Kopje onder tegen DWD 1

Vrijdag 7 oktober speelden wij onze eerste wedstrijd thuis tegen De Willige Dame 1. Dit team is vorig seizoen gedegradeerd uit de promotieklasse maar wel met zes wedstrijdpunten! Ze hadden de pech dat er nog twee andere teams waren met 6 punten maar 1,5 bordpunt meer. Hun gemiddelde rating lag 70 punten hoger dan die van ons. Dat lijkt mee te vallen maar ze hebben bijvoorbeeld drie spelers met een rating hoger dan 2100.

Bord 1 Ronald koos een wat ongelukkige opstelling met zwart tegen een damepion opening. Eentje die je niet zo vaak ziet. Zwart stond passief en na een misstap profiteerde wit met een gewiekste combinatie die meteen leidde tot mat of dameverlies. (0-1)

Bord 2 Han speelde zijn huisvariant maar gaf op de 15e zet zomaar een kwaliteit weg. Vanwege het gesloten karakter duurde het tot de 43e zet voordat wit opgaf. (0-2)

Bord 3 Aad speelde met zwart tegen een Catalaanse opening. Leek goed te staan maar zwart opende de koningsstelling wat hem kwaliteitsverlies zou opleveren. In plaats daarvan deed Aad een andere zet die een stuk en de partij kostte. (0-3)

Bord 4 Marcel speelde een interessante opening. Helaas koos hij op de 7e zet een zwakke voortzetting waarna hij het initiatief een beetje uit handen gaf. Daarna werd de stelling dichtgeschoven en kon Marcel niet te veel risico meer nemen omdat hij anders nog zou gaan verliezen. Remise dus (0,5 - 3,5)

Bord 5 Jeroen kreeg met zwart een wat passieve stelling. Nadat hij de dames had geruild dacht hij het witte initiatief tot stand te hebben gebracht. Alleen was zijn koning ingesloten en wit spelde simpel Tc1 waarna Lc4 met schaak zwart materiaal kon slaan. Jeroen moest materiaal opgeven om mat te voorkomen. Helaas had hij geen enkele kans meer want een serieuze verdediging was helaas uitgesloten. (0,5-4,5)

Bord 6 Arnout speelde een degelijke partij. Stond beter maar bood met een behoorlijke achterstand in tijd remise aan. De tegenstander keek rustig de kat uit de boom en nadat hij zag dat de overwinning een feit was werd tot remise besloten. (1-5)

Bord 7 Wijnand leek met zwart een moeilijke avond tegemoet te zien maar hij verdedigde zeer keurig tegen een ongebruikelijke opsteling van wit. Het bleek een Leeuw te zijn maar dan met omgekeerde kleuren. Wit zag een ruil over het hoofd waarbij een stuk ongedekt kwam te staan en in de doos van Wijnand verdween. Hierna rondde Wijnand het snel af. ( 2-5)

Bord 8 Ruud-Jan speelde zijn gebruikelijke opening. Zijn tegenstander had een opvallend lage rating maar ondanks dat stelde hij Ruud-Jan wel voor een stevig probleem middels een duivelse combinatie. Het zag er gevaarlijk uit voor Ruud-Jan maar hij wist de remisehaven te bereiken. (2,5 - 5,5)

Arnout van Kempen

Back to Top