Gunstige Voorwaarden
De droom, dat kan zijn die beslissende diagonale voorzet te geven aan de spits, die de bal op zijn voet laat landen en hem daarna onberispelijk in de verste hoek schiet. Oranje wint (eindelijk) de wereldtitel en daarmee valt een zware last van de schouders der natie.
Of ooit de top tien halen in tennis, waarbij je aan het ene grandslam toernooi na het andere meedoet en je het Davis Cup team op sleeptouw nam dat fabelachtige weekend op Spaans gravel.
De voorwaarden van de eerste droom vereisen vooral spierkracht, balans, samenwerking, een gunstige selectie en zo kan ik nogal even doorgaan.
De tennisser heeft het niet eenvoudiger. Reflexen, snelheid, soepelheid en honderden uren training op de baan en maar hopen dat je geen blessures oploopt.
Nee, dan wij schakers.
Ik moest er aan denken toen ik de wereldtop bewonderde in Wijk aan Zee afgelopen winter.
Als schakers hebben wij geen bijzondere fysieke talenten nodig. Ook zonder welontwikkelde beenspieren, grote longcapaciteit of uitstekend balansvermogen kunnen wij ons spel spelen.
We hoeven alleen de stukken en pionnen op het juiste moment naar de juiste plekken verplaatsen, af en toe vijandelijk hout van het bord tillen, de klok indrukken en de zetten noteren. Mochten we daartoe door een fysieke beperking geen mogelijkheid hebben, zijn er altijd nog assistenten en hulpmiddelen.
Nu denkt U misschien, maar we moeten toch nadenken? Anticiperen, doorzetten?
Jawel, maar daarin verschillen we niet van de fysieke sporter, die doet dat ook allemaal.
Het is zo leuk in Wijk aan Zee omdat er achter de afzetting schermen hangen met de actuele stelling op de borden, zodat je op je gemak zetten kunt verzinnen die de schakers aan het bedenken zijn.
Soms, heel soms dan vind ik er een. En dan presenteert zich de inmiddels oude droom weer, waarin de kleermaker mijn lichamelijk ongetrainde verschijning een pak aanmeet, of wellicht een combinatie?. Het is zaak netjes tevoorschijn te komen op mijn eerste dag in de B-groep.
Rob Hopman-Been