Goed begin nieuwe seizoen

Na een triomfantelijk intermezzo in de vierde klasse is Overschie gisteren begonnen in 3D aan een nieuw seizoen. We hadden geloot tegen de andere promovendus, de Amstel te Uithoorn. Mocht u daar, vanuit het zuiden, ooit tegen spelen neem dan vooral de Kanaalweg vanuit Alphen aan den Rijn. Dat is een prachtig stuk Groen Hart langs pittoreske dorpen met namen als Papenveer, Kudelstaart en Vrouwenakker; het kan daar met zulke namen niet anders dan vredig en liefdevol zijn.
Uw verslaggever debuteerde als non-playing teamcaptain, dat is een ander soort spanning dan zelf spelen, echter, je dient altijd bereid te zijn in te vallen bij calamiteiten dus ook ik kwam schaaktechnisch goed voorbereid in de speelzaal.

Ons team heeft dit jaar enkele welkome versterkingen gekregen waardoor nu ook een "bank" hebben wat de breedte van het team ten goede komt. Kortom, het ziet er goed uit.
Zuiver gebaseerd op rating waren we licht favoriet, en na een paar uur spelen begon dat enigszins tot uiting te komen.
Onze zwartspelers waren stuk voor stuk moeiteloos uit de opening gekomen, vaak een voorteken dat het de goede kant op zal gaan.

Henri aan zwart speelde de opening accuraat en rustig, bevrijdde zich in het centrum op het juiste moment en kreeg een remiseaanbod toegeworpen in een stelling waar de resterende muziek die er in zat slechts saai was. Een Coldplay-stelling, zeg maar. Na overleg gauw aangenomen, want remise met zwart in een teamwedstrijd is goed.

Zeker als je weet dat ook de witborden best goed stonden, om maar te beginnen met de heftigste partij, die van Marcel aan bord 5. In een positie met tegengestelde rokades maakte wit handig gebruik van de zwarte ontwikkelingsachterstand op de damevleugel door met grof geweld de koningsvleugel open te breken, door onder meer een stukoffer. Zwart was genoodzaakt dat stuk terug te geven om niet onmiddellijk mat te lopen. Over bleef een stelling met stuk voor 3 pionnen, maar wel drie halfopen lijnen richting zwarte monarch plus nog steeds die ontwikkelingsvoorsprong. Een remiseaanbod werd dan ook afgeslagen. De witte stukken werden daarna Kasparoviaans naar de koningsvleugel gestuurd en er was geen houden meer aan. Prima gespeeld, Marcel!

De volgende winst werd binnengesleept door Cor met zwart aan 6. Hij verdedigde zich met een systeem dat, als je de theorie niet uitermate goed kent, je een middag aan het schaakbord riskeert dat te vergelijken valt met het binnenlopen in een donkere schuur met een laaghangend nest Aziatische hoornaars. Cor trekt zich daar echter weinig van aan, vindt zijn zetten naar eigen inzicht en ik zag al gauw dat hij deze dag in vorm was. Hij had een goede timing, brak op het juiste moment de damevleugel open en verorberde een belangrijke pion. Het eindspel tikte hij haas achteloos uit, erg imponerend. Toen stond het dus 0,5 - 2,5

Debuteren aan bord 1 in een nieuwe club is geen eenvoudige opgave. Onze Quirinius is gelukkig een sterke, ervaren speler die dat heel goed aan kan. Hij koos de meest solide voortzettingen in een positioneel gevecht, hield de druk er op en lastte een belangrijke profylactische zet in om zijn tegenstander helemaal niets te geven. Zwart probeerde zich eruit te combineren, maar wit was bij de les en won soepel, 0,5 - 3,5.

Henk was zijn avontuur al begonnen in het OV, waar hij een toeristische route naar de speelzaal had gevonden dat hem een hevig bezweet T-shirt en een kwartier bedenktijd kostte. Desondanks staat hij dan nog rustig even te praten buiten de speelzaal met de wedstrijdleider en mij, die rust bij hem is zo mooi om te zien. Die man moet water toegediend krijgen, dacht ik, en wel gauw ook, maar hij wilde gewoon een koffie. Zwart.
Aan bord 4 kwam hij met zwart al gauw iets soepeler te staan, sloeg, na overleg, een remise af toen de tegenstander ( een Feyenoord-supporter! We hebben samen nog even in de kantine de ellende besproken) al minder tijd had.
Daarna ging onze man iets te frivool verder, zag een vervelende zet over het hoofd en kwam een pion achter. Gelukkig was de remisemarge niet overschreden en was een matchpunt binnen, 1-4.

Drie partijen waren nog bezig nu.
Karel aan bord 3  met wit had niet zijn dag. Dat kan ook haast niet anders, als je weet dat je vanwege sociale afspraken de after-chess analyses in het restaurant gaat missen, iets waar hij altijd zo van geniet.
Hij kwam wel goed uit de opening, had meer ruimte en bezette de enige open lijn in het centrum  met zijn torens. Zwart verdedigde zich zorgvuldig en op een moment verliet Karel de d-lijn die hij eerder zo stevig in handen had. Normaal weet hij met zo een stelling wel raad, maar in het toreneindspel ging het helemaal fout, 2-4

Dat Erik aan 2 minstens een half had en mogelijk meer, was al lang duidelijk. Hij had een dame tegen toren/paard en de witte koning stond behoorlijk op de tocht. In de analyse bleek dat Erik het allemaal goed gezien had en wist waar hij mee bezig was. Wit stroopte echter zijn mouwen hoog op en stribbelde hevig tegen en op een gegeven moment hadden we deze stelling:



Iets is er fout gegaan want wit is veel te actief geworden
Er zitten allerlei vervelende matbeelden in op h7 en g8 en de vraag is of zwart beter heeft dan eeuwig schaak. Toen ik een uur later Eriks tegenstander de partij met zijn teamgenoten zag bekijken was het nog steeds tot remise geanalyseerd...
Jammer genoeg voor wit maakte hij een blunder door een dubbele aanval op zijn stukken toe te laten en was het meteen uit, 2-5. Goed alert gebleven, Erik!

Last but not least onze Niels, die een puike partij speelde. Hij had enige druk in een middenspel zonder dames en paarden, alle overige stukken deden nog mee. Toen zwart de belangrijke zwartvelders alruilde, werd het penibel voor wit.  Niels in de keepen-modus, dat deed hij uitstekend, Tot volgens Stockfish in de volgende stelling: 



39. Th5 gespeeld had moeten worden in plaats van Th7+
Daarna volgde een fase waar zwart met zijn damevleugelpionnen oprukte en in de aanval won.

Resultaat derhalve 3-5. Een mooi begin in een zware pool, waar KC 2 de huizenhoge favoriet is, zeker na de verrassende nederlaag van Messemaker in de eerste ronde.
Dat Rinus kwam kijken en mee ging naar het restaurant deed ons allen goed!



U ziet hier de hand van Marcel over het bord zweven, gereed om een goede zet voor te stellen in de partij van Quirinius. Laatstgenoemde, Erik, Henk en Cor kijken ademloos toe.

Rob



Back to Top