Keurige 8e Plaats voor Overschie 1

 

Want plaatsen 9 en 10 degraderen doorgaans, dus dan is 8ste natuurlijk prima. Helaas gelden er dit jaar bijzondere regels in de derde klasse KNSB. De “slechtste twee nummers 8” van alle groepen degraderen namelijk ook door een herindeling van de klassen komend seizoen. En Overschie 1 is een van die twee. 

We hadden graag op deze plek een heroïsch verhaal geschreven over hoe het eerste achttal van Overschie op de slotdag door een prachtige, zeer terechte zege ternauwernood doch geheel op eigen kracht aan degradatie was ontsnapt. Dat verhaal komt echter niet. In de slotronde was RSR Ivoren Toren 1 gewoon te sterk. Tuurlijk waren er kleine kansen, maar dat zeggen Ajax en PSV ook als straks de Coolsingel vol staat. Even kort tussendoor. Mag Ivoren Toren nog wel? Is het wel woke? Want laten we wel zijn, hoeveel ivoor van olifanten is er nodig voor een toren? Ik geef die club nog een aantal jaar, dan zijn ze allemaal gecanceld vrees ik. 

Aan de wedstrijd zelf wil ik niet teveel woorden vuil maken. Henk, Cor, Maurits en Rob verloren zonder al te veel kansen. Erik miste een mokerslag (e5!!) kort na de opening welke hem groot voordeel zou hebben gegeven. Daarna werd de druk van de zwarte lopers teveel. Daarmee stonden er al 5 bordpunten op de teller bij RSR. De eer werd gered door 3 prima zeges van Marcel, Robert en Karel. Vooral die van Marcel mag er even uitgelicht worden want hij had zwart en zat tegen heel wat ratinggeweld. Daar was Marcel niet echt van onder de indruk en met strak en sterk spel werd wit van het bord gezet. Karel moest een hele middag voor zitten voor het punt en Robert was relatief snel klaar nadat hij met wit de zet Dg6 mocht uitvoeren welke door een penning van de f-pion niet gepakt kon worden.  

 
 
 
 
 
 

SGO 1

 
 
 
 

 

 
 
 
 

RSR 1

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1815

 
 
 
 

2096

 
 

0 - 1

 
 
 
 
 
 

2125

 
 
 
 

2093

 
 

1 - 0

 
 
 
 
 
 

1944

 
 
 
 

2054

 
 

0 - 1

 
 
 
 
 
 

2085

 
 
 
 

2008

 
 

0 - 1

 
 
 
 
 
 

1859

 
 
 
 

2093

 
 

1 - 0

 
 
 
 
 
 

2057

 
 
 
 

2019

 
 

1 - 0

 
 
 
 
 
 

1974

 
 
 
 

1930

 
 

0 - 1

 
 
 
 
 
 

1989

 
 
 
 

1957

 
 

0 - 1

 
 
 
 

 

 
 

1981

 
 

 

 
 

2031

 
 

3-5

 

Laten we in plaats van op de wedstrijd dus maar even terugkijken op het seizoen. Eerst maar even de lieden die niet gelijk het seizoen 2022-2023 in de titel van hun memoires betrekken: Henk, Eric en Cor. 

Henk (2,5 uit 8, TPR 1770) zal zijn score en TPR snel willen vergeten. Sterker nog, is al gebeurd. Met zijn compromisloze stijl was hij nog wel zo goed begonnen aan het seizoen: 2 uit 2. Daarna volgde een wat mindere reeks. Soms heb je wel eens zo’n seizoen en het goede nieuws erbij is dat je 107% zeker het seizoen erop een stuk beter scoort. 

Erik (4 uit 9, TPR 1948) kan erover meepraten. Met name de laatste rondes zat het erg tegen. In elke partij waren er kansen op meer, maar het werd minder. Nu is Erik voor SGO 1 wat de onderste lagen van de piramides zijn voor het topje ervan. Dat staat best stevig. Volgend seizoen zal je zien dat wat nu elke keer net verkeerd viel, dan weer vast en zeker precies goed valt. 

Cor (2,5 uit 6, TPR 1861) zal vooral ontevreden zijn over zijn laatste ronde. Het kan wel eens niet helemaal lukken in een seizoen, maar zijn spel in ronde 9 keurde hij zelf van iedereen wellicht nog wel het meeste af. Een topdag zou hem namelijk op +1 hebben gebracht en de TPR op vrijwel de verwachting van de huidige rating. Zo zie je maar, soms is 1 slechte dag bepalend voor een heel seizoen. 

