Winst voor Overschie R2

Op 31 mei 2024 was het zover: de laatste partij van het RSB-team Overschie 2. De vriendelijke heren van Barendrecht/IJsselmonde 2 kwamen bij ons op bezoek. Althans, zes van hen, want borden 3 en 4 waren al van te voren gespeeld. Omdat die door ons gewonnen waren, was de afloop al helemaal duidelijk:
We zijn kampioen geworden!

Hoe anders dat te vieren dan met negen limericks?
Er waren acht schakers uit Overschie
Die stuk voor stuk, het bord overziend,
zittend in de Grote Kerk
zettend deden hun grootse werk
dat leidde tot ruimschootse euforie!


Op bord 1 zat onze topper Ronald. Het hele seizoen lang keepte hij het eerste bord, waar hij tegen de vaak eenzame echt goede speler van een club uit een buitengebied moest. Hij heeft daar nooit verloren, en kwam uit op 4 uit 6! Een goede bliksemafleider dus!

Ronald kreeg tegen zich de Orang Oetan
Dus z’n tegenstander zou hij laten boeten
En tot Ronalds grote plezier
speelde die te laat c4
en lag het bord al snel aan Ronalds voeten


Op bord 2 zat onze andere topper Gijs. Als je Gijs over zijn eigen spel hoort praten is dat vaak zo negatief dat je al snel dreigt te geloven dat hij een zeer middelmatige schaker is. Maar, trap er niet in! Als we de statistieken erop naslaan, blijkt hij dit seizoen 4 uit 5 gehaald te hebben. Een echte vaste kracht dus.

Gijs speelde d4 op het tweede
En een beslissing werd op dat bord lang vermeden
Maar pionnen winnen in het eindspel
Dat kan Gijs met al z’n ervaring wel
En zo bracht hij zijn tegenstander in moeilijkheden


Op bord 3 had Niels zijn partij al vooruitgespeeld. Niels heeft met 4,5 uit 7 ook een uitstekend seizoen achter de rug – een van de motors van het team, en niet alleen op bordpunten.

Niels kreeg zijn eigen Pools om de oren
Zo had wit na zet 1 al praktisch verloren
Toch was er nog veel wederzijdse druk
Maar won Niels gelukkig een stuk
En liet wit zich uiteindelijk ringeloren.


Bord 4 was voor Kris, en die had hem ook al vooruitgespeeld. Kris was onze teamcaptain dit seizoen, dus naar hem mag de meeste eer! Goed gedaan, Kris, jouw leiderschap en je opstellingen waren weergaloos.

Kris speelde lekker zijn vertrouwde Londen
Waarmee hij de zwarte stelling wist te verwonden
Met een ingesloten paard
en stelling van passieve aard:
Z’n tegenstander moest het snel afronden.

Bord 5 was voor uw schrijver van vandaag (David). Er stond voor mij wat meer op het spel: ik had dit seizoen al 6 uit 6, en zo goed had ik nog nooit gestaan. Ik voelde dus voor deze partij extra druk om direct door te stoten naar de magische 7 uit 7. En, spoiler alert: dat is gelukt! De 7 uit 7 verklaar ik enerzijds uit het feit dat ik met een vrij hoge rating altijd op een vrij laag bord stond en anderzijds door een grote dosis valse bescheidenheid. Hoe dan ook, ik heb m’n hoogtepunt bereikt, volgens Fokke moest ik nu maar gaan dammen.

David moest in z’n Caro Kann op d4 drukken,
Maar dat wilde hem niet zo goed lukken
Na wat heen en weer geschuif
Had wit aan de dame een grote kluif
En won David dankzij zijn zware stukken.


Bord 6 werd bemand door Menno. Menno speelde een beetje een gemengd seizoen – ook hij was negatief over zijn eigen kunnen. Maar als we de score van 3 uit 5 zien, zien we dat dat té negatief is. Meer dan 50% van de punten pakken in je partijen is volgens mij gewoon goed gedaan. Ook deze partij ging het redelijk vlotjes.

Menno speelde op bord 6 een persoonlijk novum
Hij keek naar zijn c-pion en jawel, hij schoof um
Voor het eerst in de Alapin
Menno speelde voor de win
De zwarte Siciliaan moest eraan geloven!

Op bord 7 zat Fokke te spelen. Fokke is met 5.5 uit 7 ook één van de krachtpatsers van dit seizoen geweest. Ik ben er blij mee dat Sparta kennelijk nooit speelde op een schaakavond, want hij stond er alle 7 rondes bij ons opgesteld.

Op bord 7 kreeg zat onze Spartaan Fokke
Die dacht: “Moet je zien wat voor schade ik berokken”
Tegen d4 speel ik lekker m’n Hollandse pot
Maar “O-O-O”, toen ging het vlot
En was Fokke klaar met knokken.


Mario was onze superkracht op bord 8. Mario is met 5.5 uit 7 ook al zo’n vaste waarde geweest. Driemaal remise en viermaal winst: onze goalgetter heeft nooit de nul gepakt.

Mario mocht tegen een oudere schaker
velen van ons zagen hem al wel vaker
Een kwaliteit hier maar een vrijpion daar
Na een promotie was het toch klaar
En besloot Mario deze kraker.


