Overschie verlies nipt van Woerden

Zoals zo vaak dit seizoen hebben we meerdere kansen laten liggen om een matchpunt / matchpunten te scoren en staan er nu niet best voor.

We beginnen van onderop, bord 8, ondergetekend.



Ik stond gedrukt in de opening, maar kon me na een onnauwkeurigheid van wit los worstelen. Dit wel ten koste van een vervelende loper op b7 die het had gemunt op zwarts enige zwakte, pion a6. Die dacht ik niet te mogen verliezen en ik had al een plan bedacht: ...Ld3 met tempowinst, ...b5-b4 en de pion is gedekt. Echter, als ik hier ....Td4! had gevonden was wit in zwaar weer gekomen. Pion g4 valt en na een opmars van de h-pion aangevuld met mijn mooie lopers ( de witvelder gaat naar e4) krijg ik een kansrijke koningsaanval. ....Ld3 was te passief en het werd remise.

Aan bord 7 zat Niels, die een Najdorf bestreed. Dat deed hij lang goed, echter in een wat gedrongen stelling koos hij het verkeerde plan.



De c-pion is cruciaal. wit kan a4 spelen en het paard afleiden of Tc2. De f-pion valt, maar de partij leeft nog. a4 is een computerzet, dus we nemen Niels niets kwalijk. Onze man koos voor Lf3, maar toen volgde bxc4 en d6-d5 en dat kon de witte stelling niet hebben, 0-1

Henri zat aan 6.
Hij had een van zijn favoriete openingen gespeeld ( ik meen dat hij er 2 heeft met zwart, maar kent er velen) en stond ongeveer gelijk toen er iets gebeurde rond de 40e zet.
Het is mij niet gelukt Henri's notatiebiljet te ontcijferen. Gelukkig, nou ja gelukkig, stond ik erbij toen het gebeurde. De stelling was ongeveer als volgt:



Zwart heeft zojuist torens geruild en speelde daarna ...Td7??  Wellicht wilde hij de 7e rij beschermen? Het kostte in ieder geval de dame,  en 1-0.

Onze voorzitter Marcel speelt nog maar zelden, onder andere omdat hij op de clubavonden les geeft aan nieuwe leden. Het kan je dan ontbreken aan wedstrijdritme, maar daar was zaterdag niets van te merken!

 

Wit heeft een pion geofferd voor spel en een ontwikkelingsvoorsprong. Zwart speelt hier het best  10....Lg7 maar laat zich ...Pbd7 ?? ontglippen. Na 11 e5, Pd5, 12.  Pxd5 exd5 , 13 e6! was de partij in principe uit. Zwart kan niet slaan want dan wordt het mat op g6. Er kwam een witte pluspion op f7 en dat was natuurlijk funest voor zwart, 1-0



Henk kwam met zwart wat minder uit de opening. Het gaat hier over minder ruimte, en wit beheerst de enige open lijn.Eerder had zwart de mogelijkheid een stel torens te ruilen en dat was misschien verstandig geweest. Hier is bijvoorbeeld g6-g5 nog een zet. 
na ...25.   ...b5?  schoot de balk van -0,57 naar - 1,20 en dat heeft te maken dat wit nu ook veld c5 kan bezetten. Dat besliste dit gevecht, 1-0



Dit is Karel met wit aan bord 3. Deze partij kwam nooit uit evenwicht. Wit blijft gewoon "staan", zwart komt niet verder. Als wit wil winnen moet hij de d-pion zien te winnen, maar het verlaten van de tweede rij is niet goed want zwart blijft hangen aan de b-pion en/of schaakt de witte koning naar b2. Daarna is Te6! gevaarlijk. dus remise, 

Aan bord 2 zat Erik met zwart. Een zware positionele partij waar wit voor remise koos met het oog op de stand van de wedstrijd, Van deze partij heb ik de slotstelling:



Wits plan is f5-f6, gevolgd door f4-f5 en de zwarte h-pion valt. 

Al met al een nederlaag van 4,5 - 3,5 en de laatste ronde wordt beslissend wat betreft welke klasse we volgend jaar gaan spelen.

Het mooiste heb ik bewaard voor het laatst, de partij aan bord 1 van Robert. Voorzien van zijn eigen commentaar. Klik op de link hieronder om deze partij na te spelen. 

Robert Straver - Sten Goes

 

Back to Top