SGO R1 Kopje Onder
Bord 1
Erik speelde de mooiste partij. Stond steeds een klein tikje beter. Er ontstond een eindspel met aan beide zijden een enkele toren en
ieder vijf pionnen. Erik's koning stond zeer centraal en speelde subtiel zijn actievere toren naar de juiste velden. Wit kon geen goed verweer vinden (was er waarschijnlijk ook niet) en na het prijsgeven van een cruciale pion was het snel gedaan (1).
Bord 2
Marcel speelde met wit tegen het frans. Deze opening werd vrij tam behandeld door zwart en op zet 12 kon Marcel
het redelijk standaard loperoffer op h7 brengen. Deze werd geweigerd en na enkele geforceerde zetten kon zwart het op zet 16 opgeven (1).
Bord 3
Han stond achter qua tijd want hij had het lange tijd moeilijk. Met een schwindel (meen ik) won hij de partij (1).
Bord 4
Ik speelde met wit tegen een Caro-Kann. Het ging lange tijd gelijk op. Ik gebruikte wel duidelijk meer tijd dan mijn tegenstander.
Ik had ergens de laatste toren kunnen ruilen en dan was remise een zeer waarschijnlijke uitslag geweest. Op zoek naar
spel vermeed ik de torenruil. Dat was niet slecht maar op zet 29 deed ik een slechte damezet. In plaats daarvan had ik moeten kiezen
voor opoffering van een pion tegen tegenspel op zijn koningsvleugel. Niet gezien en daarna ging het mis. De pionnenstelling was slecht met een pion minder en op het laatst liet ik ook nog mijn stuk in de penning staan waarna het definitief uit was (0).
Bord 5
Daan speelde een interessante tactische partij. Wit houdt blijkbaar ook van aktief spel en gooit er een reeks onverwachte zetten uit.
Daan was in tijdnood en had het zeer moeilijk. Op zet 26 volgde Lh6! Een zeer verrassende zet. Zwart kan niet nemen (g7xh6) vanwege
weer een verrassende zet De4-g2 waarna zwart mat gaat op g8. (Wits loper staat op a2 en een witte pion staat op f7) Na zwart's f6-f5 pakt de witte dame de pion. De dreiging blijft bestaan en Daan geeft op mede vanwege de zeer geslonken bedenktijd (0).
Bord 6
Jeroen zijn partij tegen oude rot Ben Riksen werd remise (0,5).
Bord 7
Aad speelde het behoorlijk. Rond zet 34 moest de zwarte dame terug naar slechtere velden omdat wit's toren gevaarlijk
op de open g-lijn binnen kwam. Daarna was het alleen maar verdedigen. Ook de mogelijke bezetting van veld d4 zat in de stelling.
Als de loper daar terecht zou komen met de zwarte koning in de hoek op h8 zou het helemaal uit zijn. Zover kwam het niet maar wit
had meer opties. In een slechtere stelling gaf Aad zijn toren op e4 weg en gaf meteen op (0).
Bord 8
Ruud-Jan (eigen commentaar) meende dat hij erg goed stond (zwart teruggedrongen), maar op de 17e zet verspeelde hij een kleine voordeel. Uit misplaatst superioriteitsgevoel lette hij niet goed op en overzag hij dat zwart ook dreigingen had. Hij overzag een simpele vork, verloor een stuk en spartelde nog een poosje tegen, allemaal vergeefs (0).
Uitslag 3,5 - 4,5
Arnout van Kempen