Brabanders scoren volle punten in gelijkspel.

 

Duizend bommen en granaten, wat gaat het toch stroef dit seizoen!

Aan de vechtlust ligt het niet, gistermiddag ging iedereen er weer gemotiveerd voor zitten tegen LSG4, dat niet in hun sterkst mogelijke opstelling was gekomen maar ogenschijnlijk net zo gebrand was op matchpunten als wij.

Laten we eens kijken hoe het ging:

Aan bord 1 had Marcel zich zorgvuldig verdedigd. De dames werden geruild en er ontstond en toren/paardeneindspel (meen ik) waarin wit iets soepeler stond en het nog een tijdje probeerde. Ondanks een iets slechtere pionnenformatie hield zwart soepel remise.
Dat was de tweede keer op rij dat Marcel ons deze fijne start gaf en misschien laten we hem daar wel voortaan zitten op 1. 0,5 - 0,5

Mijn tegenstander aan 7 probeerde mijn witvelder in te sluiten en ik moest flink graven in de grijze massa hoe het ook alweer was. “Geheugen, spreek!”, en warempel, de op 6 na beste zet dook op en werd gespeeld. Wit deed het ook niet op zijn best en er ontstond een stelling met de zwarte koning gerokeerd en die van wit nog in het midden. Het was heel spannend in het centrum met vele slagmogelijkheden toen wit plotseling misgreep en ik de dame voor een toren kon winnen, 1,5 - 0,5.

Erik kwam er met zwart aan bord 3 niet doorheen. Dat was jammer, want hij begint zijn vorm duidelijk weer terug te krijgen. Op het moment dat tot remise besloten werd stonden we als team op winst en dan is het niet handig om de boel met zwart te gaan forceren. Erik vertelde dat op geen enkel moment de balans doorbroken was en remise was een logisch resultaat.  2-1.

Niels aan 8 zette met wit zijn stelling ambitieus op en versterkte zijn positie adequaat, gebruik makend van een ongedekte toren op c7. Zwart hing in de touwen, maar Niels combineerde fout waardoor het uitmondde in een eindspel met 1 pion meer in plaats van een kleine kwaliteit vóór. Moeilijk te winnen als de tijd al drastisch geslonken is, en hij mocht van mij dan ook remise aanbieden, 2,5 - 1,5.

Dan Albert aan 6. De zwartspeler rokeerde kort in het Frans wanneer dat echt niet kan en Albert ontketende een aanval waar zwart een kwaliteit in moest steken om niet geheel onder de voet te worden gelopen. Albert kreeg naar eigen zeggen “ kortsluiting” toen hij twee zetten door elkaar haalde en de winst liet liggen. Hij had nog wel ernstige dreigingen in het spel geworven -daar is hij heel goed in- en zwart, met kwaliteit minder maar een hele damevleugel aan pionnen méér, koos uiteindelijk voor eeuwig schaak. Enorm spannende pot was dit, 3-2

Karel aan 4 speelde typisch “Karel-schaak” met wit; goed uit de opening komen, verzwakking uitlokken, daar op spelen en het eindspel winnen. Ik vind het telkens indrukwekkend deze ogenschijnlijke eenvoud die eigenlijk ach zo lastig is, 4-2

Ook Henk aan 2 had er zin in met wit, offerde een pion waarvoor hij niet de compensatie kreeg die hij denk ik voor ogen had. De zwarte stelling had beperkte ruimte maar geen zwaktes; Inderdaad, een Caro-Kann.

Er stonden zware stukken en ongelijke lopers op het bord. Heel lastig voor wit om iets te bereiken als er ook rekening moet worden gehouden met een centrale, gedekte vrijpion. Henk probeerde het op de koningsvleugel maar dat liep mis. Wellicht was “ keepen “ toch het beste geweest? De analyse zal het uitwijzen. 4-3.

Als laatste was Cor bezig. In de opening had hij naar eigen zeggen een slechte zet gedaan waar hij de komende 4 lange uren last van zou krijgen. Het was eigenlijk al vroeg mis met zwart en Cor restte niets anders dan blijven vechten voor een halfje. Hij kan dat goed maar in deze stelling, met twee verbonden centrale vrijpionnen in een toreneindspel was geen enkele eer te behalen. Dat hij doorging tot wit zou gaan promoveren was begrijpelijk gezien de stand en kon rekenen op begrip van de tegenstander; toreneindspelen blijven immers verraderlijk.

Dat betekende 4-4 als eindstand, een toch wat teleurstellend resultaat, wat ons ook een plaats doet zakken naar 8. 
Het blijft spannend tot het laatst, en we zullen alle zeilen moeten bijzetten om niet te degraderen.

https://knsb.netstand.nl/rounds/view/1965

Back to Top