Underdog bijt van zich af

Op maandagavond 13 februari mochten we als koploper in RSB klasse 1B afreizen naar Maassluis. Een “reis door de nacht” (Anne de Vries) langs desolate watervlaktes, kassen en industriegebied, waarbij je jezelf afvraagt óf, hoe en waar het menselijk leven zich hier afspeelt. Zo vroegen Marcel en ik ons o.a. af “bestaat er ook een schaakclub in het nog verder gelegen Hoek van Holland”? Na enig speurwerk op Google en de RSB site is mijn voorlopige conclusie “nee”. Ook al is Hoek van Holland al sinds 1914 geannexeerd door Rotterdam, voor het schaken zijn de Hoekenezen aangewezen op verenigingen binnen de Haagse schaakbond of het verder gelegen Maassluis, waar wij dus deze avond te gast waren.

Bij binnenkomst in een knus wijkgebouw, manoeuvreerde onze tegenstander zich deskundig in de underdog rol. “Wij zijn als extra team uit de tweede klasse toegevoegd, onze ratings zijn veel lager” etc. etc. Nu zijn wij natuurlijk wel wat gewend op dit gebied, maar ook de harde realiteit dat hogere ratings zeker geen garantie op succes is. Na afloop van de spannende wedstrijd hoorden  wij ook opeens heel andere geluiden bij het afscheid nemen: “Al onze nederlagen tot nu toe waren nipt …”. En deze avond vormde hier geen uitzondering op!

Wat ook geen garantie op succes bleek: een volle toren meer (bij Robbert en Albert) bleek niet eenvoudig te winnen. Hun tegenstanders misten daarna een remisekans. Wat wel een garantie op succes bleek: een combinerende Henk en onze positionele reus Ronald R. Al moet gezegd worden dat de tegenstander van Ronald zijn mogelijkheden op tegenspel liet liggen. Tsja, dan wordt je gewurgd door onze baas (verder niks persoonlijks hoor).

 

                     

 

Diagram 1, Robbert met zwart: “Na 11…Da2 denk je punt is binnen”. Maar na 12.0-0 Dxb1 13.Lh6! heeft wit voldoende tegenspel. Deze stelling is zelfs al vaker voorgekomen waarbij zwart natuurlijk wel voordeel heeft (volgens de computer). Maar wit had het beter kunnen doen. Uiteindelijk kon Robbert afwikkelen naar een beter staand eindspel en haalde daarmee de volle buit binnen.

Diagram 2, Albert met wit: Na het onnauwkeurige 40.Td8+ koos de zwartspeler voor 40…Kc6? En had toen onoplosbare problemen na 41.Tc1! Maar na zowel 40…Kc7 als 40…Ke5 heeft zwart remise binnen handbereik en zelfs mogelijkheden op meer als wit hardnekkig op winst blijft spelen.

Diagram 3, Henk met wit: Met 32…Dxf4 dacht zwart een pion op f4 mee te kunnen snoepen. Dat werd hardhandig weerlegd met 33.Tf1 Dh4 34.Dd2! Td8 35.De3! waarmee de zwarte dame wordt gevangen en dat kostte zwart een toren en vrij snel de partij.

Marcel speelde weer een creatieve partij, wat deze keer helaas niet beloond werd. Zijn sterke tegenstander bouwde met wit secuur een klein positioneel voordeel uit. Marcel reageerde hier goed op met een interessant kwaliteitsoffer (“om zijn dominante paard te elimineren en loperpaar te krijgen”) en kreeg zodoende tegenspel. Helaas overzag hij later een combinatie, verloor daarmee een belangrijke pion en de partij.

Han had een moeilijke avond, naar eigen zeggen werd hij kansloos weggespeeld. Nou kan ik me daar bij een Smit weinig bij voorstellen, die creëren altijd kansen uit het niets J. Maar het was zo’n geval van geen goed plan kunnen vinden direct vanaf de opening. Dat kan je onzeker maken, heel herkenbaar voor velen van ons denk ik. Je ziet precies wat je tegenstander allemaal kan gaan doen, maar geen mogelijkheden voor eigen kansen en zelfs geen “damage control”.

Na de vier eerder genoemde overwinningen, die wel lange tijd in beslag namen, was uiteindelijk dus een half punt uit de resterende partijen genoeg voor de overwinning. Het werden twee remises, waar toch wel meer in gezeten had. Daan had lange tijd groot voordeel, er ging wel iets mis maar hij kon met een zetherhaling de teamwinst veilig stellen. Hetzelfde gold eigenlijk voor Niels, beide partijen eindigden namelijk kort na elkaar. Niels stond gewonnen in een pionneneindspel, maar miste een mooie “zetdwang” mogelijkheid (zijn computer was gedecideerd: evaluatie -7). Toen hij die miste (het was ook echt niet eenvoudig m.i.) verzandde de partij in remise.

 

        

 

Diagram 4, Ronald met wit: Opperste dominantie in beeld, zwart kan geen vin meer verroeren. Na 32…Dh4 33.Txf7 Kxf7 34.Lxc8 gaf zwart het terecht op zonder 34…Txc8 35.Db7+ en Dxc8 af te wachten.

Diagram 5, Niels met zwart: Hier speelde Niels h6-h5 wat tot remise leidt. De enige zet die hier wint is Ke6-d6! wat echt niet eenvoudig om te vinden is. U mag zelf uitvogelen waarom alleen Kd6 wint, probeer dat vooral eerst zonder computerhulp. Heel leerzaam!

Al met al wel een verdiend te noemen overwinning met 5-3. Hiermee zijn we na vier ronden nog steeds koploper, al hijgt Barendrecht/IJsselmonde ons wel in de nek met slechts 1 matchpunt minder. Dat wordt dan misschien een mooie clash in de laatste ronde op 26 mei , in een thuiswedstrijd! Maar eerst wachten nog twee andere matches tegen HZP Schiedam (24 maart) en Pascal (25 april).

Albert

Back to Top