Contract Verlengd!

Ja, dat van mij dus. Wanneer een team niet draait en degradeert is het natuurlijk makkelijker om de teamleider de burgemeester Baumannlaan uit te sturen dan het hele team te vervangen.

Nu hebben wij wel aanwas in wording in de club, maar die hebben vooralsnog training en ervaring nodig.

Voor de wedstrijd begon, uit tegen het verre Souburg, waren de voorwaarden voor behoud duidelijk: 4-4 zou in alle gevallen genoeg zijn. Bij verlies van ons en winst van LSG tegen Charlois zouden we degraderen.

We moesten snel nog een invaller regelen want Henri, onze man uit Amsterdam zou het waarschijnlijk niet gaan redden omdat de trein plotseling hevige vertraging opliep. Gelukkig was Daan bereid zijn plannen om te gooien en zich halsoverkop naar Rotterdam te begeven om daar opgehaald te worden.

De wedstrijd:

Souburg had niets meer om voor te spelen en had net als wij een invaller.

Het verliep allemaal als volgt:

Marcel aan 2 met zwart kreeg eindelijk de variant op het bord die hij mij bijna een jaar geleden had laten zien en waar hij veel zin in had. Nu was zijn kennis wel wat vervaagd maar het verrassingseffect was wel degelijk aanwezig. Marcel kwam een pion voor, maar het zou gaan vervlakken en remise was logisch.

0,5 - 0,5

Daan nam het eerste bord van Henri over en moest tegen hun kopman. Die opdracht volbracht hij met verve! Hij had een goed plan, speelde zijn “eigen” schaak totdat er op laatst twee koningen, beroofd van alle assistentie, overbleven.

1-1

Volgens sommigen heeft de mens een x aantal hartslagen tot zijn beschikking, die je in den beginne worden toebedeeld. Dit ongeacht je gedrag of erfelijke belasting, of je een volkstuin hebt, de marathon loopt of Netflixt. Zijn ze op, dan zijn ze op. Ik ben zo iemand die daar in gelooft. Desondanks doe ik sinds een aantal jaar de aanpassing niet te vaak naar de zwarte stellingen van Henk en Cor te kijken, dat kost me slagen. Dan maar inconsequent zijn.

Henk had met zwart aan 4 een pion gesnoept op b2. Nu is Henk een veel betere speler dan ik en weet hij wat hij doet, maar het zag er allemaal wat eng uit. Wit trok ten aanval met het pionoffer e5-e6 wat Henk wijselijk niet aannam. Wit zag zijn materiaal nooit terug, de aanval liep dood en de vlag viel.

1-2

Albert speelde een puike partij, zette het centrum ruim op en had het voordeel van de voorzet goed gebruikt. Zwart kampte met ruimtegebrek en kon zich niet goed loswurmen. Een uitval van een zwart paard pakte verkeerd uit en wit kon doorstoten in het centrum en materiaal winnen.

1-3

Cor is ook een pionnensnoeperd! Wit offerde er een voor ontwikkelingsvoorsprong, Cor pakte EN dekte hem waarna wit 4 stukken had ontwikkeld en zwart 0. Ik zat er naast terwijl mijn hart tekeer ging.. Keepend op drie rijen hield onze man zijn hoofd koel, pakte nog wat pionnen en pareerde heel knap meerdere vervelende dreigingen. Hij ging diep voor het team!

Ondertussen hadden Erik (3, wit, pluspion) en ik (wit, 7, betere stelling in wederzijdse lichte tijdnood), remise gemaakt om daarmee in ieder geval de 4-4 veilig te stellen: degradatie verijdeld!

4-4

Even later won Cor.

2-5

Als laatste was Karel bezig. Komend uit oostelijk Brabant, wil hij wel dat zijn verre reis de moeite waard is door lekker lang te spelen.

Dat deed hij gisteren door met zwart een pion te winnen ( hij snoept niet, hij wint ze) waarna wit de rug rechtte en een sterke fase inleidde. Om de pion te behouden moest Karel een diagonaal openen wat heel wat dreigingen inhield. Ook hij moest een tijdje keepen en dat deed hij goed. Er ontstond een gelijkkleurig lopereindspel met runners op beide vleugels. Wit had nog remise kunnen maken maar verslikte zich.

2-6 eindstand.

Man of the match vind ik Albert, een mooie, regelmatige wit-winst.

SG bleek later gewonnen te hebben, dus deze inzet van ons was noodzakelijk!

Veel dank aan Daan voor zijn inval, inzet en instelling, ook dank aan Rinus die ons kwam steunen en alle clubgenoten voor de bemoedigende appjes die we kregen. Ik eindig met die we kregen van Niels, die de situatie goed samenvat:

Als het er echt om gaat, staat SGO 1 er elke keer weer!"

Rob

Gedetailleerd:

https://knsb.netstand.nl/pairings/view/10036

Eindstand:

https://knsb.netstand.nl/scores/index/32#division_305

Back to Top