In het zonnetje in 2021

Ook 2021 was weer een ongebruikelijk jaar, waarbij de schaakclub fysiek pas in mei weer open kon. Gelukkig hebben we een diverse vereniging waarbij veel mensen zich op een of andere manier inzetten voor onze vereniging. En we samen er een gezellige, actieve club van maken. Zo hebben we ons horeca team, jeugdtrainers, teamleiders, webmaster en mensen die stukjes en verslagen schrijven voor onze website of jaarboek en ook mensen of ouders die af en toe (of tijdens een toernooi) een handje bijsteken op een of andere manier. In 2021 hebben we een aantal mensen extra kunnen waarderen voor hun lange bijdrage aan onze club. Zo zijn op onze ledenvergadering van 9 juli broers Han en Daan Smit en Serge Erdtsieck benoemd tot Lid van Verdienste. Ook zijn twee leden in het zonnetje gezet omdat ze al 50 jaar lid zijn van onze club en de KNSB. Dit zijn Jaap van den Herik en Henri Krop.

Han Smit is al sinds 2002 Wedstijdleider (intern) en lid van het Bestuur. En daarnaast ook al vele jaren actief als jeugdtrainer. Daan Smit was jeugdleider in de jaren ’90 en heeft vele jaren onze jeugd getraind. Daarnaast is hij al jaren verantwoordelijk voor de inkoop van onze horeca. En met zijn altijd goede humeur zorgt hij voor een glimlach die je doorgaans niet kan missen. Serge Erdtsieck heeft intussen al vele rollen vervult: voorzitter van de jeugdredactie (1988-1990), hoofdredacteur van het schitterende clubblad (2011-2017), jeugdtrainer (2012-2015), teamleider van het GHJC Jeugdteam (2013-2015) en vice-voorzitter (2012 tot 2018). Op dit moment is hij onze webmaster (sinds 2014) en hoofdredacteur van ons schitterende jaarboek (sinds 2017), waarvan sindsdien al drie edities zijn verschenen.

Jaap van den Herik en Henri Krop hebben we een KNSB speld mogen uitreiken voor 50 jaar KNSB lidmaatschap. Jaap van den Herik is in 1964 lid geworden van Overschie. Ook was hij in 2021 maar liefst 40 jaar lid van de CSVN (Computer Schaak Vereniging Nederland). Ter gelegenheid daarvan was hun voorzitter Jan Krabbenbos op onze ALV aanwezig om deze erespeld aan Jaap uit te reiken in bijzijn van zijn vrouw die voor de gelegenheid was meegekomen. Jaap was een hele sterke schaker en heeft (samen met Peter van Steenis) meegeholpen om onze club vooruit te helpen naar de 1e klasse KNSB. Als Hoogleraar Computer Science heeft hij zich bezig gehouden met onderzoek naar Artificiele Intelligentie (AI) waarmee hij naast computerschaak o.a. ook heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van rechtspraak m.b.v. de computer.

Henri Krop is ook al ruim 50 jaar een heel trouw clublid. Aangezien hij niet op de ALV aanwezig was, hebben we hem verrast met de uitreiking van de erespeld na afloop van een externe wedstrijd op 18 september thuis tegen CSV. Henri is al zeer vele jaren een vaste kracht in ons eerste team en speelt al jaren alleen nog extern omdat hij in het Amsterdamse woont.

Naast deze kanjers hebben we tijdens de ALV afscheid genomen van twee gewaardeerde bestuursleden die hun taak heel lang hebben gedaan (zij waren eerder al lid van verdienste). Ook zij verdienden het om nog even in het zonnetje gezet te worden. Hans Doornheim was Commissaris van Materiaal sinds 1997(!) tot 2021. Daarnaast is hij als mens een niet weg te denken element binnen onze vereniging. Altijd positief ingesteld, met een groot clubhart en altijd bereid om zijn imposante schouders ergens onder te zetten. Sinds jaar en dag is hij ook de aanjager van de grote clubactie, waar de club financieel veel baat bij heeft.

Arnout van Kempen was vice-voorzitter van 2002-2009 en is van 2009-2021 secretaris geweest. Leuk detail is dat hij in zijn rol als vice-voorzitter in 2009 werd opgevolgd door Ronald Verbeek die bij zijn afscheid als voorzitter in 2020 werd benoemd tot Erevoorzitter. Arnout is ook 10 jaar redacteur geweest van ons clubblad in de jaren 2001 - 2011, waarvan we allemaal weten dat dit hier veel tijd in gaat zitten, maar waar de leden veel plezier aan hebben beleefd.

Beide heren verdienen lof voor de vele inspanningen die ze zowel binnen als buiten het bestuur voor de club geleverd hebben.

Back to Top