Punt laten liggen in Brabant?

Het was een mooie dag, die zaterdag 10 oktober 2015. Misschien was het wel de afsluitende mooie dag van deze zomer. Stralende zon, vrijwel windstil en een lekkere temperatuur. Bellevue in Bergen op Zoom deed zijn (of is het haar) naam eer aan. De sfeer zat er gelijk goed in. Brabantse nachten zijn lang en de gemoedelijkheid troef, maar dat is geen goede reden om weer tot een gelijkspel te komen. Ook in april van dit jaar troffen beide teams elkaar in Bergen op Zoom maar dat was nog in het vorige seizoen. Toen stond er voor beide teams weinig meer op het spel dan de eer. In het nu nog prille seizoen 2015-2016 liggen die zaken toch wat anders en ik meen dat we een kans hebben gemist.

Erik Brandenburg (bord 3, wit) kwam royaal als eerste over de finish en met de scalp van de opponent. Erik speelt meestal tamelijk snel maar de zwartspeler kon het nog veel rapper. Het verschilt wel dat Erik plotseling beter zo niet gewonnen stond. De zwartspeler verloor geforceerd een belangrijke pion en besloot toen zijn knopen te tellen onder bestudering van iets hogers alvorens op te geven (1-0). Daarna bleef het lang stil aan het front. Pas veel later kwam het tot een besluit aan bord 8.

Ronald Verbeek (8) viel in voor de verhinderde Daan Smit en stuitte op oud-Overschiespeler Rob Hopman. Beide heren speelden een voorbeeldige partij waarbij volgens Fritz geen van beiden de drempel van ?-pion overschreed. Zo zonder commentaar van Fritz is de conclusie dus gerechtigd: Remise (1½-½).

Onder het mom van “never change a winning team” was ik van plan Albert Segers (2) weer aan 3 op te stellen maar dat vond hij erg jammer van zijn voorbereiding een halfjaar terug en ik ging voor zijn dringende oproep door de knieën. Moet je natuurlijk nooit doen maar ik liet mij pressen. Nu komt Albert ogenschijnlijk wel vaker minder uit de opening maar dat is, of beter was, altijd gezichtsbedrog. Deze keer kwam het niet goed en werd hij weggespeeld (1½-1½).

Maurits de Jong (6) was wel in goeden doen. Ook bij hem had ik de indruk dat ij iets minder uit de opening was gekomen, Fritz is daar overigens helemaal niet mee eens, maar enkele zwakke voortzettingen van wit in het centrum strafte Maurits genadeloos af en zette ons weer op voorsprong (2½-1½).

De grote verliezer is, volgens eigen zegen Cor Feelders (5). Nadat de indeling bekend was geworden en hij zich rekenschap gaf van het feit dat hij een jongeman van 9 (!) jaar tegenover zich trof met een KNSB-rating van 1645 (hij schijnt overigens een FIDE-rating van 2100+ te hebben) meldde hij mij direct dat hij alleen maar kon verliezen. Immers een overwinning levert niets op (een punt tegen zo’n talent is natuurlijk nooit weg!) aan ratingpunten maar een remise of nederlaag kost handenvol ratingpunten. Zou dit alles de diepere oorzaak zijn van zijn verzaken op de 14e zet? Op dat moment kon hij één zet diep een stuk winnen!? De eerlijkheid gebied te melden beiden daarna geen ernstige misgrepen meer hebben laten zien en het logische resultaat was dan ook remise (3-2).

Ook bij Henri Krop (7) kon Fritz weinig spectaculairs ontdekken. Wellicht dat Henri met wit van meet af aan de sterkste zetten koos en zwart (optisch: Fritz was niet onder de indruk) beter leek te staan en het gering geruisloos over in een eindspel met ongelijke lopers dat ze ook tien zetten eerder hadden kunnen afronden met een remise (3½-2½).

De bedroefdste van al onze spelers was ongetwijfeld Karel Looijmans (4) die met zwart zo’n fraaie stelling had opgebouwd, mede doordat wit verkoos een centrumpion te laten voor wat die was en de zwarte damevleugel op te rollen. Maar het had er alle schijn van het zwarte pionnenleger sneller marcheerde dan de witte kornuiten die in de loopgraven bleven afwachten. Waar het precies misging in het zwarte kamp moet grondige analyse uitwijzen. Wellicht rook zwart het gevaar niet tijdig om verder naar de remisehaven te koersen (3½-3½).

Het langst bleef Henk Ochtman (1) aan het strijden. Zijn taaie opponent was volgens Fritz beter uit de opening gekomen maar verspeelde dat voordeel in het middenspel. Dat verliep overigens zeer traag en dat gaat altijd ten koste van de bedenktijd verderop in de strijd. Henk kwam in het voordeel maar wist dat toch ook weer niet uit te buiten, mogelijk ook doordat ook zijn bedenktijd bedenkelijk geslonken was. Dus wikkelde hij geforceerd af naar een remise (4-4).

En dus konden wij ons handhaven boven Bergen op Zoom. Wij staan op een 3e plaats maar Bergen op Zoom is 4e, we zijn nog niet van ze af.

Back to Top