Klinkende Zege SGO R1

Hoewel de uitslag een makkelijke overwinning doet vermoeden, was dit geenszins het geval. Ondanks dat wij gemiddeld ruim 300 Elopunten meer hadden dan onze tegenstander. Arnout en Henk speelden remise tegen tegenstanders met respectievelijk 240 en 290 ratingpunten minder. In beide partijen hadden de tegenstanders zich zeer goed verweerd. Voor Hans (onze invaller) gold dat ook.

Op bord 1 begon Henk met normale openingszetten en op de derde zet volgde een voor mij verrassend pionoffer. Zwart nam de ongedekte pion op e4 met Pf6xe4, waarna wit het paard aanviel met Df3. In deze stelling is b6 gespeeld en zwart vervolgde met Lb7. Wit speelde Pc3 en zwart sloeg met het paard op c3, waarna de witte dame Ta8 sloeg. Uiteindelijk klopte het van beide kanten en was er qua materiaal een volkomen overwicht. Henk stond wel beter, want hij had open b-lijn voor de toren en een vrijpion op a2. Zwart verdedigde goed en kwam zelfs een pion voor te staan. Op dat moment waren alleen 2 torens en 2 lichte stukken over, met 3 tegen 4 pionnen. Later offerde Henk zijn toren voor het zwarte paard om de a-pion te laten promoveren. Het leek over en uit omdat de witte loper het promotieveld blokkeerde voor de zwarte toren. Dit lijkt alleen helaas maar zo. Wit moest berusten in remise. Wel een leuke partij (½)

Op bord 2 speelde Erik speelde 1. e4. Na 1. … Pf6 volgde 2. Pc3 en d5. Wit stelde zit erg bescheiden op en na f5 en f4 van zwart moest de witte dame van g3 naar h2. Niet de ideale opstelling. Bovendien was wit nog niet gerokeerd. Op zet 13 zette Erik Pd5 naar e3 wat een stukoffer inhield. Na de tussenzet Lh4-g3 kwam de witte dame op g1. Daarna volgde Pf2, die uiteindelijk niet de toren op h1 sloeg maar naar e4 ging voor initiatief. Op zet 23 volgde de zet De4 en dat leidde tot een geforceerde winst. Op zet 33 ging wit mat. (1)

 

Op bord 3 speelde Albert. Aangezien ik geen partijnotatie heb gekregen hierbij een kort Whatsappverslag van Erik: "Albert aan 3 staat duidelijk beter. Albert nog steeds goed. Albert pion achter maar wel aanval. Schat in gelijk. Meevaller, Albert heeft gewonnen. (1)

Op bord 4 kreeg Marcel een soort Hollandse stelling op het bord. Hij moest nauwkeurige zetten doen. Rond zet 28 kon wit pionverlies in een dubbel toreneindspel niet voorkomen en werd er langzaam afgeschoven. (1)

Bord 5 kwam Han in een gesloten Siciliaan terecht. Zwart kwam een pion voor te staan, maar het was wel een dubbelpion. Ergens offerde zwart zijn toren tegen een wit paard. Helaas voor hem geen goede beslissing en Han speelde het netjes uit. (1)

Op bord 6 kreeg Daan 1. b2-b3 te verwerken, maar kreeg uiteindelijk een ‘normale’ stelling op het bord. Wit had het initiatief, maar Daan veranderde de stelling door d5-d4 te spelen. Wit reageerde goed en met een combinatie kwam hij een pion voor te staan. Daan verdedigde goed en wist complicaties in de stelling te krijgen. Het was een lastige stelling, vooral wit moest op zijn tellen passen. Er was een moment dat Daan zelfs mat kon geven, maar wit was alert. De notatie is vanaf zet 35 niet meer te volgen, maar ik zag tijdens de analyse dat Daan vermoedelijk goed is weggekomen. (1)

Op bord 7 speelde Arnout. Ik speelde een Spaanse partij met 3. Pg8-e7 wat nogal ongebruikelijk is. Op zet 9 kon ik zijn paard op c6 pinnen. Na a7-a6 had ik Lxc6 moeten slaan waarna wit zeer groot voordeel had gehad. Op het eerste gezicht een rare zet want je bent geneigd Lb5-a4 te spelen. Maar de consequentie van deze zet is dat de pionnenstructuur van wit kapot gaat. I.p.v. Lxc6 rokeerde ik en zwart kon een stuk ‘winnen’. Dat leek zo. Vanaf dat moment heb ik erg goed gestaan maar ik wist de stelling met dame tegen toren en licht stuk niet te winnen. Fritz geeft vrij lang +2 aan maar ik zag tijdens de partij niet dat ik een +2 stelling had. Op het laatst verloor ik nog een pion en zwart bood in betere stelling remise aan. (½)

Bord 8 kreeg Hans 1. d2-d4 tegen en speelde 1. d7-d5, maar na 2. Pc3 en 2. c7-c6 volgt 3. e2-e4 waarna we in een Caro-Kann opening zijn beland. Op zet 21. speelde Hans f7-f6 waarna de ingesloten loper op e5 geen velden meer heeft. Gelukkig had wit f4-f5 waarna zwart op e5 moest slaan met de f6 pion. Daarna volgde f5Xg6. Zwart speelde niet de beste zet en zette voort met e5xd4. Daarna volgde g6xh7+ en een hele serie schaakjes met de witte dame waarbij zelfs nog de pion op f7 verdween. Daarna was het potremise. (½). Uitslag 1,5 - 6,5.

Arnout van Kempen

Back to Top