Belangrijke Teamoverwinning

Niets is leuker dan een teamleider die een verslag mag schrijven over een wedstrijd waar van alles inzat. De nummer 1 tegen de nummer 2, winst voor de onzen en zelf ook nog een lekkere partij. Als het altijd zo leuk was, was in plaats van voetbal, schaken de nationale volkssport. Na wat wisselingen in de opstelling uiteindelijk uitgekomen op de volgende opstelling: 1. Daniel, 2. Gijs, 3. Hans, 4. Jesse, 5. Niels, 6. Murphy, 7. Ruud en 8. Martin.

Bij Daniel kwam een soort van Frans op het schaakbord met voor wit paarden op plekken waar ik ze nog nooit eerder had gezien. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik er geen andere uitslag dan remise in zag gedurende de partij. Maar Daniel is in het eindspel altijd scherp, dat heb ik zelf ook wel eens mogen ondervinden.

In mijn partij moest ik hier en daar mijn wenkbrauwen fronzen met pionnen van mijn tegenstander op h5 en a5. Mijn tegenstander weigerde heel lang te rokeren maar met ontwikkelingszetten door mij werd dat voor hem steeds meer een probleem.

Bij Hans zag het er allemaal wat rustiger uit al had de tegenstander wel iets van initiatief. Hans is echter niet meteen onder de indruk van wat stukken bij zijn koningsstelling. Hans speelde volgens mij een soort van 'triangel system' met zwart.

Bij Jesse ging het snel. Jesse besloot met wat passieve zetten van zwart maar eens vol in de aanval te gaan met g4 en h4. Deze tegenstander, van toch een rating boven de 1700, had daar niet het goede antwoord op en na een torenoffer en dreigend verlies van de dame werd er na 19 zetten de hand geschut! Mooie partij om te bewaren en een lekker begin voor ons!

Niels had vooraf aangegeven graag met zwart te willen spelen ipv wit en sprak zelf van een 1.b4 crises. Zelf vond ik het altijd een crisis voor mijzelf als ik 1.b4 tegen mij kreeg gespeeld door Niels maar zwart was het vandaag voor Niels. Niels had tijdens deze pot wel wat last van een oprukkende pion van wit en remise werd niet aangenomen door de tegenstander.

Murphy stond sterk vanuit de opening met initiatief op de koningsvleugel en een rare loper voor zwart voor de pionnen. Murpy ruilde deze loper echter niet voor zijn paard. Murphy zag vervolgens een dame over het hoofd en snel was de stand gelijk nadat deze dame de koningsstelling binnenkwam. Jammer voor Murphy maar overkomt ons allen!

Ruud stond vanuit de opening een pion voor met twijfelachtige compensatie voor de tegenstander. Net als de vorige partij speelt Ruud rustig naar een overwinning toe. Knap punt en een hele belangrijke.

Martin op bord 8 had zoals eerder dit seizoen een goede opzet van zijn stukken maar ergens raakt hij het even kwijt en geeft een stuk af. Wel heeft hij een doorgebroken pion als compensatie die naar mijn idee nog wel kansen geeft. Hierdoor draagt hij wel bij aan de spanning zoals dat hoort te zijn.

Zelf op bord 2 besluit mijn tegenstander toch te rokeren. Met zweet onder mijn oksels besluit ik maar liefst 2 stukken te offeren. Meestal zijn mijn offers gewoon weggeefstukken maar dit keer gaat het gewoon mat. Al zeg ik het zelf, een heerlijke partij die ik met veel plezier heb nagespeeld.

We stonden nu met 3-1 voor maar toch was het echt nog spannend. Hans gaf aan remise aan te willen bieden die na overleg door de tegenstander werd geaccepteerd. 3,5-1,5. Martin verliest helaas en het staat 3,5-2,5! Zoals al aangegeven komt Daniel weer te voorschijn in het eindspel als een duveltje uit het doosje. Met een aantal prachtige zetten laat hij zijn tegenstander ver achter zich. De tegenstander speelt nog wel even door maar dat is meer te begrijpen vanuit een verwerkingsproces van de tegenstander dan dat er nog echt een partij gespeeld werd. 4,5-2,5. Niels, als laatste, vecht voor wat hij waard is maar moet naar goed spel van zijn tegenstander toch bakzeil halen. Misschien voor Niels met zwart de volgende keer 1.b5 --> 0-1!?

Belangrijke teamoverwinning waar we een grote stap zetten. Volgende wedstrijd tegen de IJsel 1. De nr 3 die zeker ook nog kampioensambities heeft maar wel een gewonnen wedstrijd achter ons staat.

Gijs van Dongen

Back to Top