Over schakers van weleer, 2 matchpunten en blunders.

Wanneer een teamgenoot snel klaar is met zijn partij, ziet hij al wandelend vaak meer dan wij die nog spelen. Zo ook Cor, die in zijn Italiaanse partij het zwarte schijnoffer Pxe4 met Lxf7+ beantwoordde. Dat zag er allemaal redelijk uit, maar hij liep wel tegen een 0 aan, waarvan ik verder geen details weet.  Afgezien dan van de profaniteit waarmee Cor zijn partij samenvatte, 0-1

Reden tot ongerustheid? Zeker niet! Naast mij werd overjarig jeugdlid Niels met wit geconfronteerd met de verdediging. genoemd naar de oud-wereldkampioen die zittend en dood werd aangetroffen in een hotelkamer in Estoril. Niels kwam met zijn voorbereidde zijvariant goed te staan en maakte handig misbruik van een ongedekte toren op de onderste rij, wat na ruil een vol stuk kostte.. Zwart probeerde het nog te compliceren, maar het mocht niet meer baten, 1-1.

"Sla nooit op b2, ook niet wanneer het goed is". Daar heeft de Tovernaar van Schiebroek, Henk, geen boodschap aan. Dogma's in schaken zijn hem vreemd en dat was te zien aan bord 5. Pion b2 snoepen. pion teruggeven voor een sterk loperpaar dat gecombineerd met een dame de doorslag gaf, 2-1.

Henri had een Beth Harmon opstelling die hij zo goed kent. Pionwinst, en afgewikkeld naar een toreneindspel met 2 pluspionnen. Het zag her eenvoudig gewonnen uit, maar kennelijk beging Henri een slordigheid die Cor zag: zwart had met een dolle toren remise kunnen maken! Niet gezien en niet gespeeld, dus 3-1

Uw verslaggever zat aan 7 met zwart, en had na een centrale afwikkeling een pion gewonnen. Het was een behoorlijk gecompliceerde stelling, met zwarts grootste probleem dat de torens niet samenwerkte.Hier won ik, in lichte tijdnood, een kwaliteit met 32, Pg3.
Betere zetten zijn Th4, Tc8, Th6, a5, a6, Td8 of b6.
Waarom? het paard is een reus en toren op g2 een kneus, en het kost ook nog een pion.
Sterk staaltje slecht beoordelen. Slaan is in ieder geval verplicht vanwege de druk op h3.
De partij ging verder met

33. Txg3, fxg3+
34. Dxg3, g4
35. Pf4, Df5 
36 Tf2, Lxc5?? (Lh4 wint het huis)
37 bxc5, Dd7
38. h4, De7
39. Pxd5, Dxc5,
40 Pf6+ Ke7 tijdnood gehaald.
41 Pe4, Dd5 lekker gepend
42. Df4? Txh4+
43. Kg2, Tah8 
44. Df6+ Ke8
45. Kg3, 
 en dan staat het zo:
Hier is 45..... Dd3+ direkt uit, maar ik verzin 45....., Th3+ ?? helemaal missend dat wit naar f4 kan!

Dus

46. Kf4, g3,
47. Pd6+ en hier had ik ...,Kd7 gepland (zou winnen volgend Cor later) maar ging naar f8. 

 Tot mijn niet geringe verbazing kwam nu , omdat ik d8 niet meer onder controle had:
48. Dd8+ , Kg7

Nu wint wit na 49. Pf5+ de dame en loopt het zelfs mat,maar het geblunder kwam van twee kanten want wit, kennelijk ook van God los,  speelde 
49. Df6??+ met remiseaanbod. Ik begrijp dat wel, je ben net ontsnapt en het lukt je niet om te schakelen naar "ik kan nu winnen" . Eeuwig schaak is inderdaad niet te vermijden. 

Een draak van een partij, maar wel erg spannend. 3,5 - 1,5

Erik kreeg aan bord 2 de verdediging, genoemd naar de uiterst talentvolle Nederlandse schaker die veel te vroeg op 21-jarige leeftijd in Engeland overleed aan een longontsteking.
Wit deed het erg goed, sloeg remise af en won een niet-te-houden ongelijk lopereindspel met 2 pluspionnen, waaronder een vrije Harry. Dart was 4,5 - 1,5 en matchwinst.

Karel moest opboksen tegen het dubbelfianchetto van wit, een onderschatte opzet die behoorlijk sterk kan zijn. Hij doorstond opening en middenspel goed en kreeg zelfs de enige open lijn in handen maar het was , door goed verdedigen van wit, niet genoeg voor de winst. 5 - 2.

Daarna was het wachten op de koude Tjap Tjoy met witte rijst. 
Er was eten besteld voor de spelers van K1 en K2, maar ja, als teamleider en wedstrijdleider konden wij, Erik en ik, onze dappere strijder aan 1 Robert natuurlijk niet in de steek laten.
Na een slecht gespeeld middenspel stond Robert straal verloren, maar hij rechtte zijn rug en begon zich inventief te verdedigen. 

Zo stond het.


 
Het witte probleem is dat hij een wit promotieveld heeft voor zijn vrijpion, en een zwartveldige loper. Dat betekent dat torenruil remise is mits zwarts koning zich in de promotiehoek houdt.

Na heel veel zetten, patwendingen en matdreigingen kwam de volgende stelling op het bord,.Wit had al ruim een drie kwartier op increment gespeeld en zag van verdere winstpogingen af door Kd6-d7 te spelen
en ontstond de volgende stelling: