Honderd Procent

Ons eerste RSB team blijft winnen. Op 24 maart werd het 7,5-0,5 tegen het Zwarte Paard uit Schiedam. Hier speelt FM John van Baarle, in de jaren zeventig een van de sterkste spelers van Nederland, geducht vanwege zijn eindspeltechniek. Ik meen me te herinneren dat hij er ruim een jaar geleden nog bij was voor een bekerwedstrijd, die eindigde in gelijkspel en uitvluggeren. Dit keer was hij er niet en dat scheelde, gelukkig voor de onzen, een slok op een glas Ketel 1.



Henk was als eerste klaar. Zijn pionnen walsten zo vervaarlijk naar voren dat wit in diagram 1 besloot tot het wanhoopsoffer Pxe4 en een paar zetten later opgaf. Arnout maakte er 2-0 van via een aardige matcombinatie. Diagram 2. Wit wint onmiddellijk. Het volgende punt kwam van Daan, wiens tegenstander dacht een slimmigheidje uit te halen door Daans f5 in diagram 3 te beantwoorden met f4. Helaas kost dat een stuk. Zo kwamen we op 3-0 en die tussenstand bleef een tijd op het scorebord staan. Pas in het vierde speeluur vielen de beslissingen. Han walste de witte pionnen naar voren en brak beslissend binnen met zijn toren in diagram 4. Erik had op bord 1 een sterke tegenstander, die hij langzaam maar zeker van het bord drukte. Met de slotzet Lf5 forceerde hij een tweede pionwinst in een knap gespeelde partij. Daarmee was de winst binnen en was het alleen nog maar de vraag of we op honderd procent uit zouden komen.

Lang leek het erop. Op bord 3 zat Albert Segers 2.0, die is uitgerust met een frivole openingsbibliotheek en een meer strategische middenspelaanpak. De oude versie 1.0 met scherpe openingen en veel taktiek zit in de prullenbak. In diagram 6 werd het punt binnengebracht vanwege de opstoot g4, waarna de witte koning werd uitgerookt. Let op de harmonie van de zwarte stukken en de wirwar van wit. De meest interessante partij van de avond kwam bij Maurits op het bord. Zijn tegenstander offerde een stuk voor twee pionnen en een kansrijke koningsaanval. Maurits gaf een kwaliteit terug en nam de koningsaanval over. In de uitvluggerfase lijkt hij de beslissende klap toe te brengen met Pe6, in diagram 7. Er zit echter een addertje onder het gras. Zwart had kunnen antwoorden met f3 Lxf3 g4! Hoogst onoverzichtelijk, door de engine beoordeeld als gelijk. Zwart zag het niet, of zag het half, vanwege die tijdnood, en speelde gelijk g4. Daarna was de winst niet moeilijk meer. Als laatste bleef Karel over, onze topscorer, zou hij zijn honderd procent score in de RSB vasthouden? Karel speelde de vorige keer tegen John van Baarle, die hij in een rustige partij wist te verschalken (!). John was ooit bijna kampioen van Nederland. Karel was ooit bijna kampioen van Japan. Dit keer moest hij aan de bak tegen Herwig Devolder, die al net zo dol is op eindspelen als John. Na twintig zetten zat Karel al in een toreneindspel van zes om zes, zie diagram 8. Hij staat natuurlijk prima, vanwege de verminkte pionnen van zwart. Maar hoe win je dit? Zwart verdedigde zich uitstekend. Veel en veel later was het uitgedund tot T+2p tegen T+p, zie foto. Karel had weliswaar een pion meer, maar zijn koning was afgesloten op de onderste rij en die van Herwig stond prominent in het midden. Op de foto heeft zwart net Tb2 gespeeld en er is niets meer aan de hand. Even later remise. Eerst een lange autorit vanuit Eindhoven, dan een lange partij in Overschie, dan midden in de nacht weer terug. Wat een werk, wat een clubliefde, zelfs Henri Krop kan daar niet tegenop. Bestuur, wordt het geen tijd voor een lid-van-verdienste-speldje? Honderd procent bleek dus onhaalbaar, het werd bijna 94%. Best wel sterk. Zelfs Ketel 1 kan daar niet aan tippen.




Overschie 1 (1960)  -  HZP Schiedam 1 (1595)  
Erik Brandenburg;  -  Daniël van Loenen 1-0
Karel Looijmans  -  Herwig Devolder ½-½
Albert Segers  -  Theo van Zessen 1-0
Maurits de Jong  -  Ronald Lemmen 1-0
Daan Smit  -  Alexander Visser 1-0
Han Smit  -  Gerard Turkenburg 1-0
Henk Ochtman  -  Jan Verveen 1-0
Arnout van Kempen  -  Marco Zwanenburg 1-0

Robbert Fokkink

Back to Top