SGO V1 Alweer 3 Rondes Verder

De viertallencompetitie is alweer even bezig, dus hoog tijd u bij te praten over de verrichtingen tot nu toe. Het seizoen begon rustig: we hadden de eerste ronde de bye. De tweede ronde was tegen Spijkenisse en werd bij ons thuis gespeeld op 6 december. Het liefst zou ik er niets over schrijven (en dat heb ik ook lang gedaan), maar we werden enorm op z’n plek gezet met een 0 – 4 uitslag. Marcel op bord 1 had nog even hoop; hij kwam tegen de sterke tegenstander verrassend soepel uit de opening. Na wat onnauwkeurigheden in het dameloze middenspel maakte hij een blunder die werd afgestraft met kwaliteitsverlies en verloor uiteindelijk de partij. Hans op bord 2 gaf een pion weg en werd daarna rustig en vakkundig van het bord geschoven. Ikzelf probeerde een Scandinavisch met Pf6. Dat speel je in de hoop dat je een tegenstander treft die dat niet zo goed kent, zodat jij degene bent die in bekender terrein zit. Maar helaas, zoals mijn tegenstander nadien fijntjes uitlegde, had hij dat zelf veel gespeeld. Dus tja, daar ging mijn voordeel en na wat onnauwkeurigheden ook de partij. Serge heeft in zijn partij wat pionnenoffers moeten doen om in het centrum niet in de problemen te raken. Uiteindelijk hield zijn tegenstander twee vrije pionnen op de a- en b-lijn over, en die bleken te sterk. Tel daar tijdnood bij op, en het was zomaar 0-4.

Daarna mochten we op 7 februari tegen Charlois Europoort 2 (team 1 zit overigens ook in dezelfde poule). De avond op bord 3 (mijn bord) ging snel. Ik probeerde het Londensysteem, maar deed dat verre van perfect. Mijn tegenstander wist zijn witveldige loper op f5 en dame op a5 te krijgen, waarna ik snel in de problemen kwam. Toen mijn dame dreigde opgesloten te worden kon ik alleen nog mijn witveldige loper met schaak voor een pion ruilen om de dame een vluchtveld te geven. Dan sta je een stuk achter, nauwelijks compensatie en mijn tegenstander speelde het goed uit. Na ongeveer 3 kwartier moest ik opgeven. Nadien kreeg ik op de app nog aanwijzingen van clubgenoten hoe ik het beter had kunnen doen, waarvoor dank! Volgende keer beter opletten. En meer tijd gebruiken.

Met dit in het achterhoofd ging ik bang kijken bij mijn teamgenoten, ik hoopte niet tot een tweede 4-0 aangezet te hebben. Dat viel gelukkig mee. Invaller Erik Brandenburg had een prachtige aanval op het bord staan, zijn tegenstander stond op het punt minstens een stuk of een kwaliteit te verliezen. Het duurde dan ook niet lang voordat Erik een hand naar zich uitgestoken kreeg. Geweldige invalbeurt, Erik! Je hebt het eerste punt van viertal 1 binnengehaald. Bij Serge ging het ook goed; hij had een witte loper waar zijn tegenstander een paard had. Maar dat paard stond wel op f1, noodzakelijk voor verdediging. Toen Serge netjes alles in stelling had gebracht, verzette hij een pion om zijn witte loper direct mee te laten doen met de aanval en de tegenstander gaf op. Na de opgave bleek zijn tegenstander overigens f4 over het hoofd te hebben gezien, waarmee hij de boel nog lang had kunnen redden. Het is me niet helemaal duidelijk of Serge dan niet gewonnen zou hebben, maar een te vroege opgave was het zeker. Maar goed, een te vroege opgave is ook een opgave, dus 2-1 voor de onzen. Dan was alleen nog Hans’ partij over. Hans stond niet goed. Hij had een flinke aanval te verduren en toen hij zijn dame zelfs weggaf om een directe dreiging kwijt te raken, dacht ik: nu gaat hij opgeven. Maar dat deed hij niet, hij liet zijn tegenstander rustig hergroeperen voor een hernieuwde aanval. Daarbij liet Hans ook nog zijn toren afruilen – althans, dat leek zo. De toren waarmee hij had moeten terugslaan kon nu ook naar de achterste lijn, en we hadden een klassiek geval van mat achter de paaltjes. Zo stal Hans met een toren en een dame achter toch nog de winst! Zijn tegenstander baalde ongetwijfeld, maar ik heb het niet gemerkt, zo netjes als hij reageerde. Hans bleek het natuurlijk allemaal uitgedacht te hebben, en had bedacht dat dit truukje nog zijn enige kans was. Dat dat ook nog lukte is bewonderenswaardig én voelt als piraterij, maar ja, it’s all in the game. Proficiat Hans!

En zo werd het 1-3, de eerste winst van ons viertal. Als de speler op bord 3 ook eens beter zijn best doet, kon het nog best wat worden! Op naar de volgende ronde op 6 maart.

David van der Vloed

Back to Top