Capelse service ...

In de tweede ronde speelde ons eerste RSB team een uitwedstrijd tegen de Capelse Schaakvereniging (CSV). We werden gastvrij onthaald en prima verzorgd, maar helaas ook op een (nipte) nederlaag getrakteerd.

Heel jammer, want er waren zeker mogelijkheden op een beter resultaat. Ook op papier waren we favoriet. Alleen al het gegeven dat we onze houwdegen Henk Ochtman op bord 5 hadden zitten maakte al veel indruk op onze tegenstander. En met Robert Straver erbij hadden we helemaal een sterk team. Bij CSV doen een aantal sterke spelers niet mee in de RSB competitie, zodoende waren we de elo-favoriet.

De catering hebben ze daar goed op orde. Op een tablet kun je zelf je consumptie kiezen en meteen via pin afrekenen, of in het winkelmandje plaatsen om aan het eind af te rekenen. Misschien wel een goed idee voor onze club. Als iemand een tablet wil doneren houd ik me aanbevolen!
De stoelen waren niet zo best (plastic klapstoeltjes die ook vrij laag waren). Maar toen ik een andere stoel haalde, werden mij zelfs kussentjes aangeboden. Ja, ze haalden letterlijk en figuurlijk alles uit de kast om ons gunstig te stemmen.

Henk was als eerste klaar en zette ons op een 1-0 voorsprong. Vanaf het begin speelde hij consequent op initiatief en het openen van de stelling. In onderstaande diagram heeft hij daarmee concreet voordeel behaald.



Na 14.De2-c4! staat zwart al behoorlijk onder druk. De pion op d5 is taboe en hij kan moeilijk voorkomen dat de c-lijn op een gegeven moment geopend wordt. Aldus geschiedde en een blunder op zet 18 versnelde het einde.

Robert had aan bord 2 met zwart een moeilijke en vervelende avond. Naar eigen zeggen leidden twee flinke onnauwkeurigheden hem al snel naar een in hogere zin verloren stelling. En daar wist zijn tegenstander Mark Trimp wel raad mee. Met nauwkeurig en sterk spel verzilverde hij het voordeel.

Zelf had ik met wit aan bord 3 al snel voordeel nadat mijn tegenstander de opening niet goed behandelde. Maar daar ging ik niet goed mee om en ik kwam op een gegeven moment zelfs minder te staan. Om dameruil te vermijden liet ik een tactische wending toe, waarmee ik een pion verloor. In wederzijdse tijdnood peurde ik er nog iets van compensatie uit en werd mijn remiseaanbod aanvaard.

Ook  Han behaalde met zwart op bord 6 een remise en wel tegen het zoveelste jeugdtalent van CSV. Daar moest hij wel de nodige klippen voor omzeilen. In onderstaande diagram slaat de witspeler toe met een venijnige combinatie:



Wit speelde hier 1. Pxe6! en na 1…Lxf2+ 2.Kf2 fxe6 stond wit nog lange tijd beter, maar Han hield knap stand.

Dan komen we bij een cruciale partij, die het kantelpunt in de wedstrijd vormde. In een spannend gevecht moest Karel het uiteindelijk afleggen tegen Jessica Harmsen (oud-kampioene van Nederland). Hierbij zijn eigen commentaar:
“Met zwart kwam ik met een geïsoleerde d-pion uit de opening. Zou geen probleem moeten zijn met mijn ervaring als geisoleerde d-pion opening clinic expert. Ik dacht de pion te kunnen offeren omdat ik door de ontstane penning op de d-lijn het stuk zou kunnen winnen. Echter zat er nog een verborgen verdediging in die ik had gemist in de vooruitberekening waardoor ik een pion achter kwam, wel grotendeels gecompenseerd door mijn loperpaar. Maar door een strategische blunder door met een loper op b2 te slaan terwijl ik lang had gerokeerd, kon mijn tegenstandster het mooi uitcombineren met een torenoffer op b7 “.
Zelf kon ik (Albert) aan de reactie van Jessica na afloop merken dat zij enerzijds tevreden was over haar spel, maar ook opluchting: het was een spannende pot en er waren zeker ook kansen voor Karel geweest.

Zodoende kwamen we op achterstand en dat bleek niet meer te repareren. Daan had ook een moeilijke avond. Hij kwam op zet 6 al wat minder te staan, geen goed plan en zijn poging om nog iets te forceren werkte als een boemerang. Dus een verdiende overwinning voor zijn tegenstander.
De partij van Arnout eindigde in remise. Ik dacht begrepen te hebben dat dit wel een min of meer logisch resultaat was. Verdere informatie ontbreekt.

Erik redde nog de eer aan bord 1 met een mooie en verdiende overwinning op een sterke tegenstander. In onderstaande stelling heeft hij al groot strategisch voordeel en gaat nu ook nog de belangrijke pion op e5 winnen:



Na 16.Da4! b6 17.De8+ Lf8 18.Dxe5 stond Erik duidelijk gewonnen. Maar zijn taaie tegenstander wist de partij nog lang te rekken. Op zet 54 werd uiteindelijk de witte vlag gehesen.

Dus een nipte nederlaag met 4,5 - 3,5, waar een gelijkspel misschien terecht was geweest. Dan nu maar de mouwen opstropen voor de volgende wedstrijd, thuis op 1 december tegen Dordrecht. Alle hens aan dek!

Albert

Back to Top