Opgejaagd Wild

Na de prachtige overwinning op Het Witte Paard 3 in Sas van Gent, speelde het eerste team van Overschie op zaterdag 17 december een thuiswedstrijd tegen De Stukkenjagers 2 uit Tilburg. Helaas deed deze tegenstander zijn naam alle eer aan: de jacht op de stukken van de Overschie spelers werd geopend en van 6 Overschie spelers sneuvelde uiteindelijk ook de koning. We wisten bij voorbaat dat het een zware middag zou worden, deze tegenstander heeft gemiddeld een surplus van 100 ratingpunten per bord. Daarom hadden we voor een tactische opstelling gekozen: twee laag gerate spelers aan de twee topborden, om dan toch de nodige bordpunten aan de lagere borden te kunnen scoren. Maar een aantal Overschie spelers waren niet bij de les: er werden openingsfouten gemaakt en goede kansen werden om zeep geholpen. Erik redde de eer met een mooie overwinning en verder wist alleen Cor nog een remise binnen te halen, ook een persoonlijk succes na zijn eerdere verliespartijen.
Deze nederlaag was ingecalculeerd, alleen hadden we meer bordpunten moeten scoren. We zijn opgejaagd wild, ook omdat we voorlopig op de een-na-laatste plaats blijven staan (= degradatieplaats). Het is nu zaak om de volgende uitwedstrijd op 4 februari tegen Bergen op Zoom te winnen, dan kunnen we daarna weer omhoog kijken.

Henri (bord 1, met zwart) mistte helaas een mooie kans tegen zijn sterke tegenstander (ratingverschil was 300 punten). Hij bood dameruil aan in de opening met 7...Da6 waar 7...Dxb2! in feite dameruil afdwingt met ook nog een plus-pion. Nu kon wit de dameruil eenvoudig ontwijken en brak met krachtig spel door: een stukoffer met 15.Pxd5! waarna 16.e6! de opgave door Henri afdwong. (0)

Ronald (bord 2, met wit) bood lange tijd prima tegenspel (ratingverschil aan zijn bord 400 punten). Hij bouwde een sterk centrum op waarbij het zwarte paard op a5 enigszins buitenspel kwam te staan. Zijn manoeuvre om zijn eigen paard van f3 te gaan ruilen tegen dit zwarte paard op a5 was daarom waarschijnlijk niet het juiste plan. Zijn tegenstander kreeg het initiatief en won uiteindelijk in het eindspel. (0)

Henk (bord 3, met zwart) kreeg een scherpe aanpak van het Hollands te verteren: 1.d4 f5 2.e4 fxe4 3.Pc3 g6 4.h4!? d5 5.h5. Hij bestreed dit op geheel eigen wijze, origineel en frivool met 5...Ph6 6.Lf4 g5?! Dit was zeker speelbaar (Fritz geeft op dat moment max 0,5 voordeel voor wit) maar zet na zet nam het witte voordeel toch toe (+2,0 na 13 zetten). Daarna ging het snel bergafwaarts. Jammer, dit was op rating zeker een kans voor ons. (0)

Cor
(bord 4, met wit) speelde zijn geliefde spel na 1.d4 d5 2.c4 Pc6: expansie op de damevleugel met a3 + b4 (later gevolgd door c4-c5) en f4 om het zwarte tegenspel met e6-e5 in het centrum te voorkomen. Zijn eigen aanvalspoging met h2-h4 werd echter eenvoudig geneutraliseerd met h7-h5 door zwart (en f7-f5), waarna al snel een volledig dichtgeschoven stelling ontstond waarin enkele zetten later tot remise werd besloten. Maar zeker een goed resultaat voor Cor tegen een goede tegenstander (2086) en de hatelijke 0 is uitgewist. (1/2)

Erik
(bord 5, met zwart) behaalde een mooie overwinning. In onze kist met zure appelen was dit een JonaGold of Golden Delicious voor de liefhebber. Na een goede opening ging het lange tijd gelijk op, maar in het eindspel had hij een klein voordeeltje ondanks het witte loperpaar. Met prachtig gepointeerd spel zag hij kans om zijn e-pion te laten promoveren met stukwinst. (1)

Karel
(bord 6, met wit) had helaas een "ongelukje" in de opening: zijn witte pion op d5 gaat verloren door een dameschaak op a5. Dit is een bekend thema in het Siciliaans, waar al veel slachtoffers door gevallen zijn. Om in de beeldspraak te blijven: dit “lek” kwam hij niet meer te boven, ondanks scherp en creatief tegenspel. Karel wist een moeilijke stelling te overleven tot een toren eindspel met 2 pionnen minder, dat bleek toch te veel van het goede. (0)

Albert
(bord 7, met zwart) speelde in eendrachtige samenwerking met zijn tegenstander een wisselvallige partij. Zowel in de opening als in het middenspel kwamen we beiden én in het voordeel én in het nadeel. Ik verwijt mezelf enorm dat ik twee kansen op winnend voordeel heb laten liggen: het stukoffer 13...Pb4! wat ik 15 minuten heb overwogen ... en de logische zet 28...Tb8 waarmee ik een winnende aanval blijf houden. Vervolgens resulteerde een complex eindspel waarin ik twéé keer de kracht van de witte vrije a-pion onderschat en dat was één keer teveel. (0)

Willem
(bord 8, met wit) speelde dit keer een rustige opening, hoewel hij zijn tegenstander toestaat om Dxb2 te spelen met een onduidelijke stelling, maar kansrijk voor wit. Daar ging zwart wijselijk niet op in. In het middenspel vergaloppeert Willem zich echter met 14.Pc5 waardoor zijn pionnenstelling versplinterd raakt. Maar wel een meerderheid op de damevleugel en daar trekt Willem dan ook ten aanval. Maar de zwartspeler heeft een effectieve counter in huis en langzaam maar zeker krijgt hij de overhand. Zodat Willem ondanks stevig doorknokken moet berusten in de nederlaag. (0)

Dus een veel te forse nederlaag met 1,5-6,5. Wij staan na vijf wedstrijden op de een-na-laatste plaats met 2 matchpunten en het minste aantal bordpunten van alle ploegen. Er zal nu waarschijnlijk een serie van 3 uit 4 wedstrijden gewonnen moeten worden om het vege lijf te redden. We moeten dus aan de bak, te beginnen op 4 februari in de uitwedstrijd tegen Bergen op Zoom.

Back to Top