Een koude douche!

Helaas gingen we vrij kansloos onderuit tegen een ploeg die we moeten kunnen hebben. Qua rating en ook qua resultaat in de voorafgaande jaren (twee keer een gelijkspel). Het lijkt wel of de schaakstukken ons boven het hoofd groeien, zoals op bovenstaande foto ter gelegenheid van het 64-jarig bestaan van SV Bergen op Zoom in 2010. Ondanks een 2-0 voorsprong dankzij gedegen overwinningen van Maurits en Erik, werd al vrij snel duidelijk dat we onze handen zouden mogen dichtknijpen als het (weer) een gelijkspel zou worden. Zover kwam het dus niet. Henk wist met een taaie verdediging nog een remise uit het vuur te slepen en mijn voordelige stelling was niet meer verzilverbaar. De overige partijen gingen min of meer terecht verloren, al zijn er natuurlijk altijd kansen geweest om het beter te doen.  

Maurits (bord 1, met wit) speelde wederom met succes zijn nieuwe lijfsysteem tegen de Draak van Oliver de Hert (1948). Na een interessante slagwisseling van zet 19 t/m 27 had Maurits de kleine kwal gewonnen (loper + paard tegen toren + pion). Beide matadoren hadden toen een gevaarlijke vrijpion, maar het verschil was dat Maurits er zijn paard voor gaf terwijl zijn tegenstander uiteindelijk een toren moest inleveren. De goede rekenaars onder ons zullen nu de juiste eindbalans opgemaakt hebben: Maurits stond toen een vol stuk voor en dus gaf zijn tegenstander meteen op (1).  

Henk (bord 2, met zwart) speelde de Modern/Pirc en deed dat uitstekend. Zijn sterke tegenstander Tony Peleman (2115) behaalde in elk geval geen openingsvoordeel. Maar daarna kwam wit toch langzaam maar zeker tot een voordelige en uiteindelijk gewonnen stelling. Maar Henk toonde zich wederom een Houdini, hij hield de stelling zo complex mogelijk en het witte voordeel zakte in van +3.0 tot +1.0. Daarna een taaie verdediging in het eindspel (een voorbeeld voor ons allemaal!) en Tony kwam er niet doorheen, ondanks zijn plus-pion en actieve stukken. Aan het eind stond Henk zelfs een pion voor in het toreneindspel. (½ 

Erik (bord 3, met wit) kreeg het Boedapester gambiet voor zijn kiezen (1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.dxe5 Pg4). Altijd lastig omdat dit nog maar zelden gespeeld wordt en je het echt goed moet kennen met wit om voordeel te halen. Zoals het ging bereikte Erik inderdaad geen openingsvoordeel tegen Andre van der Graaf (1867). Gewoon stug doorschaken is dan het motto en Erik bereikte in elk geval een drukstelling tegen de zwakke pion op d6. Dit werd een slechte dubbelpion, maar de ongelijke lopers brachten de remise dichtbij. Uiteindelijk bezweek de zwartspeler toch onder de druk, toen de ongelijke lopers - in combinatie met de dame en toren - juist een aanvalswapen werden. (1)  

Karel (bord 4, met zwart) mocht het opnemen tegen ons oud-lid en gere-integreerde Nederlander (na een langdurig Zweeds intermezzo) Rob Hopman (1940). De opening was heel interessant, ik denk dat Rob dit wel goed kent: 1.d4 d5 2.Lg5!? c5 3.e4 (scherp!) Db6 (3... dxe4 4.d5! h6 5.Lh4 Db6 6.Pc3!? nu is 6...Dxb2 wel mogelijk maar héél tricky) 4.Pc3! en nu zou 4...Dxb2 slecht voor zwart aflopen, zowel na 5.Pxd5 als na 5.Ld2 (of 5.Pb5). Maar onze Karel hield het hoofd koel, trapte in geen enkele valkuil en rondde de opening vlekkeloos af. Er ontstond een boeiend middenspel met een geïsoleerde pion voor zwart en de gebruikelijke dynamische compensatie. Maar toen ging het plotseling mis, Karel gaf Rob teveel initiatief op de koningsvleugel en dat maakte de zwarte koning tot een heuse migrant van g8 naar b8, waarbij Rob tussendoor een aantal pionnen en de kwaliteit meegraaide. (0) 

