Puntendeling SGO R1

Erik is een prima versterking van ons voorheen tweede team en laat de gemiddelde rating flink stijgen. Aan van Vaalen had hij een mooie tegenstander. Ongeveer van gelijk kaliber. Erik speelde met zwart, zoals ik nog niet eerder had gezien. Maar dat lag dan ook aan de openingskeuze van zijn tegenstander. In plaats van een actievere zet koos van Vaalen een wat slappere zet en in een scherpe stelling kan dat net noodlottig zijn. Erik stond een pion achter en had een geweldig pionnenfront op de damevleugel. Van Vaalen moest een beetje proberen te counteren op de koningsvleugel. Dat lukte nog aardig, want het vereiste heel wat nauwkeurig denkwerk van Erik om dat voordeel in winst om te buigen. Uiteindelijk had Erik een zwarte vrijpion op c2 gekregen en verder stonden er nog enkele pionnen en alleen de dames nog op het bord. Groot risico dat een eeuwig schaak erin zit. Erik manoeuvreerde zijn koning zodanig dat wit geen schaakjes meer had en moest opgeven. (1)

Marcel kreeg met wit een wat ongebruikelijke opening te verwerken. Het leek allemaal aardig maar het resulteerde in een mindere stelling met en pion minder. Na een blunder ging het snel en moest Marcel de vlag strijken. (0)

Han kwam ongeveer gelijk te staan. Rond de 20e zet overzag Han dat er een stuk in stond. Dat werd geslagen en Han gaf meteen op. (0)

Ik kwam met wit redelijk te staan. Rond zet 23 lag het initiatief bij zwart en moest ik gaan verdedigen. Op zet 38 kon ik een toren op de zevende rij krijgen. Met een geniepig zetje (f5) maar ik ruimte vrij voor mijn dame die op veld d2 stond. Zwart pakte het pionnetje met de zwarte dame en toen was het opeens over. Op zet 43 volgde dus Dd2-h6 en zwart zou mat gaan op h7 of g7. Meevallertje. (1)

Daan speelde een leuke partij om te zien. Maar minder leuk om te spelen. Na f7-f5 volgde o.a. La5 en werd de dame verjaagd van d8 naar veld d7. Na Lc4 met schaak moest de koning naar veld h8 en kwam er ook nog een wit paard op e6 te staan. Na ruil op g7 kwam de zwarte koning in de penning te staan van de loper die werd teruggespeeld naar c3. Hierna moest Daan creatief gaan counteren om remise te maken. Met een schijnoffer op f3 kon Daan het ergste voorkomen. Ook een zevenderijprobleem moest worden opgelost. Maar hierna werd het op een wonderlijke wijze potremise. Goed verdedigd. (½)

Jeroen won op een zeer degelijke wijze. Zwarts manier om de dames te ruilen leverde hem een zwakke dubbelpion op f4 op. Deze zwakte werd systematisch uitgebuit en Jeroen stond in het eindspel ergens 3 pionnen voor. (1)

Ruud-Jan speelde een goede partij. Alleen het einde bezorgde hem een rotavond. In tijdnood beging Ruud-Jan een blunder en moest helaas opgeven. Dit punt leverde De Willige Dame een gelijkspel op. (0)

Aad kwam beter te staan maar moest in het middenspel genoegen nemen met remise. Dit i.v.m een paardzet die de toren wegjoeg naar een minder goed veld. (½) Uitslag 4-4.

Arnout van Kempen

Back to Top