PASCAL hangt zichzelf op
De schaakcombinatie Papendrecht-Alblasserdam gaat door het leven onder het acronym Pascal. Toevallig ook de naam van de Franse filosoof volgens wie mensen altijd proberen gelukkig te zijn, zelfs als ze op het punt staan zichzelf op te hangen. Van schakers van zo’n vereniging verwacht je de nodige diepzinnige strategische partijen en die kwamen er ook. Bord 1 Brandenburg-Terlouw. Zet 22 nog maar. Het is zwart niet gelukt om de problemen over de c-lijn op te lossen. Erik wint een stuk via Le4. Bord 2 Holwijn-Looijmans. Karel heeft net Da5 gespeeld en Melvin Holwijn antwoordt met Kh2! De mooiste zet van de avond, krijgt van mij de Pascalprijs. Offert de pion op a2 om zijn koning veilig weg te zetten ter voorbereiding van de aanval. Karel zag wijselijk af van pionwinst, verdedigde zich koel, hield remise.
http://sg-overschie.nl/2111/2112/keizer/
Op bord 3 zat ons voormalige tijdnoodmonster Albert Segers, die tegenwoordig eerst zet en dan pas nadenkt (geen lid van Pascal). Tegenstander Kees van Meerkerk heeft zojuist het ongelukkige g6 gespeeld (c5 was beter). Na Alberts antwoord Lh6 kan de toren niet wijken, want dan komt g4 en g5 en inslaan op f7. Albert won de kwal, ruilde snel alles, en was bijna net zo snel klaar als Erik.
Ik zat zelf op bord 4 tegen Kees Brinkman. Die speelde de meest miraculeuze zet van de avond en runner-up voor de Pascalprijs: 17 Pe3. Dat leek me onmogelijk vanwege Lf6 en damewinst, maar er zit een addertje onder het gras. Na de partij liet Kees mij zien dat zwart hier nu sterk 17 … Pd4 had kunnen spelen. Die zag ik evenmin, maar ik speel dan ook niet voor Pascal. Na 17 … Lf6 18 Pxf5 The8 kwam er een T+L eindspel waarin zwart actiever stond. Bleek net genoeg voor winst.
Bord 5 Steenbergen – H. Smit was een rustige partij. Han stond de hele tijd een tikje beter, maar besloot tot remise en stelde daarmee de overwinning veilig. Opmerkelijkste moment in de partij was al op zet 13, waarin Han volgens de engine Le6 had moeten spelen, gevolgd door Le7 om de weg te ruimen voor de opmars f5 en f4, met ruimtevoordeel. Han speelde Lh5 en Lg6 waarna het zwarte loperpaar werd geëlimineerd. Bord 6 D. Smit – Smink. Een aanvalspartij zoals we van Daan gewend zijn. Op zet 23 stond hij een pion voor en had hij zwarts loper volledig ingemetseld. Na 23 Db3 kan zwart geen vin meer veroeren. Helaas speelde Daan 23 Pd3 wat een kleine combinatie toeliet 23 … Pxd5 24 exd5 e4 25 Dc2 exd3 26 Dxd3 Lxb2 en zwart deed weer helemaal mee. Daan, die met zijn hoofd al bij zijn vakantie op Texel was, raakte het spoor bijster in tijdnood.
Bord 7 Ruytenberg – Pattinama. Ronald was met flink voordeel uit de opening gekomen, maar dat is hier verwaterd. Het zwarte paard op d3 staat er dreigend. Ronald speelde listig f3 (transfer Ruytenberg naar Pascal?) ter voorbereiding van Pf2 en een penning over de d-lijn met pionverlies, die zwart uiteindelijk de partij zou kosten. Dat had niet gehoeven. Zwart had hier het diepzinnige Tf8 moeten vinden om het paard op d3 te ontpennen en de opmars f5-f4 voor te bereiden. Altijd maar weer die f-pion! Jo Pattinama zag het niet (transfer Pattinama naar Overschie?). Bord 8 Schot – van Kempen. Het spektakelstuk van de avond. Zwart wint een kwal maar zijn dame staat benauwd op h2. Na 29 Df4 Lxd1 30 Lc4! Te7 31 Dg5 zit zwart in een spervuur. Na 29 … Lh3 30 Df3 Lg4 31 Df4 is het een zetherhaling. Er zijn nog allerlei andere mogelijkheden en de engine beoordeelt de stelling als gelijk! Wit deed het anders 29 Dxg4? hxg4 30 Th1. Kost een kwal en hoewel het nog steeds een moeilijke stelling was, wikkelde Arnout het onberispelijk af naar winst. Uitslag 6-2. Op 26 mei spelen we de kampioenswedstrijd tegen Barendrecht.
Robbert Fokkink