Super Subs

De lastige uitwedstrijd tegen Krimpen 2 , met vele geroutineerde spelers en een paar jonge talenten, is met miniem verschil gewonnen. 
De winst had groter kunnen uitvallen, ware het niet dat Karel, aan bord 1 tegen de sluwe vos Cor de Zwart, opdracht had gekregen remise te forceren in waarschijnlijk gewonnen stelling, om zo de 2 matchpunten binnen te slepen. "Laget före jaget", zoals de zweden zeggen; het team gaat vóór het individu. Sorry Karel, maar fijn van je dat je je opofferde!

Maar laten we bij het begin beginnen. Overschie K1 heeft een brede selectie en dat heeft ons al menigmaal geholpen dit seizoen.
Super subs van deze ronde waren Daan en Henk, ook de enige twee die wisten te winnen.

Daan opende de score door een gemeen paard op f7 te laten landen wat de tegenstander noopte de vlag te strijken. Wellicht wat vroeg volgens Daan, maar hij zou van wat ik begreep een belangrijke pion winnen in ook nog betere stelling,    0-1

Daarna remiseerde Marcel met zwart, zonder in de problemen te zijn geweest. 0,5-1,5

Cor zat aan bord 4. Hij is niet tevreden over zijn spel dit seizoen en wilde dolgraag weer eens winnen. Dat had volgens hem gekund als hij een pionnenruil anders had aangepakt. Zoals hij het deed in de partij bleek  de stelling onhoudbaar doordat wits zwartveldige loper geen opponent had, en Krimpen had het weer gelijk getrokken.  1,5 - 1,5

Ondertussen was het volgende aan de gang:

Karel aan 1 stond een kwaliteit vóór maar had het gevreesde tandem dame+paard in de buurt van zijn kale koning, dus eng. Wel 2 verbonden, ver opgerukte vrijpionnen op de damevleugel, maar een toren die niet kon meedoen in de aanval. Een stelling die je wint als je geen paardvork of mat over het hoofd ziet.

Erik aan bord 2 had zich met zwart tegen een sterke jeugdspeler losgeworsteld en probeerde een paardeindspel met pionnen op beide vleugels op tempo te winnen. Hier zag ik minimaal remise als resultaat.

Henk had zich met wit strategisch opgesteld. Hij had de a-pion weggegeven/geofferd en moest een achtergebleven d-pion even verdedigen. Betekent dat dan dat hij het fout had aangepakt? Welnee! Hij dirigeerde op zijn Kasparovs' al zijn stukken richting de zwart koning en viel krachtig aan.

Niels en ik speelden tegen de gebroeders van Nieuwenhuizen. Peter haalde ooit in Benidorm een IM-norm, dat wist ik, maar koos ervoor dat pas ná de partij aan Niels te vertellen. Niels speelde uitstekend met wit! Hij legde druk op de damevleugel , wat hem weliswaar zijn IQP kostte, maar hij creeërde er een voor zwart ook die hij later oppeuzelde. Gelijke stelling? nou nee, want deze opzet had zwart met een geïsoleerde c-pion opgezadeld en dan heb je met een eindspel dame + 2 torens nog wel wat te bewijzen met zwart. Een remisevoorstel werd door Niels gedecideerd afgewezen. De torens verdwenen en de zwarte dame kwam erg actief te staan, en ja, dan krijg je met de teamcaptain te maken en moet je remise maken,  2-2

Op bord 8 speelde Rob tegen Hans. Wij zijn clubgenoten in Brasschaat, en hebben al enkele malen in hetzelfde externe team aldaar gespeeld. Gisteren tegenover elkaar voor de eerste keer. Hans, moet u weten, speelt alles. Mijn voorbereiding tegen hem - want ik verwachtte hem op 8 - kon na zet 1 al in de prullenbak.
We maakten er een strategisch gevecht van, wat ik later liet beoordelen in chess.com; 91,7 versus 94,6.
Nou weet ik niet wat dat exact waard is, maar volgens mij zijn wij dan eigenlijk soort grootmeesters die elkaar keurig in evenwicht hielden.  2,5 - 2,5

Nog 3 partijen te gaan.

Henks aanval, met gevaar voor eigen leven omdat hij met zijn koningspionnen oprukte, sloeg mooi door.
Knappe partij!                      2,5 - 3,5

Erik lukte het niet om op tempo te winnen. Een laatste poging werd gedaan door zijn paard tegen de twee overgebleven witte pionnen te ruilen, daarbij overhoudend f+g-pion tegen paard met de koningen in de buurt. Werd prima verdedigd door wit,              3-4

Over Karel las u al, hij scoorde het laatste benodigde halfje, 3,5 - 4,5

Gedetailleerd:

https://knsb.netstand.nl/pairings/view/15179

Doordat Ivoren Toren 2 op 4-4 bleef steken, hebben we nu 3 matchpunten voorsprong met nog 2 rondes te gaan. En de prijzen worden overigens op het einde pas uitgedeeld..

Rob

 

 
 
 

Back to Top