Proosten in Dordrecht

Op dinsdag 24 oktober was de aftrap in de RSB promotieklasse voor SGO-1, een uitwedstrijd tegen De Willige Dame 1. We verzamelden in het sfeervolle centrum van Dordrecht, heel toepasselijk voor het (voormalige) “Oude mannen huis”. Ook de locatie was heel sfeervol, een soort wijnhuis. Dit was een noodgreep, de eigen locatie - de Trinitatis kapel een paar deuren verder - was deze avond niet beschikbaar. Maar ondanks het feit dat sommigen wat krap zaten, leverde het een aangename sfeer op, die natuurlijk later versterkt werd door de geweldige uitslag!

Alle frustraties van het vorige seizoen zijn nu in één keer weggespoeeld: een overtuigende overwinning met 6-2. En de spelers die het vorige seizoen geen enkele partij wisten te winnen, wonnen nu meteen hun eerste partij! Dat geeft vertrouwen!

Erik (bord 1, met wit) speelde weer een gedegen partij. Omdat hun sterkste speler Arjon Severijnen (2199) ontbrak, plaatste DWD Pearl Uyttenhove (1520) tegenover hem. Ogenschijnlijk duurde het lang voordat het grote ratingverschil zichtbaar werd. Maar schijn bedriegt, Pearl had al enige tijd een ontstoken hoektand op f5 en toen Erik daar eenmaal aan begon te trekken ontstond al snel een gapend gat. (1)

Maurits (bord 2, met zwart) werd zelf op de proef gesteld tegen de topwijn van DWD, gerijpt op hardeiken Remco van Vaalen (2102). Maurits bleef prima overeind en scoorde een zeer nuttige half, om zodoende de aspiraties van DWD te doven. Alleen zag hij (dankzij de alcohol rijke omgeving?) de contouren van een Benko gambiet, waar Fritz en ik slechts lichtzinnig pionverlies zagen. Remco was blijkbaar toch geïntimideerd en ging niet tot het gaatje. (½)

Robbert (bord 3, met wit) had een lastige avond tegen een jong en druistig wijntje (Edwin van Dongen 2011). Rond zet 21 plaatste Robbert een tactisch remiseaanbod, maar dat werd afgeslagen. Zou Edwin zich bewust zijn geweest van het ratingverschil? Zwart was in elk geval goed bezig en zette druk op de witte stelling. Maar plotseling overzag hij zijn kwetsbare onderste rij en verloor beslissend materiaal. Hier waren we dus enigszins lucky. (1)

Albert (bord 4, met zwart) mocht het opnemen tegen de enige dame achter het bord: Naomi Snikkers (1897). Helaas was deze dame helemaal niet zo (ge)willig. Op vier momenten in de partij was ik niet scherp en werd ik door haar afgetroefd. In haar gewonnen stelling en in mijn tijdnood begon ze aan een matnet te breien. Gelukkig liet ze toen opeens een steek vallen, ik dook in het gat en had de remise voor het grijpen. Het toreneindspel met elk 2 pionnen was eenvoudig remise te houden, maar je moet wel nog even zien hoe in tijdnood .. Ook hier niet scherp genoeg en dus een keiharde verdiende nul. (0)

Rob Hopman (bord 5, met wit) maakte na ruim 30 jaar – goed belegen - zijn rentree in SGO-1. Hier zijn we allemaal heel erg blij mee. Een goede wijn behoeft geen krans!
In een leuk stukje op onze website beschrijft hij hoe hij dit ervaren heeft. Behalve plankenkoorts moest hij het ook nog opnemen tegen een clubgenoot bij Bergen op Zoom, Hans Nunnikhoven (1891). Maar heel professioneel tekende hij al snel voor het eerste punt. Goed voorbereid en met actief spel zette hij zijn grote openingsvoordeel ook snel om in een vol punt. (1)

Cor (bord 6, met zwart) was deze keer uitermate succesvol. Hij speelde een prima opening tegen het Engels (1.c4) van Wim van Dijk (1925). Vervolgens ging hij op de witte koning af met Lh3+Dg4+Ph4. Wim bezweek al spoedig onder deze druk: na een matige verdediging moest hij al op zet 22 opgeven. (1)

Henri (bord 7, met wit) moest hard werken voor het punt tegen Johan Went (1696). De zwartspeler kwam met een interessant kwaliteitsoffer op de proppen. Dat gaf hem een behoorlijk initiatief en daardoor voldoende compensatie. Henri wist dit goed te neutraliseren en toen hij eenmaal het initiatief overnam was er geen houden meer aan. (1)

Marcel (bord 8, met zwart) speelde een prima partij opzet tegen John van Waardenberg (1627). Aan het eind had hij nog steeds groot voordeel, maar de spelers besloten op zet 21 tot remise. (½)

We zien de toekomst weer zonnig in en met veel vertrouwen tegemoet. Op vrijdag 17 november spelen we thuis tegen een andere oude bekende, de oude dame uit zuid: Charlois Europoort 3. Komt dat zien!

Albert

Back to Top