Bekerteam naar Kwartfinale

Vrijdag 16 januari gingen wij op weg naar 'De Oude Dame van Zuid' zoals de bijnaam luidt van Charlois Europoort. Daan was ons vooruitgesneld en had alvast de plichtplegingen gedaan. Na een verhaaltje van de wedstrijdleider konden we gaan beginnen. Dit team speelt in de promotieklasse dus dat beloofde een pittige wedstrijd te gaan worden. Han kon zijn ogen niet geloven maar op zet 14. Pc6xd4 (zie diagram) dacht zwart een pion te kunnen winnen. Na de 20e zet was duidelijk dat zijn tegenstander de afwikkeling geheel verkeerd had beoordeeld en hij speelde nog zo’n 25 zetten door na het stukverlies. Vrij kansloos. Maar het eerste punt was binnen. Op de overige borden moest nog flinke strijd worden geleverd. Daan stond er het best voor van allemaal maar had wel aardig wat tijd gestoken in het vinden van de juiste zetten. Jeroen had veel tijd over maar moest later in de denktank wat hem tijd kostte. Jeroen kreeg wel een betere stelling en later een gewonnen stelling die wegens tijdnood in remise eindigde. Ondergetekende stond wat minder en moest geduldig afwachten. Op zet 30 deed ik een minder goede zet waarna ik een pion achter kwam te staan. In tijdnood trachtte ik zo aktief mogelijk te spelen onder opoffering van wat pionnetjes. Hierna moest wit wel met remise genoegen nemen op straffe van mat of stukverlies. Einduitslag : 1,5-2,5. Overschie bekert door.

     
     
H. Smit - G. Kamerman na 14. Pc6xd4
  H. Smit - G. Kamerman na 17. Lc4!
     

Vervolg linker diagram: 15. Pxd4 Lxd4, 16. Pxe4 dxe4, 17. Lc4!. Vervolg rechter diagram: 17. ... Tf8-f6, 18. Lxe6 Dxe6, 19. Dxe6 Txe6, 20. Txd4.

 

     
     
D. Smit - M. den Bleker na 26. Pe5-g4!   D. Smit - M. den Bleker na 33. Dc6-e8
     

Vervolg linker diagram: 26. ... Kh8, 27. f6 Txf6, 28. Pxf6 Lxf6, 29. Dd6 Dg4 etc. Na 33. Dc6-e8 (rechter diagram) staat Daan nog steeds goed maar tijdnood noodzaakt hem om remise aan te nemen.

 

 
     
A. Lammers - J. v/d Meer na 18. ... Kg8-f7.
  A. Lammers - J. v/d Meer voor 29. Df2-e3
     

Hier (rechter diagram) heeft Jeroen zijn stelling aanzienlijk verbeterd. Na 29 Df2-e3 houdt de notatie wegens tijdnood op. Jeroen komt in het eindspel 3 pionnen voor te staan. Maar weet helaas niet te winnen door tijdnood.

 

 
     
T. Dulk - A. van Kempen voor 30. ... Ph5-f6?.
  Eindstelling T. Dulk - A. van Kempen.
     

Vervolg linker diagram: Eerst Lxa1 was beter geweest. Hierna verloor ik na dubbele ruil een pion op d6. Er zijn heel wat zetten daarna gespeeld. Zwart heeft actief tegengespeeld en in de positie van het rechter diagram werd tot remise besloten.

 

Arnout van Kempen

Back to Top