Bar/IJsselmonde vs SGO V3

SGOv3 moest afgelopen vrijdag, 8 februari, richting Barendrecht/IJsselmonde voor hun derde teamwedstrijd. Normaliter wens ik ze altijd even succes voor aanvang van de wedstrijd, maar teamcaptain Ricardo was zó enthousiast, dat hij zijn teamleden mee heeft gesleept zonder gedag te zeggen! Gezien hun enthousiasme, wordt het ze vergeven.

Om weer een jeugdteam te zien in Overschiese gelederen doet mij en velen op de club erg goed. Hun enthousiasme is aanstekelijk en hun schaken gaat daarbij hard vooruit. De eerste twee wedstrijden van het viertal eindigden knap in 2-2, maar deze wedstrijd had ik een hard hoofd in. Barendrecht/IJsselmonde leek mij, gezien de ratings en hoge KNSB-nummers een mede jeugdteam, waardoor je niet weet wat je moet verwachten. Bij hun heeft echter Thiamo van Eijmeren op bord 3 gespeeld in de eerste wedstrijd, een jong talent die tijdens het PK Fokke Lindeboom nog (oké, deels onterecht) wist te verschalken. De zenuwen zaten dan ook weer hoog bij mij! De opstelling was als volgt: 1. Ricardo, 2. Lana, 3. Timo, 4. Mees.

Op bord 1 speelde Ricardo een Slavisch systeem. Eerste positieve puntje is dat hij eindelijk is begonnen met eerst c4 spelen voordat hij Pc3 speelt. Natuurlijk kan Pc3 zonder eerst c4 wel als zet, maar dan moet je hem wel goed kennen! Ricardo koos deze keer voor een wat rustiger systeem waarbij hij wel liet zien graag druk te willen zetten. Zijn tegenstander bleef rustig, maar stond wel wat minder in de opening, totdat Ricardo b3 speelde. Dit kostte hem wat ruimte op de damevleugel, waardoor zijn stukken er in beginsel wat moeilijk uitkwamen. Ricardo bleef echter rustig en hield de druk hoog, wat uiteindelijk tot een kwaliteitswinst leidde toen zijn tegenstander een pion verkeerd opspeelde! Daarna was het kaassie voor onze jonge teamcaptain, die met verdubbelde torens over het veld raasde en binnen notime had gewonnen. Een mooie overwinning van onze kopman,waarin hij nooit écht in de problemen is gekomen! 1-0

Lana speelde aan bord 2 met zwart tegen Niek Bao. Deze jongeman wist het een paar wedstrijden geleden Ruud Gorseman nog erg moeilijk te maken bij een derde teamwedstrijd en zelfs remise af te dwingen. Een geduchte tegenstander dus! Er kwam een Nimzovitch Frans op het bord, waarbij Lana koos voor 4…. cxd4 (is nog theorie) 5.Pxd4 Lc5??. Niek zag gelukkig de sterke zet 6. Dg5! over het hoofd, maar des al niettemin zag het er nog steeds tricky uit na 6. Le3 Lxd4 7. Lxd4. Een centrum pion voor zwart maar wel het verlies van de sterke loper, tegen véél meer ruimte en het loperpaar voor wit! Uiteindelijk had ze in de opening nog best wel wat kansen om beter te komen te staan doordat ook Niek hier en daar een foutje maakte. Een lange tijd ging de stelling heen en weer, Lana heeft zelfs een hele tijd gewonnen gestaan met een pion meer in het eindspel, maar moest op een gegeven moment door wat mindere zetten haar paard geven voor een vrijpion. Zelfs toen, met 4p vs 3p + P was het nog remise, maar Lana koos het verkeerde plan. Helaas 1-1, maar wel een goede pot om even door te nemen met het team en stiekem was een remise meer verdiend geweest.  

Timo kreeg aan bord 3 bijna het Russisch voor zijn kiezen, maar hij is duidelijk geen gokker, want in plaats van voor Russische roulette te gaan en de pion te slaan, besloot hij simpelweg Pc3 te spelen. In het vervolg van de opening bouwde Timo wat rustiger en steviger op en kwam hij al gauw uit de opening met een aardige plus. De beiden heren gingen een tactisch middenspel in en zagen beide een aantal betere varianten over het hoofd. Wel is het zo dat elke keer als Timo een foutje maakte, de wedstrijd richting 0.0 ging, terwijl na een fout van zijn tegenstander Timo vaak op +2 á +3 kwam. Uiteindelijk mistten beide tegenstanders net te veel en kwamen zij op remise uit. Overigens wel jammer, want ook het eindspel was gewonnen voor Timo! Ook weer eentje voor de analyse, maar tegelijkertijd wel een nuttige remise. 1,5 – 1,5

Mees speelde aan bord 4 opeens, wellicht na maanden of zelfs jaren van aandringen van mijn kant, Siciliaans! Hij kwam nog wat onwennig uit de opening, maar zoals het een Siciliaanse speler betaamt, ging hij voor elke kans. De eerlijkheid gebied dat hij een paar keer wat minder is komen te staan, maar hij wist zijn tegenstander te verschalken met een mooie aanval (schaak + hout, zoals we in de stappenplannen leren) en ging in het eindspel, wat er moeilijk uitzag, niet voor de pionnen maar voor de koning! Dit leidde tot een prachtige mat, die zijn tegenstander te laat aan zag komen, waardoor de stukken in de doos konden. 2.5-1,5!!

En zo won ons jeugdviertal hun eerste wedstrijd en doen zij met 4 punten uit 3 wedstrijden fier mee in de top van de poule. Een aaneenschakeling van prachtige resultaten hebben er voor gezorgd dat ons jeugdteam zelfs nog aan het kampioenschap mag denken – terwijl ik als co-teamcaptain in eerste instantie nog dacht “ik hoop dat ze een keer een potje winnen...”. Laat maar weer zien dat ervaring niet gelijk staat aan verstand van het spel, want deze jeugdleden hebben aangetoond dat ze niet tegen de laatste plek vechten, maar vóór de eerste plek. Trotser had ik niet kunnen zijn! Op 21 februari wacht de mogelijk kampioensmatch tegen RSR Ivorentoren 2, thuis bij Overschie. Kom onze jeugdleden steunen!

Back to Top