Nederlands Team U12 Verovert Opnieuw Stokescup

Het Nederlands jeugdschaakteam tot 12 jaar, met daarin Jesse van Dongen uit Pijnacker heeft voor het tweede jaar op rij de Stokescup veroverd. De Stokescup is de prijs die te winnen valt in het internationale Glorney-Gilbert toernooi voor kinderen tot 12 jaar. Voor de Stokescup spelen landenteams van 6 spelers, die allemaal 12 jaar of jonger zijn, tegen elkaar. Het gaat hierbij niet om de individuele resultaten, zoals vaak het geval is bij schaken, maar om het resultaat van het team. Het gastland wisselt elk jaar. Dit keer werd het toernooi in Ierland gespeeld in een prachtige omgeving op de grens met Noord-Ierland. Jesse deed voor de tweede keer mee en had ook in 2018 de Stokescup met zijn team gewonnen.

Het Nederlandse team werd officieel uitgezonden door de Nederlandse schaakbond en de organisatie voor het Nederlandse team lag in handen van Stichting Pathena. Jesse speelt sinds twee jaar bij SG Overschie uit Rotterdam en wordt getraind door Erik Brandenburg. Het team verzamelde zondag 21 juli 's middags voor teambuilding, een trainingssessie en de voorbereiding op de wedstrijd voor de volgende dag. Daarna werden de oranje shirtjes uitgedeeld en na een maaltijd bij een welbekende snackketen gingen we naar het vliegtuig. De spirit zat er goed in en ook het vooruitzicht om met z'n allen in een mooi hotel te verblijven hielp daaraan bij.

?

Het toernooi begon op maandagochtend tegen Wales, na een hele korte nacht (vanwege een late vlucht sliepen de kinderen pas om 2 uur 's nachts Nederlandse tijd). Jesse sleepte een punt voor het team binnen en het team won ondanks het slaapgebrek met overmacht: 4,5 tegen 1,5.

's Middags werd er gespeeld tegen Ierland. Jesse stond helaas door een foutje in de opening vanaf de start van de partij wat minder. Na een partij van ruim drie uur moest hij opgeven. Een mooi leermoment voor een volgende keer. Het team hield echter stand en het werd 3-3. De volgende dag stond 's ochtends Engeland op het programma. Op papier de sterkste tegenstander en een tegenstander die voor de uiteindelijke cup zeker verslagen moest worden. Dit team werd door Nederland toch wel wat onverwacht met 4-2 verslagen. Jesse speelde hier een foutloze partij (volgens de computer analyse en zijn coaches Mark en Anne Haast, grote namen in de Nederlandse schaakwereld). Hij won hier overtuigend van een pittige tegenstander. Ook de volgende wedstrijd werd met 4-2 gewonnen. Jesse speelde hier een degelijke remise. Daarna nam het team een welverdiende plons in het zwembad van het hotel om even lekker te ontspannen na de wedstrijden van die dag. Op de laatste dag moest er nog één wedstrijd gespeeld worden tegen Frankrijk. Frankrijk stond op dat moment tweede met slechts een kleine achterstand en ook Engeland kon Nederland nog inhalen als Nederland zou verliezen van Frankrijk. Er werd vooraf weer goed voorbereid op de tegenstander en veel voorbereidingen kwamen ook terecht op het schaakbord. Het werd een spannende pot waarbij de cup al bijna geroken kon worden. Jesse haalde al snel een remise binnen, waarna het wachten was op de uitslagen van zijn teamgenoten en de resultaten van de Engelsen. Uiteindelijk werden uiteindelijk ook de Fransen geklopt met 3,5 tegen 2,5 en bleek Engeland niet alle punten te hebben gepakt. Hierdoor werd Nederland ruim EERSTE met 19 punten, gevolgd door Engeland met 17,5 punten en Frankrijk met 16 punten. De Stokescup is weer binnen!

?

Back to Top