5 voor 12 voor Overschie 1

Op 5 februari mochten we dan eindelijk weer van start en het was duidelijk, we hadden het schaken gemist! Ons KNSB team nam het op tegen een nogal gehavend team van Voorschoten, met 3 invallers. Ook wij hadden twee invallers in de gedaante van de gebroeders Smit. Het vlaggenschip van de vereniging stond er voorafgaand aan de wedstrijd niet goed voor en een overwinning was eigenlijk broodnodig voor handhaving.

Op bord 1 speelde Albert een interessante en solide pot. Zo eentje uit “een stuk”, tegen een tegenstander met een rating van ruim 2000. Zowel van Albert als zijn tegenstander een knappe pot. Het is eigenlijk de gehele wedstrijd gelijk op gegaan. In het eindspel had Albert nog een klein plusje, maar niet genoeg om de winst over de streep te trekken.

Aan bord 2 speelde Cor. Zijn tegenstander zette in het damegambiet al snel een koningsaanval op die niet perse door leek te zetten, maar wat wel de nodige concentratie kost om tegen te houden. Cor dacht op een gegeven moment een stuk te winnen, maar kreeg last van het bekende “schaakblindheid” en zag over het hoofd dat hij er juist zelf een weggaf. Zonde!

Erik speelde een goede wedstrijd tegen zijn jonge tegenstander aan bord 3. Het was een lastige pot waarin Erik met ruim een uur meer tijd steeds wel kansen creëerde, maar die werden met veel moeite elke keer weer gepareerd door wit. In een eindspel met beiden een paard raakte Erik zijn pluspion kwijt en hoewel hij nog op wat laatste kansen speelde, werd het uiteindelijk remise.

Invaller Han kwam in de opening al 2 centrumpionnen voor te staan. Het leek er op dat zijn tegenstander dit deed om met meer tempo een aanval op te zetten, maar het werd Han al redelijk snel duidelijk dat dit niet door ging zetten. Zijn tegenstander groeide wel in de wedstrijd, maar moest ver in het eindspel zijn laatste stuk geven voor een doorgebroken pion. Daardoor eindigde Han met een loper en pion tegen niets. De tegenstander hoopte nog dat Han hem pat zou zetten, maar dat gebeurde niet.

Tussenstand 2-2

Bord 5 werd bezet door Karel, die daar ook tegen een ruim 2000 speler. Hij wikkelde snel af naar het toreneindspel, maar leek daarin wel minder te staan. Nu kennen wij Karel natuurlijk als een eindspel expert, dus ondanks het ogenschijnlijk lichte minnetje waren we er redelijk gerust op. Het werd echter lastig toen de tegenstander van Karel opstoomde met twee verbonden vrijpionnen. Karel heeft lang stand gehouden, maar het mocht helaas niet baten.

Daan speelde aan bord 6 en kwam met wit in het Siciliaans in de problemen op de damevleugel. Op een gegeven moment dacht ik dat hij er uit zou komen en de dame van zijn tegenstander zou opsluiten, maar dat lukte net niet. Daan moest helaas al na 25 zetten de witte vlag hijsen. Hij had overduidelijk zijn dag niet.

Marcel had aan bord 7 ook overduidelijk zijn dag niet. Hij speelde een goede pot en is eigenlijk nooit in de problemen gekomen, maar mistte op zet 13(!) stukwinst. Op zich ongewoon zo vroeg in de partij, maar anderzijds wel het soort variant die Marcel doorgaans goed berekent. Uiteindelijk heeft Marcel het nog wel lang scherp gehouden, maar een winst zat er niet meer in.

Henry kwam aan bord 8 vrij snel een pion voor, maar zijn stelling was heel wat minder. We zaten al met wat moeite naar zijn stelling te kijken, helemaal toen de tegenstander de pluspion ook weer terugwon. Toen Henry tot zijn eigen verbazing een remise aanbod kreeg, was het besluit snel genomen.

Eindstand 3-5

Gelukkig heeft Overschie 1 het nog in eigen hand, maar met een gemiddeld rating overwicht van 80 punten had hier meer in moeten zitten. Hoewel dat ietwat geflatteerd is door het relatief grote aantal jonge spelers van Voorschoten 2. De volgende wedstrijd is op 12 maart en het team kan overduidelijk de support van haar clubgenoten gebruiken. Kom allen kijken!

Niels van Diejen

Back to Top