Presentatie Hans Böhm

In 1957 kwam hij als 7-jarig jongetje voor het eerst het clubgebouw van Schaakgenootschap Overschie binnen lopen. Elf jaar later werd hij Nederlands Jeugdkampioen en nog eens zes jaar later eindigde hij op een verdienstelijke tweede plaats op het NK, net achter zijn boezemvriend en wellicht Nederlands beste schaker ooit, Jan Timman. Intussen is Hans Böhm o.a. lid van verdienste van de KNSB, drager van de Max Euwe Ring, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, columnist, schrijver en presentator, maar is hij vooral een alom geliefd en gewaardeerd groot vertegenwoordiger van de schaaksport. Het is dan ook niet vreemd dat hij een speciaal plaatsje inneemt in de harten van de Overschieënaars en dat de Rotterdamse club enigszins trots is dat zijn carrière ooit bij haar begon.

Zaterdag 8 november jl. verzamelde zich dan ook een bont gezelschap schakers in het onderkomen van SG Overschie, Het PrachtHuis. Jeugdleden, spelers van het eerste team, deelnemers van de onlangs gestarte schaakcursus voor beginners en andere leden en geïnteresseerden namen allen deel aan de interactieve presentatie van Hans Böhm. Na een korte introductie van voorzitter Ronald Verbeek begon de middag met een korte anekdote over het schaakspel en in het bijzonder de stukken daarvan. Dit is het thema van de serie boeken die Hans Böhm sinds 2010 schrijft, samen met de Israëlische schaker Yochanan Afek. Na dit stukje geschiedenis werd telkens een zogenaamde studie behandeld uit de serie, zoals “De Werkpaarden van Ottó Bláthy” (mat in 44!) en “De Onaantastbare Toren”. Dit was niet alleen erg leerzaam, maar ook vermakelijk. Het is prijzenswaardig hoe Hans Böhm in staat is om zowel schakers met een rating van ruim 2100 als schakers die pas net de beginselen hebben geleerd in één sessie weet te boeien. Dit doet hij bovendien op een zeer toegankelijke en ontspannen manier, zodat er soms ook ruimte is voor een vleugje humor. Tijdens de presentatie gaat zijn mobiele telefoon over. “Ah, het is Joop die moet ik toch even opnemen. Ik zet hem zo wel uit hoor,” laat hij zijn publiek weten. “Hoi Joop, ik … Ja maar, ik sta nu voor een leuke groep schakers. Ja Joop, met mij gaat het goed hoor. Maar … Ja, ik bel je later. Tot straks Joop.”, klinkt het uit de mond van Hans. “Dat was de vader van grootmeester Jeroen Piket, die kennen jullie toch wel? Jullie zitten me namelijk allemaal ineens zo glazig aan te kijken.” Een mooie aanleiding voor de presentator om zijn publiek nog maar eens te vermaken met een anekdote.

Binnenkort komt het nieuwste boek van de serie uit “Wij Presenteren De Koningin” en in 2015 volgt het laatste deel over de Koning. Hopelijk weet Hans tegen die tijd nog eens een gaatje in zijn agenda te vinden om zijn eerste “cluppie” te bezoeken. We kijken er nu al naar uit.

Back to Top