Knappe Zege SGO 4

Eerst een stuk of 40 teamfoto’s genomen, waarvan er gewoon 37 mislukt waren. Maar goed dat de teamcaptain geen fotograaf is geworden. Wel gezellig met z’n allen op en rond de bank.

Na een eerste rondje langs de velden leek mij de strijd vrij gelijk op te gaan. Mario gelijk, Jurriaan een gezonde pion voor, Ricardo iets minder, Mounia prima, Loubna 2 pionnetjes achter, Ashwari iets minder, Oumaima veel beter en Leo ondanks de snelle a3 en h3 ook niet slecht.

Pari kwam speciaal voor de foto’s, maar moest gaan leren. Die vervelende tentamens ook. Dus even thuisgebracht en net op tijd weer terug, want Oumaima kwam naar mij toelopen met een grote glimlach en had voor het eerst gewonnen in de RSB competitie! Wel een partij met wisselde kansen bleek uit de analyse, maar gelukkig had haar jonge tegenstander ook niet alles gezien. Geheel onverwacht verloor Jurriaan. Een lelijk trucje zorgde voor pionverlies en hij raakte daarna door een 2e val nog een stuk kwijt. Erg jammer, want hij had zijn partij goed opgezet. Terwijl ik druk aan het analyseren was kwamen ook al Mounia en Loubna aangelopen. Verloren … aiii. De compensatie kwam gelukkig al direct van good old Leo. Hij had de allerjongste van het gehele stel mat weten te zetten. Ook Mario kwam met een grote glimlach vertellen dat hij had gewonnen. Met een mooi dameoffer wist hij fraai te winnen van een 1600 speler. Waar moet dat heen? (tussenstand 3-3)

Ashwari was een toren achtergeraakt en het leek van kwaad tot erger te gaan. Ricardo had zijn zaakjes inmiddels goed voor elkaar. Na een mindere opening had hij het paardenpaar met een toren en een zooitje pionnen en zijn tegenstander paard, loper, toren en een gelijk aantal pionnen, waarvan een dubbelpion op g2 en g3. Een betere en wellicht zelfs een gewonnen stelling en dus was het hopen op een 4-4. De erg aardige tegenstander van Ashwari kon per zet steeds op verschillende manieren winnen en stond inmiddels het halve bord voor. Op het moment dat hij echter een 2e dame haalde zag hij compleet over het hoofd dat Ashwari met haar laatste 2 stukken (dame en paard) de onverdedigde koning in 2 zetten kon matzetten. Wat een geluk!
Langzamerhand begon ik mij (en vele met mij) zorgen te maken over Ricardo, want zijn zetten kwamen er nog maar moeilijk uit en ik wist dat hij al erg moe was. Lang leve de toetsweken. Zijn tijd tikte weg en de spanning steeg. Zijn tegenstander pareerde een ondekbaar mat. Pfffffff. Wel zat er een eeuwig schaak in de stelling opgesloten. Zou Ricardo het zien? En ja hoor, daar kwam Pf2 schaak! Kh2 en Pg4 schaak! Bam! En dat driemaal en de bevrijdende half was binnen! Eindstand 4,5 - 3,5 voor de onzen. Bravo. Goed gedaan!

Ronald Verbeek

Back to Top