Vitesse-de-Caissa 2023

Op vrijdag 1 september 2023 hadden we onze traditionele aftrap van het schaakseizoen. Overigens is het ook weer niet zo traditioneel, want pas sinds de verhuizing naar de kerk eten we in september. Hiervoor was dit altijd aan het einde van het reguliere kalenderjaar, maar dat terzijde.

Allereerst was de beurt aan de jeugd. Met een stuk of 7 schakers waren we om 17:30 aanwezig om alles op te zetten voor de schaakjeugd. Er waren 22 aanmeldingen, dus het beloofde een volle bak te zijn. Om 18:00 trapten zij af in 5 verschillende groepen. Duidelijk werd wel gemaakt dat ons ‘Feest van het snelschaken' niet om prijzen was, dus zenuwen waren niet nodig. De jeugd ging rustig hun gang, waarbij de ogen vooral waren gericht op de twee oudste groepen. Hier speelden een aantal jeugdleden mee die zich tegelijkertijd aan het voorbereiden waren op het seniorenseizoen, waar zij dit jaar voor het eerst aan mee doen.

Om kwart voor 7 arriveerde het eerste eten al, wat even een logistieke uitdaging gaf. Gelukkig waren er al meer leden gearriveerd die snel nog wat laatste voorbereidingen troffen om de laatste dingen klaar te zetten.
De jeugd kon na het schaken hun geluk niet op met alle patat en snacks die waren geleverd. De senioren begonnen iets na 8 uur met het Chinees buffet. Dat was dit jaar extra veel, omdat de kersverse besteller een denkfout had gemaakt. Foutje, bedankt! Gelukkig vond niemand dat erg. Om 20:00 kwamen de eerste jeugdleden, die met de senioren mee zouden schaken, al enthousiast vragen wanneer het schaken weer zou beginnen. Dat gebeurde uiteindelijk net iets voor 20:30.

De voorrondes werden gespeeld in 4 groepen van zes. Hierna werden we opgedeeld in 4 finale groepen.
Winnaar van het toernooi werd Henk Ochtman, met een score van 4,5 uit 6. Vlak daarachter volgden Johan Quist en Erik Brandenburg met 4 uit 6. Groep B werd gewonnen door Sam van Dongen met 6 uit 7. Vlak daarachter volgenden Kris van den Heuvel (2e op onderling resultaat) en Niels van Diejen met 5 uit 7. Groep C was voor het teruggekeerde ex-jeugdlid Alexander Zee met een monsterscore van 7 uit 7! Fabio van ’t Hoff en Ruud Gorseman werden mooi tweede met 5 uit 7. Nog een eervolle vermelding voor jeugdlid Daan Manni die knap 4de werd met 4 uit 7!
Zo was het weer een mooie avond, vol met goed eten, fijn gezelschap en mooie schaakpartijen. Een goed begin voor een nieuw schaakseizoen, met extra veel meerkampdeelnemers en tevens een extra RSB team. Ik kan nu al niet wachten!

Niels van Diejen

Back to Top