Ochtman wint Vitesse-de-Caïssa

Vrijdag 6 september jl. was het eindelijk weer tijd voor onze jaarlijks eet- en schaakfeest, het Vitesse-de-Caïssa. Omdat het in de kerk nogal koud is in de winter, nu voor het eerst in september in plaats van december, maar het maakte het er gelukkig niet minder leuk om.

Om 5 uur waren de eerste mensen al aanwezig om te beginnen met het opzetten, waarna we om iets over 6 uur konden beginnen met het jeugdtoernooi. In vier verschillende jeugdgroepen, zoveel mogelijk ingedeeld op niveau, gingen de kinderen de strijd aan met elkaar. De jongste groep, die bestond uit 8 kinderen, kende uiteindelijk 5(!) prijswinnaars, doordat Daan en Steven samen op de vierde plaats waren geëindigd. De jonge Jim wist er met de derde prijs van door te gaan, waardoor hij de jacht heeft ingezet om zijn prijzenkast nog groter te maken dan die van zijn oudere broer. Emery wist met wat afstand de tweede prijs te behouden en hoefde slechts Lennart voor zich te dulden, die geen wedstrijd verloor! Een prachtige en verdiende eerste plaats.>/p>

In de derde groep, bestaande uit 6 deelnemers, bleef het ook lang spannend, waarbij Merlijn derde werd en maar net zijn iets oudere zus Mijntje voor zich moest dulden, die op indrukwekkende wijze tweede werd. De eerste prijs ging echter naar het grote talent Jane. Hoewel zij tijdens het schaken altijd stoïcijns haar wedstrijden wint, bracht de gewonnen beker toch wel een aardige glimlach op haar gezicht! De tweede groep kende een spannende strijd, waarin het ook zéér lang meerdere jeugdleden om de prijzen mee bleven doen. Tariq werd uiteindelijk derde met slechts een half punt minder dan Job, die goed tweede werd. Job, lang als hij is geworden, moest helaas voor hem wel buigen voor Aki, die ongeslagen het kampioenschap van zijn groep binnensleepte. Een geweldige prestatie!

De hoogste jeugdgroep bestond uit 4 jeugdleden die ook een langer tempo aanhielden. Jaya, Wessel, Max en Paul maakten het elkaar extreem moeilijk. Jaya greep de derde plek, waarna de eerste plek gedeeld werd door Paul en Max! Paul, met zijn 15 jaar nu al een echte heer, besloot dat de 4 jaar jongere Max vanwege zijn leeftijd een iets mooiere prestatie had geleverd en daarom de eerste prijs verdiende. De prachtige eerste prijs van Max stond derhalve op gelijke voet met de minstens net zo mooie geste van Paul! Gefeliciteerd aan beide heren. Net voor de prijsuitreiking van de jeugd was het eten gearriveerd, mogelijk gemaakt door Chinees restaurant New Yangtse Kiang en Snackbar Japie, waardoor we heerlijk Chinees en Patat konden eten. Met ruim 60 eters was dit weer een zeer druk bezochte editie en het eten heeft geweldig gesmaakt. Elke keer als er werd gevraagd of iemand nog wat patat wilde gingen zo’n beetje alle jeugdhanden omhoog en veel van de volwassen leden leken wel permanent in de rij te staan bij onze geïmproviseerde buffet tafel!

Net voor 9 uur kon het volwassenen toernooi, aangevuld met de sterkste jeugdleden, aanvangen. In de voorrondes waren er al veel bijzondere uitslagen te noteren. Zo ging Jesse de finale groep in door zijn groep ongeslagen te winnen, kwam Erik in de tweede groep terecht doordat Arnout de onderlinge beslissingswedstrijd won, wist Ricardo de sterk spelende Serge te verschalken en wist Daniel Gavrilov, Karel achter zich te houden!

De finale rondes speelden we met iets minder mensen, waardoor er uiteindelijk 5 finale groepen ten opzichte van 6 groepen in de voorronde waren. De sterk bezette groep 5, want als iemand tegen mij had gezegd dat dit groep 3 of zelfs groep 2 was had ik het ook geloofd, werd gewonnen door David van den Vloed, die persoonlijke revanche nam voor de iets minder verlopen voorrondes. Groep 4 werd mooi gewonnen door Ricardo, die onder andere Lana en Jan achter zich wist te houden. Groep 3 was uiteindelijk een prooi voor good old Hans Doornheim, wat erg knap was als je bedenkt dat deze groep was gevuld met Sam en Gijs, Ronald Verbeek, Serge en Fokke! Groep 2 werd, hoe kan het dan ook anders, overtuigend gewonnen door Erik, die zich geen één halfje af liet snoepen. De uiteindelijke kampioen van het Vitesse-de-Caïssa was er een met overtuiging. De hele avond had hij slechts één halfje weg hoeven geven en de finalegroep won hij ongeslagen, Henk! Een prachtige bezegeling op een mooie avond, waarop hij steeds weer sterk spel liet zien en niemand écht een kans tegen hem had. Gefeliciteerd Henk!

Zo kunnen we weer terugkijken op een prachtige editie van het Vitesse-de-Caïssa, waarbij we met zijn allen veel gelachen, gegeten en geschaakt hebben. Nu is het echter tijd om weer te gaan beginnen met het reguliere schaakseizoen, want de meerkamp, RSB en KNSB wedstrijden wachten weer op ons. Wat voor resultaten we met zijn allen halen is altijd maar afwachten, maar als het slechts half zo leuk wordt als dit evenement, staat ons weer een mooi seizoen te wachten.

Niels van Diejen

Back to Top