Goed Begin Halve Werk

Vrijdag 3 oktober speelden het 2e haar eerste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen het 2e team van Moerkapelle. Drie spelers van ons team konden deze datum niet spelen, maar gelukkig konden Jeroen en Ronald hun partijen vooruit spelen. Dit leverde ons al een kleine voorsprong op van 1,5 - 0,5. Jeroen (4) kreeg Scandinavisch tegen en het leek lange tijd gelijk op te gaan tot zijn tegenstander iets te passief ging spelen en zijn stukken verkeerd neerzette. Jeroen greep toen het initiatief en won een pion. Iets later won hij ook een stuk omdat zijn tegenstander in tijdnood kwam (1-0). Ronald (3) speelde een vrij bloedeloze partij. Zijn tegenstander koos voor de afruilvariant van het Frans. Bovendien deed hij verder geen slechte zetten zodat na het na 14 zetten al remise was (½-½).

Han (1) kreeg na 1. d4-d5, 2. c4-e6 op zet 3 de zet c4-c5 voor zijn kiezen. Wit speelde het nogal vreemd en koos na 3. b7-b6 voor b2-b4 en na a7-a5 verliest wit zonder enige compensatie een belangrijke pion. Hierna hij vrij gemakkelijk ten onder door inactiviteit van zijn stukken. (1-0). Arnout (2) kwam terecht in een Pirc en speelde Lc4. Deze werd op de 12e zet geofferd op het door Overschie geliefde veld f7. Misschien niet correct maar wel spectaculair. Zwart wist blijkbaar niet goed wat te doen en streek na de 19e zet van wit de vlag (1-0).Ruud-Jan (5) speelde de gebruikelijke zetten b6, Lb7 en e6. Opmerkelijk was de uitval met de dame naar h4 met schaak, waarna de witte koning vrijwillig naar het veld f1 ging. Ruud-Jan leek erg goed te staan en won een pion, maar wit had voldoende compensatie met zijn twee gevaarlijk opgestelde lopers richting koningsstelling. Gelukkig had Ruud-Jan acht minuten over en zijn tegenstander maar een minuut, want ondanks dat zijn tegenstander er beter voor stond bood hij remise aan. Dit werd dan ook direct geaccepteerd (½-½). Aad (6) speelde een degelijke partij. Wit stond de hele partij actiever en er bleven aan beide zijden twee paarden, een dame en zeven pionnen over. Daarna kwam een eindspel op het bord met louter paarden. Aad speelde het secuur en won de partij (1-0).

Serge (bord 7) viel in voor Daan en kwam zeer beroerd uit de opening, met een verzwakte koningsstelling (Kf7 en pionnen op h6, g7 en g6). Niet fraai maar wit kon blijkbaar geen opening creëren en dus kwam een gesloten pionnenstructuur op het bord dat beide partijen geen mogelijkheden bood op enig initiatief. Snel werd besloten tot remise (½-½). Debutant Niels (bord 8 en voorheen spelend in het vierde team) voldeed aan de verwachtingen en won zijn partij. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat hij een stuk bijna cadeau kreeg (na dameruil kwam het zwarte paard op h4 terecht en na wit zijn pionzet f4-f5 had het zwarte paard geen veilige terugtocht meer), maar Niels gaf zijn tegenstander daarna ook geen kans meer (1-0). Einduitslag 6,5 - 1,5.

Back to Top