De ban is gebroken!

Deze wedstrijd mag zeker een sleutelduel genoemd worden. Overschie stond na drie ronden stijf onderaan met 0 punten. En de tegenstander is een van de mede-degradatie-kandidaten. Overschie kwam al vlot op een voorsprong na sterke overwinningen van Erik, Albert en Karel. En nadat Maurits met enige hulp van zijn tegenstander de tussenstand naar 4-2 voor Overschie tilde, konden we rustig achterover leunen wie als eerste het beslissende halfje zou binnenhalen: Cor of Henk. Wat een LUXE voor de geplaagde teamleiders! Het was uiteindelijk Henk die een sterk gespeeld eindspel tot winst voerde en de eindstand op 5-3 bracht. We zijn van de laatste plaats af! Nu nog het aantal bordpunten opkrikken ..

Erik (bord 1, met wit) produceerde een schitterende aanvalspartij. Na een goede opening kwam hij met twee paarden krachtig opzetten tegen de zwarte koning. Na het hakken op f7 (!) met een van deze rossen, was de partij in hogere zin al gewonnen. Zijn paarden bleven flink huishouden en de partij werd in grote stijl beëindigd met het fraaie 29.Pxg6! met mat of dame verlies. (1)

Henk (bord 2, met zwart) speelde ook een sterke pot. Dit keer geen frivoliteiten maar een degelijke opening (Aljechin) zonder fratsen. Hij stond misschien iets minder na de opening maar in het eindspel overklaste hij zijn sterke tegenstander. Henk hield de remisemarge in de gaten (die was nodig voor de team overwinning) maar met scherp spel duwde hij zijn tegenstander uiteindelijk over de rand. (1)

Maurits (bord 3, met wit) kwam na een goede opening tegen het Schots langzaam maar zeker in de problemen. Zijn zet 19.Ta3 om pion c3 te dekken was een teken aan de wand. Maar goede raad was toen al duur want de natuurlijke zet 19.Ld2 (geopperd door Erik) zou na 19...Pe4 tot veel grotere problemen geleid hebben. Nu bleef wit nog overeind, maar na de bok 25.Le3? sloeg zwart toe met 25...Pg3+ en kwam gewonnen te staan. Hij raakte echter het spoor bijster en op miraculeuze wijze kwam Maurits één tempo eerder met zijn aanval. (1)

Albert (bord 4, met zwart) kwam na 8 zetten al in het voordeel. Zijn tegenstander kwam, net zoals de tegenstanders van Erik en Cor, 30 minuten te laat binnen. Misschien mede daarom speelde hij een originele, semi-degelijke opening na 1.e4 met c3 en f3. Maar na 7...d5! 8.dxe5? Pg4! keek hij enkele zetten later tegen een versplinterde pionnenstelling, ontwikkelingsachterstand én een klokprobleem aan. Ik had gewoon te doen met de arme man. Het vervolg had overtuigender gekund (gemoeten!), mijn tegenstander durfde zelfs nog een remiseaanbod te plaatsen op zet 21, maar drie zetten later gaf hij toch maar op. (1)

Karel (bord 5, met wit) liet zien hoe je de Pirc/Modern wél moet aanpakken: 6.h4 en 7.h5! Zijn tegenstander wist de dames te ruilen, maar ook nu hield Karel een langdurig initiatief op de koningsvleugel. En op krachtige wijze brak hij daar door en had de buit na 33 zetten binnen. Ik zeg een partij uit één stuk. (1)

Cor (bord 6, met zwart) speelde een mooie klassieke Franse partij met tegengestelde rochades (zwart rocheerde lang). Zijn tegenstander zorgde er angstvallig voor dat Cor geen vat kreeg op zijn koningsstelling en ondernam zelf weinig actie. Lange tijd hingen beiden als twee Sumai worstelaars tegen elkaar aan. Maar na dameruil op zet 42 kreeg de witspeler langzaam maar zeker de overhand door ruimtevoordeel en vrijer stukkenspel. En dat resulteerde op zet 64 in een (0).

Willem (bord 7, met wit) had helaas een off-day. Zijn opening mislukte en hij kwam als snel in onoverkomelijke problemen. (0)

Henri (bord 8, met zwart) werd stevig aangepakt door zijn 72-jarige tegenstander. Nadat deze lang gerocheerd had, voerde hij met verve een aanval op de zwarte koningsstelling uit. Henri probeerde tot actief tegenspel te komen, maar dit werd deskundig weggewerkt. Nu kreeg wit de vrije hand voor zijn aanval en dat bekroonde hij fraai met 25.Pxe6 waarna Henri enkele zetten later zich gewonnen moest geven. (0)

Eindstand 5-3 voor Overschie. Dit was een belangrijke slag, maar er volgen nog meer sleutelduels. We hebben in elk geval laten zien dat we voldoende kwaliteit in huis hebben!

Back to Top