Goed Seizoen GHJC

Zoals gebruikelijke was vrijdag 25 april jl. organisator 3-Torens de gastvereniging voor de slotronde van de Groene Hart Jeugdcup. In het Hillegersbergse Sint Laurenscollege speelden alle deelnemende teams om het eremetaal. Het jeugdteam van Overschie moest het als laagst geplaatste team in de poule (6) opnemen tegen 3-Torens 3, RSR Ivoren Toren 2 en Papendrecht/Alblasserdam 1. Het beloofde dus een zware avond te worden.


Tegen 3-Torens 3 ging het al snel de verkeerde kant op. Timo Zunderman op bord 1 kwam in de opening een stuk achter en een minuut of tien later zelfs een volle toren. Op bord 4 verloor Michiel Zunderman binnen enkele zetten twee stukken, waarna het logischerwijs langzaam aan bergafwaarts ging. Arslaan Farrukh op bord 2 verging het nog slechter. Hij verloor in de opening zijn dame en stond binnen no-time mat. Alleen op bord 3 ging het beter voor Overschie. Jens Erdtsieck bouwde net als zijn tegenstander een gedegen stelling op. Hierdoor kreeg de partij het karakter van een positioneel gevecht om de kleine voordeeltjes, zoals je doorgaans ook ziet bij de senioren. In de slotminuten van de wedstrijd gloorde er alsnog hoop op een gelijkspel. Jens was in een mooi en boeiend gevecht - compliment voor beide spelers - knap op een pion voorsprong gekomen en bovendien had Timo Zunderman de winst gepakt door zijn tegenstander in het eindspel te overklassen. In de slotseconden probeerde Jens met een pionoffer winst te forceren, maar zijn tegenstander speelde zoals gezegd ook een uitstekende partij. Met ieder een pion en een loper van gelijke kleur werd het helaas voor Overschie remise en verloor het team met 2½ -1½ de wedstrijd.


De tweede wedstrijd moest Overschie het opnemen tegen RSR Ivoren Toren 2 en wederom stond het team al na een paar minuten met 2-0 achter. Arslaan Farrukh (bord 2) en Michiel Zunderman (bord 4) waren duidelijk niet in vorm. Farmaan Farrukh (bord 1) speelde daarentegen ijzersterk. Hij veroverde in de opening en stuk en won daarna overtuigend zijn partij. Seppe Schön (bord 3) begon goed met pionwinst in de Ruy Lopez, maar hij kon zijn voorsprong helaas niet lang vasthouden. Hoewel hij veel hout verloor wilde hij echter niet van opgeven weten, wat hem toch een half punt opleverde. Door een overdaad aan materiaal zette zijn tegenstander hem namelijk pardoes pat. Ondanks dit mazzeltje voor Seppe verloor het team ook de tweede wedstrijd met 2½ -1½.


Hoewel hij enige moeite had om het tijdens het eindspel af te maken - “Meester ik moet echt het eindspel beter leren spelen.”, was zijn eigen conclusie - speelde Farmaan Farrukh (bord 1) ook de laatste wedstrijd van de avond tegen Papendrecht/Alblasserdam 1 een uitstekende partij. Met voor hem kenmerkende trucs in de opening veroverde hij de dame en een stuk en verzekerde hij zich dus al vroeg in de partij van de winst. Op de andere borden verging het Overschie helaas niet zo goed. Timo Zunderman op bord 2, Jens Erdtsieck op bord 3 en Seppe Schön op bord 4 troffen alle drie een sterkere tegenstander en kwamen dan ook alle drie met een stuk achterstand uit de opening. Voor Jens betekende dit tevens dat zijn verdediging als een kaartenhuis instortte en hij kort na de opening moest opgeven. Timo en Seppe knokten beide langer door, maar ook hen lukte het niet om het tij te keren waardoor de laatste wedstrijd met 3-1 werd verloren.


Ondanks de vierde en dus laatste plaats in poule 6 tijdens de slotavond kan het jeugdteam terugkijken op een geslaagd seizoen. Het wist twee keer te promoveren naar de 3e klasse en zich twee keer in deze klasse te handhaven. Een klein smetje was helaas de degradatie naar de 5e klasse tijdens de voorlaatste ronde. Belangrijker is echter de zichtbare groei in de Groene Hart Jeugdcup van voornamelijk Farmaan, Timo en Jens, maar ook het goede debuutseizoen van Seppe.


Serge Erdtsieck

Back to Top