Om des Keizers Baard

Vrijdag 8 april jl. speelden we onze laatste wedstrijd van het seizoen tegen Onésimus 1. De inzet van de wedstrijd: des Keizers Baard. Met beide 7 matchpunten uit 6 wedstrijden viel er dus niets meer te verliezen of te winnen, behalve uiteraard de eer. Leuk detail: bij winst konden we beide nog tweede worden, maar bij verlies net boven de degradatiestreep eindigen. Een teken dat de onderlinge verschillen dit seizoen vrij klein waren. Daar waar wij ons doel als promovendus hadden bereikt, namelijk handhaving, was dit Onésimus helaas niet gelukt. Zij wilden dit seizoen kampioen worden, maar die eer ging naar Erasmus 2.

Omdat Murphy Brunings niet kon spelen en Ruud Gorseman moest afzeggen vanwege een griepje speelden we met twee invallers: Martin Schlüter (bord 6) en Mario Dirks (bord 8). Dit deden ze niet onverdienstelijk en behaalden allebei een mooie remise. Ook Wil de Gids (bord 7) speelde weer een solide partij. Met deze keer een halfje tegen een sterkere tegenstander kan hij terugkijken op een goed seizoen. Hans Doornheim op bord 3 verraste zijn tegenstander in het middenspel met een vernuftig valletje. Vrijwel direct nadat het leed was geleden mompelde zijn tegenstander eerst nog even stilletjes woorden als “klote”, “dom” en “mooi gespeeld” voordat hij opgaf. Ongeveer een uur voor het einde zag het er dus niet slecht uit voor ons.

Onze 2,5 - 1,5 voorsprong duurde evenwel niet lang want Jan de Liefde (bord 4) en Fokke Lindeboom (bord 5) moesten kort na de winst van Hans helaas de witte vlag hijsen. Op datzelfde moment leek het er heel even op dat ik zelf een punt ging pakken, maar mijn tegenstander speelde een uitstekend eindspel. Meer dan remise zat er daarom niet in. In de laatste minuten van de wedstrijd was de hoop op een matchpunt hierdoor gevestigd op Cor van Lennep (bord 1), maar die stond er niet al te best voor. Hoewel hij nog probeerde om voor een wondertje te zorgen trok hij aan het kortste eind en dus eindigde de wedstrijd in een 3-5 verlies.

Ondanks dit verlies kunnen we terugkijken op een goed seizoen, waarin we slechts drie keer op volle oorlogssterkte ten strijden trokken. Dit geeft hoop dat we volgend seizoen wederom een goede kans maken om ons te handhaven en wie weet zit er dan zelfs nog meer in.

Serge Erdtsieck

Back to Top