Overschie 3 Hard Onderuit

Vrijdag 29 januari jl. stond voor SG Overschie 3 de belangrijke uitwedstrijd tegen Hoekse Waard 2 op het programma. Bij winst zou SGO 3 al met één been op de kampioenstrede staan, want dit team moet ook kunnen winnen van de laatste tegenstander en zwakste broeder dit seizoen, 3-Torens 3. Mede titelkandidaat De Willige Dame 2, die nog één wedstrijd meer moet spelen, zou dan haar twee resterende wedstrijden moeten winnen en daarbij voldoende bordpunten moeten scoren, om SGO 3 nog voorbij te gaan. De avond in Numansdorp verliep echter heel anders dan vooraf ingeschat. Het begon al met het feit dat Hoekse Waard 2 de opstelling van teamcaptain Hans Doornheim vooraf leek te weten.

Op bord 3 moest Murphy Brunings het namelijk opnemen tegen een kameraad en dus werd al snel tot remise besloten. Door de opstelling dus enigszins een gegarandeerd halfje voor de Numansdorpers. Op de andere borden zag het er op dit moment nog redelijk evenwichtig uit, behalve op bord 8 waar Wil de Gids een voorsprongetje had genomen. So far so good, maar op bord 1 ging het enige tijd later mis. Cor van Lennep leek beter te staan, maar verrekende zich en werd bovendien op een vork tussen zijn toren en dame getrakteerd waardoor de eerste nul voor SGO 3 op het scorebord werd genoteerd. Gelukkig maakte Wil de Gids de schade kort daarna weer ongedaan. Hij had zijn voorsprongetje vakkundig uitgebouwd tot een overmacht aan pionnen, wat hem dan ook de winst opleverde.

De tweede nul voor SGO 3 kwam op naam van de teamcaptain. Op bord 2 trof Hans Doornheim, de hoogst gerate speler van SGO 3, de hoogst gerate speler van Hoekse Waard 2. Door dit ‘toeval’, maar ook het razende tempo van zijn tegenstander, had hij een zware avond. Nadat hij de verkeerde vleugelpion naar voren had geschoven kwamen de zware stukken van zijn tegenstander zijn stelling binnen en moest ook hij capituleren. Kortom dat zag er niet goed uit voor SGO 3. Bovendien stond Rob de Wilt wat hout tegen een vrijpion op de 6e rij achter, had Fokke Lindeboom een stuk verloren omdat hij te laat zag dat zijn pion stond gepend en had Jan de Liefde intussen veel tijd verbruikt terwijl hij een bloedhekel heeft aan tijdnood. De enige die er beter voor stond was Serge Erdtsieck, die op bord 6 overigens ‘toevallig’ de op één na hoogst gerate speler van Hoekse Waard 2 trof terwijl hij vanwege een griepje op een lager bord speelde dan gebruikelijk.

Op achterstand (2½-1½ ) knokte de vier overgebleven SGO-ers door en even leek het er op dat het team alsnog een punt zou binnenslepen. Rob de Wilt verdiende een halfje nadat hij zijn pion op de 6e rij moest inleveren tegen een stuk en er een overduidelijke remisestelling op het bord kwam. Serge Erdtsieck pakte de winst doordat hij zijn aanval over de koningsvleugel had verschoven naar een zwakke pion in het centrum. Jan de Liefde vocht zich knap naar een houtje voorsprong en een betere stelling en Fokke Lindeboom zakte steeds dieper in de ellende, maar bleef in naam van het team hopen op een wonder. Het leek er dus op dat SGO 3 alsnog met een matchpunt naar huis zou gaan, maar helaas eindigde de partij van Jan de Liefde in een gelijkspel. In de door hem gehate tijdnoodfase zag hij de weg naar winst niet en in overtuiging dat het inderdaad een remisestelling was nam hij het aanbod van zijn tegenstander aan. Hier baalde hij enorm van, maar dat werd alleen nog maar erger toen Serge Erdtsieck hem vertelde wat de weg naar onvermijdelijke winst was geweest.

SGO 3 is dus in Numansdorp hard onderuit gegaan en heeft hoogstwaarschijnlijk haar kans op het kampioenschap vergooid. De Willige Dame 2 is nu kampioenskandidaat nummer één en zal niet snel meer punten morsen. Bovendien is Hoekse Waard 2 nu ook weer in de race, net als wellicht Het Houten Paard 1 of WSV 2. De match die vrijdag 30 januari werd gespeeld, maar waarvan de uitslag op dit moment nog niet bekend is.

Serge Erdtsieck

Back to Top