Voordat we naar de middengroep gaan, eerst een dank aan de diverse spelers die enkele keren hebben meegedaan. Daan (1 uit 2), Robbert (0,5 uit 1), Arnout (1,5 uit 2) en Maurits (0,5 uit 2) hebben gezamenlijk keurig 50% behaald. Meer dus dan het gemiddelde van het team als totaal! Ja ja, met die statistiek kunnen ze de komende weken de andere spelers van het eerste om hun oren slaan. Dank voor het meedoen allen!! 

De volgende groep betreft de spelers die dit seizoen wel opnemen in hun memoires maar waarvan de uitgever een aantal keer ze moet aansporen dat het hoofdstuk wel wat korter kan. 

Niels (1,5 uit 6, TPR 1725) herinnert zich vast nog wel zijn eerste ronde. Daar ging een glad gewonnen stelling alsnog verloren tegen een sterke tegenstander. Een dergelijk potje kan soms een heel seizoen doorwerken. Toch is er geen reden om teveel te treuren. Later in het seizoen volgde een prima overwinning! 

Karel (4,5 uit 8, TPR 2014) begon met een korte rokade, herpakte zich prima en kwam uiteindelijk op een plus 1 score uit. Okay, de TPR is uiteindelijk net iets onder zijn rating, maar het verschil is klein. Wat vooral opviel is dat Karel vaak als een van de laatste bezig was. Is het stijl? Is het toeval? Wil hij het maximale uit zijn lidmaatschapsgeld halen? Is het gewoon onzin wat hier staat? Wie zal het zeggen. 

Rob (2 uit 6, TPR 1809) offerde zich in de laatste rondes een beetje op. Daardoor is zijn score niet de allerhoogste maar aan zijn TPR is te zien dat zijn score ongeveer conform rating was. Het meest in de herinnering zal echter de speech blijven die Rob afstak na de wedstrijd. In plaats van harde woorden voor zijn team, koos hij voor de aanmoedigende en dankbare toon. En zo hoort het. Het leverde hem ook direct een verlening van zijn teamleiderschap van SGO 1 op met nog eens 17 jaar. 

Henri (3 uit 7, TPR 1891) kent ondanks een -1 score een positieve TPR. Hij zal er de GM titel niet mee aanvragen, maar Henri hoeft zeker niet ontevreden te zijn. In de categorie anekdotes moet nog even iedereen eraan herinnerd worden dat Henri, als Amsterdammer, elke wedstrijd keurig op tijd was. Elke wedstrijd? Oh ja, eentje niet. Die in Amsterdam … 

We hebben nu de spelers gehad die ofwel het seizoen al zijn vergeten ofwel alleen de komende weken nog zo af en toe eraan terugdenken. Nu is het tijd voor de spelers die vrienden en familie influisteren dat mocht er in de toekomst tijdens hun 75ste verjaardag een speech gegeven worden, dat er dan wel even aandacht is voor het schaakseizoen 2022-2023 bij Overschie. 

Robert (6 uit 8, TPR 2260) kende een stroeve start met een ongelukkige nederlaag. Dat bleek juist de opmaat naar een ongeslagen reeks en 6 punten uit de laatste 7 rondes. Wat maar weinig mensen weten is dat hij vooral hoopt volgend jaar nog eens te mogen invallen. Het beviel hem namelijk wel. Niet alleen de externe competitie, maar de club als geheel. Een mooie, leuke, gezellige en warme vereniging! 

De eer om als laatste in de lijst te worden genoemd gaat naar onze voorzitter Marcel (4 uit 7, TPR 2046). Hij is ook wel bekend als iemand die op tijd de Chinees bestelt. Zijn W-We was de hoogste van het team. De zege in de laatste ronde had daar natuurlijk een groot aandeel in, maar ook eerder had Marcel een aantal fraaie zeges of prima remises behaald. Het team is gedegradeerd, Marcel is gepromoveerd. Namelijk tot ‘beste teamprestatie van het seizoen 2022-2023’ en dat mag een uitgebreid hoofdstuk in zijn memoires worden! 

 

 

 

 

 

  

 

Back to Top