Nipt Verlies SGO K2

Op zaterdag 8 oktober ’22 was het dan zover: onze eerste thuiswedstrijd van het seizoen stond voor ons klaar. Het was niet makkelijk om voor deze wedstrijd een team compleet te krijgen. Er waren veel afmeldingen en ook waren er veel clubleden die al plannen hadden. Daarom kunt u zich voorstellen dat onder genoteerde wat stressvol door de week ging want wie kon ik nu laten invallen.

Gelukkig zijn er altijd wel mensen die kunnen. Hierdoor konden 2 leden hun debuut maken in de KNSB. Allereerst hebben we Max Staal jeugdtalent van onze club. Daarnaast hebben we onze tweede debutant Geoffrey Feelders die aan kon schuiven voor zijn eerste KNSB wedstrijd. Dan hadden we ook nog Ruud Gorseman die zijn rentree maakte in het KNSB team.

De opstelling was als volgt:
Op bord 1 met zwart Mario Dirks die het tegen ook geen onbekende Piet Hofstee mocht gaan uitvechten.
Op bord 2 met wit Cor van Lennep mocht aantreden tegen Jerry Sandifort.
Op bord 3 mocht met zwart Dick Bothof het legioen van Vincent Goossens tegen zien te houden.
Op bord 4 met wit Murphy Brunings die tegen de altijd consequent spelende Simon van de Beek mocht sparren.
Op bord 5 met zwart Ruud Gorseman tegen de oh zo sluwe Martin Verheul.
Op bord 6 met wit Geoffrey Feelders tegen teamcaptain Rienk Pluim.
Op bord 7 met Zwart Remco van Duist tegen Joey Tessers
Op bord 8 met wit Max Staal tegen Simon Schaffeld

Het verloop van de wedstrijd: Na ongeveer 30-45 minuten spelen ben ik een rondje langs de borden gaan lopen. Er was nog niet heel veel aan de hand op de meeste borden behalve bij Geoffrey op bord 6. Helaas ging het voor Geoffrey niet zoals hij hoopte dat het zou gaan en door een verkeerde zet kwam hij al snel in een benarde situatie. Dit kon hij ook niet meer rechttrekken en na ongeveer een uur spelen moest hij helaas de witte vlag hijsen (0-1).

Niet lang daarna was er op verschillende borden van alles aan de gang. Max die op bord 8 de dame van zijn tegenstander won door een mooie matdreiging in te zetten, Remco op bord 7 die een eindspel een volle toren voor stond en Dick op bord 3 die een stuk had gewonnen voor een paar pionnen. Murphy bord 4, Cor bord 2 en ikzelf bord 1 was er nog niet heel veel aan de hand. Ruud bord 5 stond een pionnetje achter. Er was dus weinig aan de hand en het zag er allemaal rooskleurig uit voor onze kanjers van Overschie.


Tekening door Remco

Niet lang daarna begon het er ook beter uit te zien en kwamen we op een 2-1 voorsprong door overwinningen van Remco en Dick. Helaas mocht deze voorsprong niet lang duren, want niet lang daarna verloor Ruud. Zo was de stand weer gelijk 2-2. Het werd steeds spannender want alles lag nog open.

Nog een rondje langs de velden, op bord 1 stond ik zelf in een lastige gesloten stelling waar beide kanten niet veel meer mee konden, wel had ik zelf het idee dat als er iemand een kans had ik dat zeker niet was. Op bord 2 zat Cor ook tegen een lastige stelling aan met beide even veel stukken niet echt een voordeel van beide kanten. Op bord 4 zat Murphy nog. Naar eigen zeggen maakte hij een foutje waardoor hij een pion weg gaf, dus een iets mindere stelling, maar nog geen man over boord. Dan hadden we op bord 8 Max nog zitten die een puike partij speelde maar helaas een stuk over het hoofd zag en vervolgens de handdoek in de ring gooide.

Zo stonden we weer achter, stand 2-3. Echter niet lang daarna bood Murphy zijn tegenstander remise aan, dit werd uiteraard geaccepteerd aangezien beide heren er niet doorheen kwamen (2.5-3.5). Zo ging het ook bij mij aan bord 1 we kwamen er beide niet doorheen en besloten dus maar het punt te delen. Stand 3-4 alle druk komt op Cor zijn schouders te liggen om er nog een 4-4 uit te slepen. Het werd voor beide heren steeds lastiger om er doorheen te komen, en zoals de stelling er om vroeg, werd ook aan Cor gevraagd of hij remise wilde. Na overleg te hebben gehad met mij en nog even te hebben nagedacht werd ook aan bord 2 het punt gedeeld.

Zo de eindstand 3.5-4.5 en ging de matchpunten helaas mee naar Spijkenisse. Wel werd er naar afloop en heel lang wachten nog gezamenlijk Chinees en patat gegeten. Aan gezelligheid genoeg want we waren met best nog een leuke groep.

Mario Dirks

Back to Top