Faux Pas Niet Goedgemaakt

Bij aanvang van dit seizoen zag de teamleider de bui al hangen, ver weg, pas na december, maar toch en dus stuurde hij zijn troepen in september de kazerne uit met de “opdracht” om 6 wedstrijdpunten uit de eerste vier ronden te halen. In die eerste vier ronden zouden wij immer drie promovendi ontmoeten en het sterker geachte Philidor Leiden. Maar in die eerste ronde, uit tegen Goes, maakte ons eerste tam een faux pas en verloor tegen de verwachting en de opdracht in met 5-3. In de 2e ronde herstelden we iets van ons beschadigde imago, 6-2 tegen De Pion 3, en in de derde ronde zouden we dus, net als vorig jaar en tegen de ratingpunten in, moet winnen van Philidor Leiden. Maar de ratings liegen niet, alhoewel … Op grond van die rating cijfers had de uitslag 4,24-3,76 moeten zijn maar werd het 5-3. Aan de startopdracht kan hierdoor niet meer worden voldaan. Het team laat de teamleider gewoon in z’n hemd staan.

Ronald Ruijtenberg (bord 5; wit) is de strateeg van het team en zo speelt hij ook. De meester van de oude meesters ging lang gelijk op met zwart al moet gezegd worden dat het bekende kleine voordeeltje van wit al snel was geslonken tot een klein nadeeltje maar alles binnen de remisemarge. Tot iets (vermoeidheid?) toe sloeg: Pe2 had de remise binnen gesleept, Pf3 verloor op slag (0-1).

Cor Feelders (8) kwam niet lekker uit de opening en op het moment dat wit met g4 de aanvalshymne inzette besloot Cor tot een vistochtje in troebel water. Een paard voor twee pionnen maar het stellingsnadeel bleef en liet zich niet compenseren (0-2).

Robbert Fokkink (3) kwam wel redelijk uit de opening maar of hij nu zijn geduld verloor of zich verrekende is mij niet bekend maar duidelijk is wel dat hij voor het geofferde paard onvoldoende compensatie kreeg. Speelde het positieve verschil in bedenktijd een rol? Mogelijk, alleen Robbert weet het antwoord en ook het snel gespeelde Df4 was te optimistisch, zwart zag in zijn beperkte bedenktijd de weerlegging wel (0-3).

Henk Ochtman (1) was bewust opgesteld tegen hun kopman. Die had hij immers vorig seizoen nog op de pijnbank weten te krijgen maar Henk toonde zich toen te genadig om het vonnis te voltrekken. Die scrupules had zwart nu niet en via een prachtige boa-constructie verwurgde hij onze Henk. Ippon voor zwart (0-4).

Maurits de Jong (7) had zich, zoals eerder geopperd, op een nieuwe variant van het Frans gestort en dat leverde een merkwaardige materiaalverdeling op. Het ging mijn begrip te boven. Stond wit beter? Of toch zwart? Of hielden ze elkaar ondanks alles keurig in evenwicht? Mijn vriend Fritz14 zal later zijn oordeel vellen. Het heeft er de schijn van dat Maurits aan het einde van het middenspel wellicht een winnende combinatie overzag en toen maar berustte in deling van het punt (½-4½).

Erik Brandenburg (2) kwam niet geheel gelijk uit de openingsfase maar stond ook vrijwel zeker nergens verloren. Met het naderen van de tijdnoodfase kwam hij iets beter te staan maar of het op enig moment voldoende voor het volle punt was zal Fritz14 mij later influisteren (1-5).

Albert Segers (4) vertrouwde zijn stelling allerminst maar daar was Fritz14 op het eerste gezicht niet mee eens. Wel heeft Albert een kleine achterstand gehad maar die kwam hij snel te boven en de van emoties gespeende Fritz zag al snel licht gloren waar Albert nog somberde. Wit drong aan, had misschien ook het idee beter te staan, n stond in eens op het verkeerde been. Een matdreiging was, ten koste van een toren, mogelijk nog af te wenden maar de nederlaag niet (2-5).

Karel Looijmans (6) begon in Goes z.i. aan een te laag bord maar we hadden goed ingeschat dat hij wedstrijdritme miste. De tweede toonde hij sterk herstel al schitterde hij nog zoals in het verleden, er kwam een gedegen remise uit. Nu speelde hij weer met zwart en kwam moeilijk te staan door een gebrek aan manoeuvreerruimte maar zijn stelling bleef potentie behouden. In de tijdnoodfase begon hij dreigingen in de stelling te vlechten. Na een schaakje vluchtte wits koning na naar g1 in plaats van haar dame er tussen te zetten en dat kostte een kwaliteit en de partij. Dat is een mooie reeks van Karel en wij zijn benieuwd hoe hij die gaat voortzetten (3-5).

Al met al een evidente nederlaag tegen dit Philidor Leiden. Inmiddels zijn we onder de middellijn gezakt, aanvoerder van het rechter rijtje en maar 2 WP en 5 BP verwijderd van de degradatielijn dus zullen we de volgende ronde behoorlijk op ons qui-vive moeten zijn.

(Teamleider MD)

Back to Top