SGO R2 thuis tegen 3-Torens 1

Op vrijdag 24-2 speelde SGO R2 de kelderkraker tegen 3-torens 1. Voor uw beeldvorming: SGOR2 staat 7de (van de 7) met 1 matchpunt, behaald tegen Barendrecht IJsselmonde die ook op 1 matchpunt staat, maar met een vol bordpunt meer. Daarboven staat 3-torens 1 met 2 matchpunten en een wedstrijd minder. 3-Torens moet nog spelen tegen Barendrecht en er degradeert in ieder geval één, maar wellicht zelfs twee teams. Het spant er dus om.

Ook was het een bijzondere avond wegens de herdenking van Hans Doornheim. Hans is jarenlang teamcaptain van het team geweest. Ondergetekende zat daarmee in zijn achterhoofd, want je wilt toch een beetje 'winnen voor hem'. Wel had ik besloten dit niet met het team te delen. Met de druk van een mogelijke degradatie in je nek, wil je die druk niet nog zwaarder maken.

We hadden deze keer voor een ietwat onorthodoxe opstelling gekozen. De op rating sterkste speler, David van der Vloed, werd op bord 4 gehouden. Arjen Kuin, aan het begin van het seizoen nog onze kopman, bleef het in de eindspelfases lastig houden, dus werd besloten om hem aan bord 6 te zetten. Kris zakte ook een bord voor Menno, terwijl ik mij zelf op 1 zette. Lucas en Mauricio zaten aan respectievelijk 7 en 8 en Wil de Gids, een van onze meest betrouwbare vaste krachten werd naar bord 5 getorpedeerd. Dit met het vertrouwen dat hij op de meeste borden kan strijden voor een punt.

Ergens rond half 10 deed ik een eerste rondje langs de borden. Mijn eigen tegenstander aan bord 1 speelde de Alapin met Ld3. Een variant die ik niet vaak tegenkrijg. Pion d5 leek mij het logische antwoord, De2 van wit leek mij minder logisch, maar het kostte wat rekenwerk en tijd. Kris had ondertussen een gigantische koningsaanval opgebouwd op de damevleugel, tegen het Londen. Beide tegenstanders hadden besloten tot lang rokeren. Dat leek voor zwart logischer dan voor wit. Daar durfde ik al bijna een punt te rekenen. Menno aan bord 2 zat in, wat bleek later, een stevige stelling uit het Weens. (Ik keek te laat en dacht dat hij koningsgambiet had gespeeld.) David aan bord 4 had weinig te klagen, hij kreeg de Caro-Kann tegen en maakte daar volleert een "Caro-Kanniet" van.

Wil aan bord 5 stond gelijk tegen zijn jonge tegenstander, die hier en daar wat moeite leek te hebben met noteren. Soms met een kleine grimas bleef Wil hem echter ondersteunen. Arjen aan bord 6 kwam in het Frans terecht en kreeg met wit een paard op d6. Dat was eigenlijk het tweede punt wat ik al rekende. Aan bord 7 speelde Lucas solide tegen zijn tegenstander en Mauricio had aan 8 alle winstkansen tegen een tegenstander die het Alapin niet leek te kennen. De witkleurige lopers werden geruild en wit kreeg een paard op e6. Tja, het derde punt wordt dan ook al bijna gerekend.

Kris won vrij simpel aan bord 3 tegen een toch wel stevige tegenstander. Leuk om te melden is dat hij tegen jeugdcoryfee Martin van Vaalen speelde, die met zijn passie voor jeugdschaken het gelukkig goed kan hebben om van een jonge speler te verliezen. Kris speelde mooi en kwam eigenlijk niet in gevaar. Het tweede punt viel aan bord 1. Ik kreeg op zet 9 een pion op d3 en die hield de stukken van wit lang klem. In het middenspel kwam ik een kwaliteit voor en in het eindspel wist ik mijn toren mooi te ruilen voor twee pionnen en een paard. Het werd me nog wel lastig gemaakt, maar effectief was zwart eigenlijk altijd beter na De2 (zet 5).

Als derde was Arjen klaar. De truc om hem op een wat lager bord te zetten pakte prachtig uit. Hij kwam een pion voor en daar kreeg de tegenstander wel wat compensatie voor, maar Arjen bleef rustig en speelde het volleerd uit. 3-0 alweer!

