JeugdGP SGO

Sfeerverslag JeugdGP Overschie

Zaterdag 13 mei was het na een periode van voorbereiding zover. De laatste jeugdGP voor het einde van de zomer. Vrijdag 12 mei waren alle zoveel mogelijk tafels in het middelste gedeelte neergezet. De microfoon stond klaar, de stukken waren opgezet en de klokken ingesteld. Elke keer dat nieuwe gasten langskomen op onze spellocatie spreekt men weer veel bewondering uit voor de prachtige kerk waar wij in schaken. Ik eindigde de dag met de opmerking dat de kerk vaak voor bruiloften en partijen wordt verhuurd, iets wat altijd een grootfeest is. Wat dat betreft zaten wij met het jeugdGP ook weer goed in de kerk, want dat was een heus schaakfeest!

Om 11 uur waren de eerste vrijwilligers aanwezig voor de laatste check. Hoewel de zaal om 12 uur open zou gaan, zagen we om half 12 al het eerste enthousiaste jeugdlid binnenkomen. Het was een teken aan de wand voor de gehele dag. Deze mooie zaterdag, de eerste écht zonnige dag van het jaar, was gevuld met jonge schakers die uitblonken in enthousiasme, spelvaardigheid, maar ook vooral in plezier én in sportiviteit. Zo kwam één van de tafelleiders mij gedurende de dag nog vertellen dat de jonge schakers aan zijn tafel zelf alle problemen eigenlijk op wisten te lossen en dit op ontzettend eerlijke en leuke wijze wisten te doen.

Dat zorgde er voor dat we als organisatie weinig hoefden te doen en nauwelijks hoefden in te grijpen. Dat kwam tevens doordat er achter de 98 jonge schakers en team van 23(!) vrijwilligers stonden die alle in goede banen leidden. Juist de 12 tafelleiders, 4 horecatijgers, 5 gastheren en 2 wedstrijdleiders toonden aan vele handen echt licht werk maken. Met nog een speciale vermelding voor Ivan Janssen, oud deelnemer aan de Jeugd-GP’s, die helemaal vanuit Brielle kwam om ons te ondersteunen. Wat een geweldenaar, met een hart voor het schaken!

Natuurlijk vergt zo’n dag ook altijd wat aanpassingsvermogen. Zo was de eerste groep al om 15:15 klaar, twéé uur voor de gepland eindtijd! In al het enthousiasme van deze jonge schakers wilden ze niets anders doen dan blijven doorspelen. Dat werd natuurlijk opgelost met een vervroegde miniuitreiking, waardoor de kinderen nog lekker konden genieten van de zon.

Ik wil bij deze dan ook veel dank uitspreken voor alle begripvolle ouders, die zich constant aanpasten en met ons mee dachten. Ook nog een speciaal dankwoordje voor de RSB-Jeugdleider Hans van den Beukel, die niet aanwezig kon zijn, maar wel op de achtergrond zo ontzettend veel werk heeft verricht als 24e vrijwilliger. Dan was er ook nog Ron Pluijm, van Overschie Leeft, die langskwam om een hele foto rapportage kwam maken, maar ook ons eigen lid Han Smit die de van de RSB geleende stukken was komen brengen, de avond daarvoor. En zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan.

Daarnaast gefeliciteerd aan alle prijswinnaars! Met natuurlijk een speciale vermelding voor:
Boyd Lenen, toernooi winnaar
Niek Bruinzeel, SGO schaker in de hoogste groep (Groep 8!) en een verdienstelijke 6de plaats
Daniel Huisman, SGO schaker en winnaar van groep 9!
Simon Rivera, plaats 4 in groep 9!
Benjamin Rivera, die prachtig standhield in groep 11 (met 2 punten uit 8 wedstrijden, tegen sterke tegenstand)!
Noah Groenewoud, winnaar in groep 12!
Mihail Grigorenko, die prachtig standhield in groep 13 (met 1,5 punt uit 8 wedstrijden, tegen sterke tegenstand)!
En last but not least;
Florian Oskam! Die op 12 mei voor het eerst bij ons op de club kwam schaken, gelijk lid wilt worden en groep 14 wist te winnen!

De foto’s van het toernooi volgen uiteraard snel en de standen van het toernooi zijn al terug te vinden op de website van de RSB. De link daarnaartoe volgt onderaan het artikel. Rest mij niets anders dan te zeggen dat het toernooi een groot succes was, juist door al die vele handjes. Hopelijk zien wij jullie allen volgend jaar weer, want na een 3-jarige hiaat door COVID-19, is het plan toch wel om volgend seizoen ‘gewoon’ weer een JeugdGP te organiseren. Want zo’n leuke dag? Dat smaakt ook voor ons naar meer!

P.s. Vergeet ook niet dat wij op 10 juni ons Open Kampioenschap organiseren. Ook enthousiaste jeugdleden en ouders zijn dan natuurlijk van harte welkom! Want ook dat wordt weer een heus schaakfeest, bij ons in de grote kerk.

Niels van Diejen


Boyd Leenen wint jeugdtoernooi SG Overschie – Rotterdamse Schaakbond (r-s-b.nl)

Back to Top