Avondje Spanning en Sensatie

Vrijdag 4 maart jl. moesten we het opnemen tegen RSR Ivoren Toren 4, dat net als ons de punten hard nodig had om zich te handhaven in RSB klasse 2C. Kortom een recept voor een avondje spanning en sensatie.

De eerste verschillen deze avond tekenden zich af op bord 2, 6, 7 en 8. Mijn tegenstander (2) overzag pionverlies, Jan de Liefde (6) stond er aanzienlijk goed voor, de dit seizoen goed scorende Wil de Gids (7) daarentegen juist niet en Ruud Gorseman (8) keek tegen een enigszins tot los zand geslagen stelling aan. Het rekenen voor de captains was begonnen: (+2) + (-2) + (+4 x +0,5) + (4 x -0,5) = 4 - 4. Anders gezegd nog steeds een fictieve gelijke stand.

Omdat ik door een blunder de denktank in moest - na enig rekenwerk draaide ik de volgorde van de zetten om en verloor een kwaliteit - heb ik een enige tijd niet veel meegekregen van de andere partijen. Nadat mijn partij was afgelopen vernam ik echter dat Jan met oprukkende pluspionnen zijn tegenstander tot capitulatie had gedwongen in die periode, maar dat Ruud was bezweken onder de enorme druk. Zoals gezegd zat ik dus op dat moment in de denktank. Met een kwaliteit tegen een vrijpion en een aanvalletje op de vijandelijke koningsstelling als compensatie, moest ik mijn tegenstander onder druk zien te houden. Gezien de stelling niet eenvoudig, maar gelukkig kreeg ik hierbij enige hulp van mijn tegenstander die niets vermoedend in een door mij opgezette valstrik liep.

Kort nadat mijn partij was afgelopen werd de vierde wedstrijd beslist. De koningsstelling van Cor van Lennep op bord 1 zag er niet al te best uit, maar daarentegen had hij het initiatief en bovendien een aantal dreigingen. In een poging de dame van zijn tegenstander te vangen of mat te geven verrekende hij zich echter. Waarschijnlijk geschrokken van het feit dat zijn tegenstander een uitweg had gevonden, overzag hij niet veel later ook verlies van zijn toren en kon hij dus opgeven. Tijd om de tussenrekening op te maken: Murphy Brunings op bord 3 stond er in een lastige stelling iets beter voor, Hans Doornheim op bord 4 stond er ondanks gelijk materiaal ook iets beter voor, Fokke Lindeboom op bord 5 had in iets sterker paard dan de loper van zijn tegenstander in een pionneneindspel en Wil de Gids op bord 7 stond een ruime kwaliteit achter. Hoewel we er dus op drie borden iets beter voor stonden zouden we met een beetje pech met 4,5 - 3,5 kunnen verliezen.

Dit moet captain Hans ook niet zijn ontgaan, want hij voerde de druk verder op. Dit leidde uiteindelijk tot een fout van zijn tegenstander en dus winst voor Hans. Hoewel hij het lang probeerde moest Wil vrijwel gelijktijdig helaas de witte vlag hijsen en dus brak met een 3 - 3 tussenstand een spannende slotfase aan. De tegenstander van Fokke wikkelde in het eindspel gelukkig compleet verkeerd af. Weliswaar ruilde hij zijn mindere loper tegen het sterkere paard van Fokke, maar hierdoor kwam onze vijfde bordspeler positioneel gewonnen te staan. Dit gaf Fokke uiteraard niet meer weg en dus was minimaal gelijkspel zeker gesteld! Bij Murphy was er intussen van alles en nog wat aan de hand. De spanning leidde tot een verhitte discussie over het wel of niet loslaten van een stuk, maar helaas waren er geen getuigen omdat op dat moment niet iedereen keek naar de ontknoping van de partij van Fokke. Ook kreeg Murphy een tijdstraf van 2 minuten omdat hij in de hitte van de strijd een paar keer vergat te noteren. Ondanks zijn intussen rood aangelopen tegenstander en belofte van de wedstrijdleider om de partij verloren te geven als hij nogmaals vergat te noteren hield onze derde bordspeler zijn hoofd redelijk koel en pakte hij met mooi spel de partij. Dit kon zijn tegenstander maar moeilijk verkroppen en smeet boos zijn stoel aan de kant. Zoiets zie je niet vaak bij het schaken, maar ook bij deze sport kunnen de emoties tijdens belangrijke duels weleens hoog oplopen. Meestal is het dan wel zo dat de kemphanen niet lang daarna elkaar wel weer rustig te woord kunnen staan en elkaar de hand kunnen geven, zo ook nu.

Met deze 3 - 5 overwinning hebben we ons gehandhaafd in de 2e klasse RSB, wat niet slecht is als promovendus. Proficiat teamgenoten!

Serge Erdtsieck

Back to Top