Mauricio kon zijn +2 helaas niet omzetten in winst en kwam in het eindspel zelfs nog even slechter te staan. Zijn enthousiasme en aanvallende intenties tekenen zijn schaakkwaliteiten en inzicht, maar in het eindspel kwam de ervaring van zijn tegenstander bovendrijven. Gelukkig overzag hij ook de winst, waardoor er tot remise werd besloten. 3,5-0,5!

Dan is het 11 uur en ondanks dat het buiten donker is, schijnen binnen de zonnestralen. Is een monsteroverwinning aanstaande? Lucas stond iets minder op bord 7, maar niet zo erg dacht ik dat daar geen remise te houden was. Wil was in het middenspel een pion kwijtgeraakt, maar wist die frivool terug te winnen en stond in een gewonnen eindspel, althans zo leek het. Beide spelers nog een dame en een paar pionnen, maar Wil 'de man in topvorm' de Gids zijn pionnen stonden beter.  Behalve misschien toen hij zijn tegenstander moest vertellen dat hij, na dit ongeveer 6 zetten niet te hebben gedaan, toch écht moest blijven noteren. David had de "Caro-Kanniet" uitgebouwd tot een "Caro-joh-dat-kan-echt-niet-moet-je-eens-kijken-wit-staat-echt-straal-gewonnen". Alleen over Menno had ik wat twijfels. Hij had alle aanvallende intenties en besloten om zijn loperpaar te ruilen voor een toren en een pion. Meestal niet goed, maar in deze stelling leek er wat potentie in te zitten. Alleen dan moest zwart niet het juiste plan vinden.

Alleen als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat soms ook zo. Ik zag Wil soms wat vertwijfeld kijken naar de stelling. Ja het is gewonnen, maar hoe precies? Één foutje en het kan uitmonden op remise, of zelfs erger. Lucas zijn tegenstander bleef vakkundig verder ploeteren in het eindspel. Menno zijn tegenstander? Die had het juiste plan gevonden en de stelling werd sterker voor zwart. Enige strohalm was dat Menno veel meer tijd had. David overkwam een vlaag van schaakblindheid en speelde de enige zet die hij niet moest doen, Kb4. Dit leidde tot een paardschaak, wat weer leidde tot kwaliteitsverlies. Dat kon zijn verre vrijpion ook niet meer fixen. Later in de analyse bleek dat het plan, aangeraden door Stockfish, nog niet zo makkelijk was. Toch zie je David dit normaal gesproken uitspelen, maar deze avond werkte het niet mee. Het werd de Caro-Kanniet?-Lekker-puh! 3,5-1,5.

Nu begon ik hem wel te knijpen. Lucas kon remise houden, maar zo'n pionneneindspel is ontzettend moeilijk en bij Menno wist ik nog steeds niet of het goed ging komen. Wil de Gids, zoals het een ervaren rot betaamd, zette echter zijn schouders eronder en vond de goede zetten. Hij behaalde een tweede dame, ruilde deze af tegen de dame van de tegenstander en werkte vakkundig naar de overwinning toe. Na afloop kwam hij nog naar mij toe met de iconische woorden (ik parafraseer). "Ja, dat was een mooi eindspel. Kennelijk heb ik jammer genoeg nog wel mat in 1 gemist, maar ja, gelukkig toch nog gewonnen." Het tekent zijn mentaliteit. 4,5-1,5!

Lucas moest helaas de witte vlag hijsen, maar kan wel terugkijken op een hele mooie partij. Hij speelde goed, maar zijn tegenstander was simpelweg net té effectief. 4,5-2,5.

Menno was nog als laatste bezig. Met zijn aanvallende intenties bleef hij zijn tegenstander onder druk houden. Dat heeft Menno vermoedelijk afgekeken van Arne Slot, die Feyenoord kan laten winnen vanuit een mindere positie. De druk die Menno opvoerde was intens en de tegenstander had simpelweg te veel om over na te denken, in te weinig tijd. Dan is een fout aanstaande, die Menno vakkundig afstrafte. Zo werd het 5,5-2,5!

Misschien nog net geen monsteroverwinning, maar het komt wel in de buurt. Doordat SGO R2 het liet zien nu het er echt toedeed, staan we pardoes 5de. 3-Torens 1 en Barendrecht IJsselmonde moeten nog tegen elkaar, dus de kans dat we er niet minimaal 1 onder ons houden is klein. Toch zit de teamcaptain wel wat lekkerder in zijn stoel als we nog twee matchpunten weten binnen te slepen. Met dit team heb ik er alle vertrouwen in. En Hans? Die zou trots op ons zijn geweest!

Niels van Diejen

Back to Top