Promotie naar de 2e Klasse

Omdat Onspanning 1 zich heeft teruggetrokken uit RSB Klasse 3A speelde Overschie 3 vrijdag 20 februari jl. al weer haar laatste wedstrijd van het seizoen. Bij winst op de tegenstander 3-Torens 3 zou het team een kleine kans houden op het kampioenschap, maar belangrijker een grote kans hebben om als tweede te eindigen en daarmee te promoveren naar de 2e klasse.


Relatief ontspannen verzamelde het team zich in het PrachtHuis. De enige die last leek te hebben van een gezonde wedstrijdspanning was teamcaptain Hans Doornheim. Enigszins opgelucht zette hij telkens een vinkje bij de naam van de speler die hij binnen zag komen. “En dat is 7-0!”, riep hij bij mijn binnenkomst om vijf voor acht. Hoewel we op papier makkelijk moesten kunnen winnen vroeg ik hem: “Is dat niet een beetje voorbarig Hans?”. “Misschien niet.”, was zijn antwoord. “Ze zijn er namelijk nog niet.” En dat waren ze ook niet om tien over acht en dus begon iedereen zich af te vragen of ze wel zouden komen opdagen. In de file staan vanuit Bergschenhoek was immers onwaarschijnlijk. “Misschien staan ze bij het oude clubgebouw”, opperde iemand. Maar daar zijn we al meer dan een jaar geleden uit vertrokken en dus werd dat niet echt waarschijnlijk gevonden. Bovendien staat ons nieuwe adres op onze site en op die van de RSB. Althans totdat de telefoon ging en 3-Torens 3 zich afvroeg waarom de deur op slot zat.


Nadat 3-Torens 3 uiteindelijk was aangekomen in het PrachtHuis kon de wedstrijd beginnen en al snel tekende zich op een aantal borden een voordeel voor Overschie 3 af. Wil de Gids aan zijn vertrouwde achtste bord had al snel een stuk veroverd en ook Fokke Lindeboom (bord 6) en Hans Doornheim (bord 3) stonden er al snel beter voor. Het duurde dan ook niet lang of de eerste overwinning was binnen. Fokke bleek een maatje te groot voor zijn jeugdige tegenstander en dus konden na nog geen uur spelen de stukken op bord 6 weer terug in de doos. Het tweede punt kwam niet veel later op naam van Wil de Gids, die ook zijn jeugdige tegenstander relatief eenvoudig versloeg. De 3-0 kwam logischerwijs van Hans Doornheim die zijn tegenstander overklaste op de damevleugel met een ongebruikelijke voorzetting van de Slavische verdediging.


Hierna duurde het even voordat er weer een partij ten einde kwam, maar ondertussen tekende zich al wel een grote zege voor Overschie 3 af. Op Mario Dirks (bord 7) na stonden alle nog spelende SGO-er er beter voor. Rob de Wilt (bord 5) was in een eindspel met torens beland en met meer houtjes is dat voor hem geen probleem. Geslepen als hij is haalde hij dan ook overtuigend het vierde punt binnen. Het vijfde punt werd onverwacht binnen gehaald door Mario Dirks op bord 7. Met twee pionnetjes en iets later één pion achterstand zag het er niet goed uit voor hem, maar je moet Mario geen kansjes geven. Hij heeft namelijk altijd wel een vernuftig plannetje of trucje op de loer en zo ook nu (zie diagram).

Zijn tegenstander dacht met Td8+ slim torens te ruilen en daarmee mat te dreigen, maar dat was nu juist waar Mario op hoopte.

Vanaf de stelling van het diagram:
1. Td8+ TxTd8
2. LxTd8 Df1+
3. Kd2 Pc4+
Van de slotfase van de partijen van Cor van Lennep (bord 1) en Murphy Brunings (bord 2) heb ik helaas niet veel meegekregen. De laatste keer dat ik bij hen keek leken ze er beter voor te staan, maar nog niet gewonnen. Op het moment dat ik weer even achter mijn bord vandaan kon werd Cor echter gefeliciteerd met zijn overwinning en dus besloot ik eerst even het hoognodige toiletbezoek te plegen voordat mijn laatste twintig minuten zouden aanbreken. Toen ik terug kwam had ook Murphy gewonnen en kon ik dus direct achter mijn eigen bord kruipen. Hoewel ik er met een pion voorsprong veel beter voor stond, mede omdat de enige resterende stukken (een loper en toren) van mijn tegenstander nog steeds niet konden ontwikkelen, bekroop mij heel even de vrees dat ik als enige niet zou winnen. Dit was mij vorig seizoen namelijk ook overkomen tegen Hoekse Waard. Alle spelers van tweede team hadden gewonnen, behalve ik omdat ik in een gewonnen stelling op onverklaarbare wijze juist die ene zet deed die leidde tot plotseling verlies. Gelukkig was dit gevoel van onbehagen maar van korte duur en wist ik gedegen de partij naar een overwinning te brengen.


Met deze maximale score van 8-0 konden we alleen nog theoretisch derde worden in RSB klasse 3A als Het Houten Paard 1 twee keer met 8-0 zou winnen. Vandaag is echter duidelijk dat Het Houten Paard gisteren met 6-2 heeft gewonnen van De IJssel 2 en ons dus met 2 wedstrijdpunten, 9 bordpunten en één wedstrijd minder niet meer in kunnen halen. Kortom Overchie 3 is gisteren officieel gepromoveerd naar de 2e klasse!


Serge Erdtsieck

Back to Top