Bijzonder Gelijkspel SGO R1
Het was een wedstrijd die heel erg op een neer ging. Partijen die gewonnen hadden kunnen worden gingen verloren (Erik en Albert). Onze tovenaar Daniel wist met 2 pionnen achter er nog een halfje uit te slepen. Karel zijn tegenstander ging in een relatief eenvoudige remisestelling opeens door zijn vlag. Kortom het zat niet mee, maar ook niet tegen.
Op bord 1 speelde Henk. Voor de verslaggever de ideale partij. Kort en winst als resultaat. Henk kwam terecht in de ruilvariant van het Frans. Niets aan de hand. Allebei lang gerokeerd. Na ruil Te8xe1 nam wit met het paard op e1 terug. Zwarts dame stond op a4 en de witte koning op b1. Na zwart’s 19. Dd1 met mat schreeuwde zijn tegenstander het uit met een luid Jezus Christus!(1)
Op bord 2 speelde Erik tegen een degelijke opstelling van zwart. Op zet 9 offerde (?) zwart een pion dat Erik aannam. Zwart speelde actief tegen en Erik dacht dat het het best was om de dame te offeren tegen een toren en loper. Op zet 35 was wit eindelijk losgekomen en waren zijn stukken ideaal opgesteld met druk tegen pion c7. Erik zette zijn tegenstander verder klem en op zet 41 kon Erik de pion op a7 pakken zonder enige compensatie. Met 45. d5-d6 creëerde Erik twee verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Daarna kreeg Erik kreeg te maken met een serie pionzetten van zwart op weg naar de witte koning. De stelling kwam meer open en Erik ging wat pionnen verliezen op de koningsvleugel en moest in de gaten houden dat zijn stukken niet met gemene schaaks konden worden geslagen. Ergens ging het dus fout en verloor Erik onnodig. (0)
Op bord 3 speelde Karel. In een spannende variant van het aangenomen Damegambiet kwam Karel geforceerd een kwaliteit achter te staan. Geluk bij ongeluk kreeg Karel zeer actief stukkenspel. Wit probeerde zich met een kwaliteit meer langzaam uit de nesten te werken. Dat lukte aardig. Op een bepaald moment ging wit remise door zetherhaling uit de weg. Dan nog was er niets aan de hand, maar wit verliest onverwacht omdat hij door zijn vlag ging. (1)
Op bord 4 was Han ook heel snel klaar. Ik dacht als eerste. Hij speelde tegen de Winawer van het Frans. Zwart dacht tijd te hebben voor een actie op de damevleugel met 12. Pa5. Zwart was nog niet gerokeerd en wit speelde 13. Pf3-g5 met aanval op de koningsvleugel. Daarna volgde h6 en Dh5. Vervolgens g6 en Dh4. Zwart speelde hier de langzame zet 15. a7-a6 terwijl iets had moeten gebeuren op de koningsvleugel. Met Pg8 had ie het kunnen keepen. Op zet 16 ‘offerde’ Han maar het paard op f7. Na g5 volgde simpel Dh5 en zwart hield het voor gezien. (1)
Op bord 5 speelde Albert tegen de Londen opstelling met o.a. een snel Lf4. Blijkbaar heel populair nu. Albert hield vast aan zijn stijl en kwam met een Koningsindische opstelling. Rond zet 16 leek de stelling meer op een Ben-Oni. Op zet 26 ontstond een wat merkwaardige stelling. Zwart een pion achter, maar de witte koning stond ondertussen op d1 met alleen de witte toren op d6 voor zich om schaak af te weren. Er werden torens geruild en een zeer open stelling bleef over, met voor zwart het loperpaar tegen het paardenpaar. Het zag er goed uit voor zwart. Er kwam een stelling op het bord met alleen de dames en voor zwart een zwartveldige loper en 3 pionnen tegenover slechts 5 pionnen voor wit. In tijdnoodfase liet Albert dameruil toe, waarna 2 pionnen naast elkaar duidelijk sterker waren dan de loper en Albert onverwacht moest opgeven. (0)
Op bord 6 deed Daniel het kalmpjes aan en deelde hier en daar speldenprikjes uit. De pion op e4 van zwart hieldt de boel onder druk. Op zet 30 kwam Daniel een pion achter. Later nog een, maar hij wist zich uit de penarie te redden.(½)
Op bord 7 speelde Arnout. Ik kwam in een ongebruikelijke variant van Aljechin terecht. Ik won een pion maar wit kreeg daarvoor makkelijk stukkenspel in de plaats. Ik moest de hele tijd nauwkeurig spelen. Tot zet 26 lukte dit prima. Nadat wit aanstuurde op een verdubbeling van zijn torens op de g-lijn leek het voor mij zeer moeilijk te gaan worden. Maar mijn paard kwam op de d5 te staan (Fritz komt met een heel andere oplossing en niet gezien) en hield het belangrijke veld f6 onder controle. Daarna kreeg ik zelfs het betere van het spel. Alleen werd ik te overmoedig. Ik had ook zeer weinig tijd en had de situatie verkeerd ingeschat. Wit speelde het secuur en won daarna een serie pionnen van mij. Op het laatst kon hij z’n dame ‘offeren’ tegen mijn toren. Mijn koning was te ver weg van zijn vrijpionnen waarna ik moest opgeven. (0)
Bord 8 speelde Jeroen. Hierbij commentaar van Jeroen zelf: "Gisteren een aardige partij gespeeld, tegen een tegenstander die ik de afgelopen jaren vaker ben tegengekomen. Eigenlijk heel de wedstrijd langzaam maar zeker een overwicht gehad. Pion e5-e6 was spannend, maar niet slecht. Gaf mij een zwakke pion, maar had meer dan voldoende spel. Tegenstander speelde wat afwachtend en ik kreeg meer initiatief. Ik vertrouwde mijn stelling niet helemaal (bang voor tactische grappen met alle stukken dicht bij elkaar) en met zelf nog 1,5 minuut op de klok (en 2-0 voor) bood ik remise aan." Stockfish beoordeelde de stelling als bijna +2 dus er had misschien meer in gezeten. Aan de andere kant waren Han en Henk er niet gerust op geweest tijdens de wedstrijd. (½) Uitslag 4 - 4.
Arnout van Kempen