Albert (bord 5, met wit) faalde jammerlijk tegen Alexander Bruschke (1803). De opening mislukte, maar daarna kreeg ik nog een grote kans in de schoot geworpen. In eerste instantie reageerde ik prima: via een pionoffer kreeg ik met een mooie combinatie winnend voordeel (Cor was zelfs zéér onder de indruk), maar daar haalde ik vervolgens veel te weinig uit. Ik koos voor het eindspel (leek me gewonnen ondanks de ongelijke lopers), maar als ik op de juiste manier de dames op het bord had gehouden dan had ik zeker gewonnen van deze tegenstander. Hij zag nu kans met nauwkeurig spel alle pionnen op de damevleugel te ruilen en daarna was de remise onafwendbaar, ook al stond zijn koning nog lange tijd klem. (½)

Cor (bord 6, met zwart) moest het opnemen tegen de andere topper: Semen Minyeyevtsev (2113). Cor speelde origineel en goed tegen de witte opzet tegen het Frans met 4.Ld3, namelijk 4...Pc6 en 7...e5!? waarmee hij in een keer van de slechte loper af is. Er ontstaat een spannend middenspel met een actieve meerderheid op de damevleugel voor wit en een actieve meerderheid voor zwart op de koningsvleugel. Lange tijd gaat het gelijk op met steeds een plusje voor wit. Maar na 27...Df6? slaat wit dan toch een beslissend gaatje. Hij wint een pion en houdt daarmee een vrije a-pion over. De partijnotatie hebben we niet compleet kunnen krijgen, maar dit werd Cor uiteindelijk toch te machtig. (0) 

Henri (bord 7, met wit) had van doen met een pittige tegenstander, Erwin Kalle (2008). Bergen op Zoom hanteerde een ietwat gemixte opstelling. Henri koos voor de Petrosian variant tegen het Konings-Indisch, daarin hebben hij en ik ook menig robbertje gevochten. Helaas verliepen de zaken niet volgens plan. Zijn belangrijke loper op e3 werd geruild tegen een paard en vreemd genoeg kreeg zwart een winnend initiatief op de damevleugel (wat normaal gesproken toch wits territorium is). (0)  

Ronald (bord 8, met zwart) had ook een zware jongen tegenover zich, Marcel van Herck (2042). Alleen had Ronald wel het leeftijdsvoordeel, zijn tegenstander is namelijk - ook volgens de nieuwe normen – ruimschoots AOW gerechtigd. Maar deze Marcel is nog niet op zijn schaaklauweren gaan rusten, hij bediende zich van de scherpe Chatard-Aljechin aanval tegen het Frans met 4.Lg5 en 6.h4!? Ronald was niet onder de indruk, speelde het prima tegen en had na 13 zetten al voordeel bereikt. Maar dat sloeg om toen wit toch een serieus initiatief op de koningsvleugel kreeg (met tegengestelde rokades). Met twee pluspionnen werd het een winnend voordeel voor wit, maar de stelling bleef scherp en dus verraderlijk. Op zet 34 mist Ronald helaas een mooie kans op minimaal gelijkspel (34...Dd5! met dubbelaanval op a2 en de ongedekte toren op f1). Maar Ronald blijft dreigingen creëren en zowel de witspeler als de witte stelling ogen verkrampt. Maar uitgerekend nadat Ronald met schaak (!) een pion heeft teruggewonnen, krijgt wit opeens weer de geest en komt met zijn stukken binnenvallen tegen de zwarte koning. En daar is dan geen kruid meer tegen gewassen. (0)  

Eindstand 5-3 voor Bergen op Zoom. Dit was een koude douche omdat ik op een overwinning had gerekend (en die hadden we ook nodig). Het is nu absolute noodzaak om alle drie resterende wedstrijden te winnen (tenzij de concurrentie alles verliest en daar reken ik niet op). Dit is zeker mogelijk tegen de resterende zwakste ploegen, maar er mag nu niets meer mis gaan. De eerstvolgende wedstrijd is op zaterdag 11 maart THUIS tegen de nummer laatst Botwinnik met 0 matchpunten. Dan mogen we laten zien wat we waard zijn ...!

Back to Top