Mooie Eerste Zege

Voor dit team van SGO een debuut in de 3e klasse RSB en gelijk een redelijke graadmeter of er ook in deze klasse, na het mooie kampioenschap van vorig seizoen, wat te halen zou zijn. Redelijk graadmeter ? Ja, want ook WSV 3 was gepromoveerd en behoort net als SGO 4 niet tot de sterkste teams in deze poel.

Zo halverwege de avond had ik het idee dat het wel goed zou gaan komen met de onzen. Martin (8) had al vrij snel een paard cadeau gekregen en Daniel (7) was ook een stuk voor gekomen. Op de andere borden baarde alleen de stellingen van Ruud (5) en David (6) mij enige zorgen. Bij Ruud : met tegenovergestelde koningen was het zwart dien de aanval had en Ruud was daar niet aan toegekomen en moest in de keep. Ook speelde hij tegen de sterkste WSV 3 speler, Aat van der Spek (1650). David moest zwaar in de verdediging, maar het zag er wel houdbaar uit. Jurriaan (1) was vol op de aanval gegaan en had zijn opponent behoorlijk in de tang. Zelf (2), als invaller voor Bram, had ik na een zeer rustige opening een klein voordeeltje en een redelijk groot tijdvoordeel. Mario (3) had een licht ruimtevoordeel. Bij teamcaptain Edwin (4) leek de zaak behoorlijk in evenwicht. (voor zover je dat als oppervlakkig toeschouwer kan beoordelen)

Toch blijft zo’n wedstrijd altijd spannend en vanzelf gaat het bijna nooit. Daniel scoorde de 1-0 in een beetje een jojo partij. Hij had het stuk namelijk weer teruggegeven en kwam uiteindelijk in een eindspel met een pion meer en speelde dat op een overtuigende manier uit! De 2-0 kwam van ondergetekende. Het kleine voordeeltje was inmiddels wat gegroeid en ik kon met mijn zwarte legers de witte veste binnenkomen, wat uiteindelijk tot een simpel matje leidde.

De exacte volgorde hoe de overige punten binnenkwamen kan ik mijn niet meer precies herinneren. Ruud was in een eindspel met 2 pionnen minder gekomen en moest helaas de pijp aan Maarten geven. (2-1) David had de witte storm overleefd en had een prachtig initiatief op de damevleugel gecreëerd. Hetgeen resulteerde in een heerlijke vrijpion en de uiteindelijke winst. (3-1) Bij Mario was het even kantje boord geweest maar kon gelukkig met een stuk achter nog een eeuwig schaak uit zijn hoge hoed toveren. (3,5-1,5) Bij Edwin leek het evenwicht nooit verbroken en kon de vredespijp tevoorschijn worden gehaald. (4-2) Martin speelde een goede pot en zette het vroege cadeautje om in een vol punt. Dat koste wel even tijd, omdat zijn tegenstander de volledige speeltijd opsoupeerde. (5-2) Jurriaan was als laatste bezig. Zijn aanval was helaas niet doorgeslagen en hij kwam na een niet te verhinderen dameruil in een eindspel met een pion minder. Zijn tegenstander weigerde vervolgens om in een aantal grapjes te trappen en won later een 2e pion en dat bleek teveel van het goede te zijn. Eindstand 5-3 voor de onzen!

Ronald Verbeek

Back to Top