En zo wonnen we ongeslagen de wedstrijd die maakte dat we ook ongeslagen dit hele seizoen gewonnen hebben. Op naar de middenmoot in klasse 1!
Dit is wat ze er zelf over schreven:

(1) Ronald:
Mijn tegenstander opende met 1 b4. Daarop speelde ik c6 en Db6. Omdat hij bljjkbaar niet wist dat wit op een gegeven moment c4 kan spelen had ik al direct gelijk spel. Verderop speelde hij toen het eigenlijk niet kon toch c4. Op positonele gronden (doe ik altijd) antwoordde ik met Lf5. Dat bleek een kwaliteit te winnen. Wit speelde heeeeel lang door en gaf 1 zet voor ie mat ging pas op.

(2) Gijs:
Op bord 2 speelde ik een verosov. Nadat mijn tegenstander vroeg in de opening de loper ruilde op h6 was ik als wit uit de theorie. Na een gezamenlijke analyse achteraf had zwart in deze fase voordeel kunnen halen. Beiden hadden we dit in de partij niet gezien. In het eindspel met twee torens, paard en dubbelpionen haalde ik twee pionnen op. Mijn tegenstander gaf vervolgens op. Een pot met wederzijdse kansen waar wit in het eindspel aan het langste eind trok.

(3) Niels:
Niels kreeg op bord 3 zijn 'eigen' Pools tegen. In de opening speelde de tegenstander het iets te traag, maar in het vroege middenspel kon Niels het voordeel niet vasthouden. Wel bleef er genoeg dreiging op het bord, omdat beide spelers gebrand waren op een vol punt. In het eindspel won Niels een stuk, waardoor hij uiteindelijk het volle punt wist binnen te slepen. Het is niet helemaal te zeggen of dat terecht is, maar Niels maakte wel meer aanspraak op een overwinning dan zijn tegenstander.

(4) Kris:
Ik had een londen-achtige opstelling op het bord, maar mijn tegenstander besloot om zijn sterke paard te ruilen tegen mijn loper, wat min een open h-lijn opleverde. Uiteindelijk rokeerden we allebei lang, maar ik kon initiatief nemen waarbij ik na het winnen van de a-pion ook nog een kwaliteit wist voor te komen. Het ging nog even verder, maar met erg actieve stukken aan mijn kant en het ingesloten paard besloot mijn tegenstander de witte vlag te hijsen.

(5) David:
Ik kreeg e4 en speelde de Caro Kann. Wit schoof door en zoals David het op YouTube gezien had speelde hij direct c5, om daarna te proberen d4 te winnen. Dat lukte niet echt lekker dankzij wits Ph5, en het ging dan ook lang gelijk op. Uiteindelijk wist David toch een goed plan te vinden: druk zetten met actieve zware stukken om pionnen te gaan winnen. Maar toen die stukken toch aan wits zijde waren, konden ze ook wel direct een matdreiging gaan vormen. Wit gaf op.

(6) Menno:
Menno speelde op bord 6 tegen Sebastian. Hij had 3 minuten voor aanvang van de partij advies ingewonnen bij David, met de vraag wat ook alweer goed is tegen Siciliaans. “Alapin” zei David, “er zijn maar een paar goede opties voor zwart”. David liet snel wat variantjes zien op de iPad en ja hoor: 1. e4, c5. Helaas speelde zwart alle juiste zetten, dus Menno ging enigszins bezorgd de opening in, omdat het leek of zwart dit goed kende. Toch ontwikkelde Menno sneller dan zwart, waardoor wit een behoorlijke druk op de zwarte stelling opbouwde. Sebastian maakte vervolgens een fout, wat wit in één combinatie maar liefst een kwaliteit én twee pionnen opleverde! Zwart speelde nog een tijdje verder, maar Menno maakte geen grote fouten meer en zwart moest opgeven.

(7) Fokke:
Op bord 7 ging het een zet of 10 gelijk op in een Hollandse partij. Toen besloot de wit-speler dat lang rokeren wel kon. Kon niet!

(8) Mario:
Aan zijn vaste bord 8 dit seizoen zat Mario. Mario mocht tegen de maar al te bekende Piet Hofstee proberen het punt binnen te slepen. Mario begon met Pf3 en Piet antwoordde met c5 waar je vanuit daar al snel naar een variant uit het Siciliaans gaat, in dit geval de klassieke Siciliaan. Mario kwam +1 uit de opening en wist naarmate de partij door een verkeerd offer zelf uit te breiden naar +5.5. Toch was het voor Mario ondanks het kwaliteit voor niet heel makkelijk om uit te spelen, dat bleek wel als hij iedereen om zich heen hoort weglopen van het bord. Dat waar de laatste van het team de 7-0 binnenharkt heeft Mario nog een zet of 30 te gaan. Toen op zet 45 de dames van het bord gingen leek het einde in zicht maar niets is minder waar want met een kwaliteit voor maar Piet een vrijpion en een koning in het centrum leek het nog behoorlijk spannend maar besloot Piet om remise. Deze werd al snel door Mario afgewezen omdat hij nog win kansen zag. Uiteindelijk wist Mario door een pion offer en een slechte vervolg zet van Piet  een pion te promoveren voordat Piet dat kon en mat gaan zetten. Op zet 65 was het dan eindelijk zover de 8-0 was binnen en het kampioenschap kon gevierd worden!

Back to Top