Orkaan Overschie
Sliedrecht. Op 19 november 1421 verwoest door de St-Elisabethsvloed. De hele stad, toen nog gelegen aan de zuidelijke oever van de Merwede, werd verzwolgen en herrees aan de noordoever. Ruim zeshonderd jaar later, op 29 september 2022, werd de stad opnieuw getroffen door een ramp. Ditmaal aangericht door de mannen van Overschie, die huishielden met 7,5-0,5.
Diagram 1. Brandenburg-vdBergh. Zwart heeft zich vastgezet in een keurslijf. Erik aan zet wint onmiddellijk en de lezer ziet wel hoe. Dat is één en de avond is nog jong. Diagram 2. Segers-vdDoes. Ook deze zwartspeler is volledig vastgeschroefd. Na Alberts penning middels Lf6 zijn er geen zetten meer. Zwart geeft op. Dat is twee. Diagram 3. Brandsma-Smit. Han aan zet heeft een lastige keuze omdat vrijwel alles wint. Lxc1. Pxh1. Lxf3. Hij besluit tot Pxe2 en wit geeft op. Dat is drie.
Diagram 4. Prins-vKempen. Wit pleegde al vroeg een speculatief offer van een paard tegen twee pionnen, maar kreeg daar te weinig voor terug en raakte in grote tijdnood. Arnout sloeg nu terug met Pxe5 fxe5 Txe5. Wit gaf op, hij loopt mat. Dat is vier. Diagram 5. vRekom-Looijmans. Karel nam het op tegen de bedenker van “De Leeuw”. De granieten opening waar veel witspelers hun tanden op kapot hebben gebeten. Karel had zwart en stond al snel heel goed. Het is tijdnood en wit heeft zich net vergaloppeerd. Zwart gaat een paard winnen. Dat is vijf. Diagram 6. deJong-Pons. Het spektakelstuk van de avond. We zitten nog maar op zet 22, maar beide spelers zitten al krap in de bedenktijd. Wit slaat op d5 en beide lopers hangen. De computer vindt dat zwart nu op b2 moet slaan vanwege Pxb2 Kxb2 fxg5 Td3 Lf6 met allerlei dreigingen voor beide spelers. Een fantastische variant. Zo ging het niet. Zwart sloeg op g5 en twee zetten later zitten we in Diagram 7. Wit lost alle problemen op met de krachtzet Thd3 en gaf zijn voordeel niet meer weg. Dat is zes.
Diagram 8. Ruytenberg-Stoute. Een ragfijne positionele partij waarin beide spelers elkaar lang in evenwicht hielden. Zwart geeft het hier op vanwege de vork op f5. Maar dat is rijkelijk vroeg want na Ph7 f5 Pe5 staat ook wits loper in. Zover kwam het niet. Dat is zeven. Diagram 9. vdGriend-Fokkink. Hier ben ik toegekomen aan de slotstelling in mijn eigen partij waarin wit de hele partij de overhand had. Remise, vanwege Df8+ Tg8 Df6+ Tg7 enz. Zo werd de eer van Sliedrecht gered en kwam de eindstand op 7,5-0,5. Sliedrecht is een stad van harde werkers, baggeraars die de hele wereld overvaren en die als de stad verdwijnt vrolijk weer een nieuwe gaan bouwen. De volgende ronde doen ze het vast veel beter. Wij kunnen dan aan de bak tegen Nieuwerkerk aan den IJssel. Op min 7m NAP het absolute dieptepunt van Nederland.
Robbert